Merhaba;
Delphi ile firebird veritabanı kullanarak çok kullanıcılı bir program yazmak istiyorum.
Delphi/firebird ile daha önce veritabanı uygulamaları yaptım. Ancak client/server sistemler ve uygulamalar konusunda hiçbir fikrim yok.
Nette yaptığım araştırmalarda server IP/Server adı ve veri tabanı yolunu yazmamın yeterli olacağı söyleniyor.
Örneğin:
\\server_adi\c:\klasor\veritabani.fbd
Bu nekadar doğrudur bilemiyorum..
Öğrenmek istediğim bir kaç nokta var.
1) Bu uygulama client/server olacağına göre firebird server'ın sadece server'a kurulması yeterli olur mu?
yoksa clientlerede kurmam gerekli mi?
2) Veri iletişimi için standart zeos veya ibx bileşenleri dışında herhangi bir bileşen kullanmam gerekli mi?
3) Çok kullanıcılı sistem için farklı kullanıcı adları verilmesi gerekli. Bunu firebirdde nasıl yapabilirim?
4) Sadece server IP/makina adı ile servera bağlanabilir miyim? Herhangi bir port kullanmam gerekli mi?
5) Buna benzer sorularımı cevaplayabilecek Delphi/firebird kullanan server/client uygulamalar hakkında tavsiye
edebileceğiniz bir kitap yada site var mı?
iyi çalışmalar..
client server uygulamaları..
-
- Üye
client server uygulamaları..
Kainattaki en yüksek hakikat Allah'a imandır..
Re: client server uygulamaları..
s.a.
1.server makineye fb server clientlarada fbclient ı kurman lazım.
2.gerek yok. ibx işini görecektir.
3.fb de user tanımlayabilirsin onlara belirli roller verebilirsin ama buna gerek yok. sysdba ile istediğin kadar bağlantı yapabilirsin.
yada sorunu ben tam anlayamadım biraz daha açarmısın.
4. fb default olarak 3050 portunu kullanır istersen .conf dosyasından bu portu değiştirebilirsin.
bağlanmak için yazacağın adrese göre kullanacağın protokolu belirler. tcp/ip protokolu için şeklinde yazdığın zaman çalışır.
5.bu siteden faydalanabilirsin.
kolay gelsin.
1.server makineye fb server clientlarada fbclient ı kurman lazım.
2.gerek yok. ibx işini görecektir.
3.fb de user tanımlayabilirsin onlara belirli roller verebilirsin ama buna gerek yok. sysdba ile istediğin kadar bağlantı yapabilirsin.
4. fb default olarak 3050 portunu kullanır istersen .conf dosyasından bu portu değiştirebilirsin.
bağlanmak için yazacağın adrese göre kullanacağın protokolu belirler. tcp/ip protokolu için
Kod: Tümünü seç
serveradi:dosyanın fiziksel yolu
Ör.
192.168.1.10:d:\mydabase\abc.fdb
5.bu siteden faydalanabilirsin.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
-
- Üye
cevabınız için tşk.
Birden fazla kullanıcı aynı kullanıcı adı ve şifreyle bağlanırsa sorun oluşturmaz mı? clientlerin yetkilerini kısıtlamak ve hangi bilgilerin hangi kullanıcılar tarafından girildiğini takip etmek istiyorum başka bir yolla yapabilirmiyim?
öğrenmek istediğim nokta şu:aslangeri yazdı: 3.fb de user tanımlayabilirsin onlara belirli roller verebilirsin ama buna gerek yok. sysdba ile istediğin kadar bağlantı yapabilirsin.
Birden fazla kullanıcı aynı kullanıcı adı ve şifreyle bağlanırsa sorun oluşturmaz mı? clientlerin yetkilerini kısıtlamak ve hangi bilgilerin hangi kullanıcılar tarafından girildiğini takip etmek istiyorum başka bir yolla yapabilirmiyim?
Kainattaki en yüksek hakikat Allah'a imandır..
bunun için db kullanıcıları tanımlamaya çok da gerek yok bence.
program kullanıcıları tanımlanır.kullanıcılar bi tabloda tutulur. kullanıcılara haklar tanımlanır. (parametreler). her kullanıcı kendine tanımlanmış haklara ( kullanıcı parametrelerinden o kullanıcı için seçilmiş parametrelere) göre işlem yapar.
işlem yaparken de kullanıcı id si işlemle ilgili tabloya yazılarak kim nerede ne zaman ne yapmış sorularına cevap alınır
program kullanıcıları tanımlanır.kullanıcılar bi tabloda tutulur. kullanıcılara haklar tanımlanır. (parametreler). her kullanıcı kendine tanımlanmış haklara ( kullanıcı parametrelerinden o kullanıcı için seçilmiş parametrelere) göre işlem yapar.
işlem yaparken de kullanıcı id si işlemle ilgili tabloya yazılarak kim nerede ne zaman ne yapmış sorularına cevap alınır
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...
forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...