stok kartında birim tanımlama

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye

stok kartında birim tanımlama

Mesaj gönderen pasa_yasar »

iyi çalışmalar herkese.
programda stok kartı uygulamasında stok kartına bağlı birimler oluşturulması gerekiyor. fatura ve diğer stok işlemlerinde birimler üzerinden miktarlar ve fiyatlar hesaplanacak. tabi birim dönüşümleri olacak. bunun için kullandığınız yöntem nedir acaba. bunu sorunsuz en pratik şekilde nasıl uyguluyorsunuz.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Re: stok kartında birim tanımlama

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
stoklar için altbirim tablosu oluştur.
id, stokid, birimid, karsilik

burda diyelimki stoğumuz pulbiber stok kartında birimini gram olarak tanımladık. alt birimler tablosuna pulbiber, kilo, 1000 yazacaksın. bu 1000 gr bir kilo demek olacak.
fatura keserkende stok için seçeceğin birimleri stok tablosu ve altbirim tablosunda ilgili stok için seçtiğin birimler gelmeli. onlardan vatandaş istediğni seçecek.
faturada faturamiktar ve gercekmiktar (gibi) iki alanın olacak. vatandaş satarken faturamiktar alanına yazacak sen altbirimdeki karşılığına göre gerçekmiktarı hesaplayacaksın..stok mevcudunu gerçekmiktar üzerinden hesaplayacaksın.
belki biraz karışık oldu ama ....
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

StokBirim isimli tablonda birimleri tutup, Stok Tablonda Birim1, Birim2 ve Katsayı isimli alanlarını tanımlaman lazım. fatura ekranında çevrime tabi tutacan neye göre dersen tabiki katsayı ya göre.

Stok ismi Sigara
Birim1 Adet
Birim2 Karton
Katsayı 10

birim fiyatı 5
1 karton = 5 x katsayi 10 = 50 sonucuna ulaşacan.

Stok hareketlerinde birim1 ve birim2 çevrimlerini yapıp, toplam bilgilerini oluşturacan
ben sürekli birim1 e çevrim yaparım. en küçük birim çverilebilir birimdir. diğer türlü sonuç 3,2 karton çıkacak bu da net miktarı hesaplamada karışık olacaktır. 3,2 katsayi 10 rakamına göre 3 karton 2 adet yapar. Kullanıcının kafası karışır.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye

Mesaj gönderen pasa_yasar »

daha önceden tek birim kullanıyordum. giren miktar ile çıkan miktarı stok kartına yazdırıyordum.
örnk.
stok kartı tablosu
------------------------
stok kodu stok adı giren çıkan mevcut
01 defter 25 30 -5

şimdi işin içine birimler girince. giren çıkan miktarları birim adında bir alt tablo oluşturup öyle tutmam doğru bir yol mu olur.
örnk.
stok kartı tablosu
------------------------
stok kodu stok adı
01 defter

birimmiktar tablosu
-------------------------
birimadı stokkodu giren çıkan mevcut
Adet 01 25 30 -5
kutu 01 5 (5*5) 6(5*6) -1

bunu büyük bir firmaya hazırlıyorum. ileride birimlerden dolayı bir sorun çıkmasını istemiyorum.bu sistemi stok kartı ve birimler ve buna bağlı fiyatlar şeklinde hazırladım fakat faturada veya irsaliyelerde stok seçiminde ciddi bir yavaşlama oluyor. seri ve etkili bir yöntem arıyorum. bu yüzden tecrübelerinize başvurmak istiyorum. mümkün olduğunca az tablo da tutmak istiyorum. en az sorgulama en fazla hız.
Kullanıcı avatarı
conari
Üye

Mesaj gönderen conari »

Stoklar tanımlanırken bir defaya mahsus Hangi ölçü birimi ile takip edileceği tanımlanır. Yani başta Gram dedi isen takip için artık onu gram ile takip etmen lazım. He yok adam satışta ben kilo satcam derse satarken kiloyla sattıracaksın alternatif ölçü biriminden ama kaydı yine grama göre yapman , değerlemeleri de buna göre yapman lazım. Raporlarında sadece sorguya göre Hangi ölçü birimi ile görülmek istenir ise onu sordurup çevirip göstermelisiniz.
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..
ResimResim