S.A. arkadaşlar;
ben bir tane veri tabanı yerine birde fazla veri tabanı kullanmayı düşünüyorum. Neden diye sorarsanız kısaca şöyle düşünün benim birden fazla şirketim var birinde günde 1 milyon kayıt girilecek birinde 100.000 tane diyelim
listeleme ve arama olaylarını düşünürekten 1. bunlar birbirinin performasına etki etmesin 2 bunun yanında veri ayrımı söz konusu olduğunda rahatlık olsun 3. veritabanı büyüdüğünde riskler ortak olmasın dağılsın gibi bir takım nedenlerle ayırmayı düşünüyorum.
bu ayrımdan dolayı yani diyelimki 4 farklı vt oluşturdum ve dolayısıyla hepsine aynı anda bağlantı söz konusu olacak bu durum firebird de sorun teşkil edermi ve ya ne gibi dez avantajları olur. Endişe etmem gerekirmi yoksa rahat olabilirmiyim.
Teşekkürler
birden fazla database bağlantısı ve performans
birden fazla database bağlantısı ve performans
Procedure Forum.Imza(Sender: TObject)
Begin
ShowMessage('Her türlü fikire, Her zaman açığım')
End;
Begin
End;
Re: birden fazla database bağlantısı ve performans
A.S.
Aklından bile geçirme : ) Tek veritabanı yap. Israrla tavsiye ederim.
Teorik olarak mümkün ama senin yükünü çok artırır. Biz bir ara farklı veritabanları yapmıştık, bir süre sonra birleştirmek için büyük gayret harcadık. Kullanıcılar tüm firmaların bilgisini raporlamak istiyor, bilgi girerken tüm firmalara bilgi girmek istiyor vs.
İlla 4 veritabanı dersen, muhasebe programları gibi bir mantık kur. Tek connection, Login sırasında firmada seçsin. Bir firmada işi bitince logout olup, diğer firmaya login olsun.
Kolay gelsin.
Aklından bile geçirme : ) Tek veritabanı yap. Israrla tavsiye ederim.
Teorik olarak mümkün ama senin yükünü çok artırır. Biz bir ara farklı veritabanları yapmıştık, bir süre sonra birleştirmek için büyük gayret harcadık. Kullanıcılar tüm firmaların bilgisini raporlamak istiyor, bilgi girerken tüm firmalara bilgi girmek istiyor vs.
İlla 4 veritabanı dersen, muhasebe programları gibi bir mantık kur. Tek connection, Login sırasında firmada seçsin. Bir firmada işi bitince logout olup, diğer firmaya login olsun.
Kolay gelsin.
Üstad çok teşekkür ederim. Bu konuda derin bilgilere sahip sizlerin fikri benim çok önemlidir. Daha yolun başında iken bu soruyu sorduğuma ve sizin gibi bir üstad dan öneri aldığıma sevindim. Kesinlikle uyacağım. Sağolun
Begin
End;
Begin
End;
Aslında bu FireBird için ciddi bir sıkıntı. İlerde aşmalarını bekliyoruz.
Konuyu açan arkadaşın başta belirttiği talepleri çok mantıklı talepler. Bunu gerekli kılacak daha birçok neden olabilir.
Sorunun çözümü FireBird'ün de MS-SQL gibi tek bir bağlantı ile birden fazla veritabanında işlem (sorgu vs.) yapılabilme özelliğine kavuşması.
Şahsen çoktandır bekliyorum yapılır diye.
Konuyu açan arkadaşın başta belirttiği talepleri çok mantıklı talepler. Bunu gerekli kılacak daha birçok neden olabilir.
Sorunun çözümü FireBird'ün de MS-SQL gibi tek bir bağlantı ile birden fazla veritabanında işlem (sorgu vs.) yapılabilme özelliğine kavuşması.
Şahsen çoktandır bekliyorum yapılır diye.
@Hakan Can, bu özelliği 2.5 veya 3.0 sürümü ekleyecekler. Veritabanları arasında sorgu çalıştırabileceksiniz. Bir sene kadar daha beklemek lazım.
Böyle olsa bile ben bu tarz bir yapının birden fazla veritabanı ile yapılması taraftarı değilim.
Kolay gelsin.
Böyle olsa bile ben bu tarz bir yapının birden fazla veritabanı ile yapılması taraftarı değilim.
Kolay gelsin.
Mustafa Bey(Mussimsek)(adınız konusunda yanıldıysam özür dilerim.)
FireBird yeni sürümlerinde bu olayın olacağından ; Böyle olsa bile ben bu tarz bir yapının birden fazla veritabanı ile yapılması taraftarı değilim. demişsiniz. Bunun nedenleri sormamda sakınca yoksa söyleyebilirmisiniz. En azından bilgi amaçlı ve ayrıca ben başta söylemiş olduğum şekilde bir yapı kurarsam avantajları yada dezavantajları ne olur gibi de sorabilirim bu soruyu.
Saygılar.
FireBird yeni sürümlerinde bu olayın olacağından ; Böyle olsa bile ben bu tarz bir yapının birden fazla veritabanı ile yapılması taraftarı değilim. demişsiniz. Bunun nedenleri sormamda sakınca yoksa söyleyebilirmisiniz. En azından bilgi amaçlı ve ayrıca ben başta söylemiş olduğum şekilde bir yapı kurarsam avantajları yada dezavantajları ne olur gibi de sorabilirim bu soruyu.
Saygılar.
Begin
End;
Begin
End;
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
birden fazla veritabani oldugunda bu veritabanlarinda yer alan stored procedure , tablo yapisi vs gibi alanlari ayni tutmak zorlasir. bir veritabaninda yaptiginiz bir degisikligi diger bir veritabaninda yapmayi unutursaniz program farkli veritabanlarinda farkli tepkiler verir. eger sansliysaniz bu tepkiler "tabloda su field bulunamadi, bu alanin tipi olmasi gerekenden cok uzun" gibi mesajlar olur. sizde hemen ilgili tabloda daha once diger veritabaninda yapip ta bu veritabaninda yapmayi unuttugunuz degisikligi yapip problemi cozebilirsiniz ama aldiginiz tepkiler rapor sonuclarinda yanlis hesaplanan toplamlar ise ya da ilk bakista ne oldugu anlasilmayan bir tepki ise sizi uzun geceler bekliyor
oncelikle programin ilgili satirlarini adim adim trace etmek, ardindan veritabanlarini karsilastirip bir farklilik var mi diye bulmak vs. bir elde delphi, diger elde iki farkli fdb yi karsilastirip farkli olan yerleri raporlayan bir tool ve masanin uzerinde sogumus bir kahve
projeyi yaparken sunu goz onunde bulundurun.
1-butun projeler zamanla degisir ve buna bagli olarakta veritabani surekli olarak degisecek. yeni alan eklenecek, tipi degisecek, stored procedure kodu degisecek vs vs. bu degisiklikleri duzgun olarak takip edebilecek ve diger veritabanlarina da bu degisiklikleri saglikli bir bicimde uygulayacabilecek miyim ? (unutmak, yanlis guncellemek)
2- firmalarin datalarinin birlesmesi veritabani performansimi ne kadar etkilecek ? bu etkileme makul duzeydeyse datalari ayirmanin gercekten hicbir espirisi yok. datalari birlestirmek ciddi manada gereksiz performans kaybina neden olacaksa o zaman datalari ayirmak ve cok dikkatli olmaktan baska bir careniz kalmiyor
3- Mustafa hocamin dedigi konuya da sonuna kadar katiliyorum. Yarin birgun birileri cikar ve ayri ayri data dosyalarinda tutulan firma verilerini karsilastirmak ve rapor almak ister.

oncelikle programin ilgili satirlarini adim adim trace etmek, ardindan veritabanlarini karsilastirip bir farklilik var mi diye bulmak vs. bir elde delphi, diger elde iki farkli fdb yi karsilastirip farkli olan yerleri raporlayan bir tool ve masanin uzerinde sogumus bir kahve

projeyi yaparken sunu goz onunde bulundurun.
1-butun projeler zamanla degisir ve buna bagli olarakta veritabani surekli olarak degisecek. yeni alan eklenecek, tipi degisecek, stored procedure kodu degisecek vs vs. bu degisiklikleri duzgun olarak takip edebilecek ve diger veritabanlarina da bu degisiklikleri saglikli bir bicimde uygulayacabilecek miyim ? (unutmak, yanlis guncellemek)
2- firmalarin datalarinin birlesmesi veritabani performansimi ne kadar etkilecek ? bu etkileme makul duzeydeyse datalari ayirmanin gercekten hicbir espirisi yok. datalari birlestirmek ciddi manada gereksiz performans kaybina neden olacaksa o zaman datalari ayirmak ve cok dikkatli olmaktan baska bir careniz kalmiyor

3- Mustafa hocamin dedigi konuya da sonuna kadar katiliyorum. Yarin birgun birileri cikar ve ayri ayri data dosyalarinda tutulan firma verilerini karsilastirmak ve rapor almak ister.
Sadettinpolat hocam, Alakanıza teşekkürler, Saygılar.
Önerileri okumak güzel, yer ediyor insanda...
Hepiniz sağolun.
Önerileri okumak güzel, yer ediyor insanda...
Hepiniz sağolun.
Begin
End;
Begin
End;