Firebird Service ve Application
Firebird Service ve Application
Merhaba,
Firebird Kurulumlarda genelde service tavsiye ediliyor.
Fakat ikisi arasında ki net fark nedir anlayamadım.
Firebird 1.5.5 de vista da an service kurulunca calısmıyor an application diye kurmak gerekiyor.
İnno setup direk an service diye kuruyor bunu an application nasıl yaparız bilgisi olan varmı acaba.
Sizce 2.1 gecmek gerekli mi cunku 1.5.5 den cok daha yavas geldi bana.
Teşekkür ederim
Firebird Kurulumlarda genelde service tavsiye ediliyor.
Fakat ikisi arasında ki net fark nedir anlayamadım.
Firebird 1.5.5 de vista da an service kurulunca calısmıyor an application diye kurmak gerekiyor.
İnno setup direk an service diye kuruyor bunu an application nasıl yaparız bilgisi olan varmı acaba.
Sizce 2.1 gecmek gerekli mi cunku 1.5.5 den cok daha yavas geldi bana.
Teşekkür ederim
Re: Firebird Service ve Application
Merhaba,
Servis seçerseniz, windows servisi olarak çalışır ve otomatik olarak çalışacak şekilde ayarlarsanız, sıkıntısız bir şekilde çalışır. Eğer application yaparsanız, word/excel çalıştırır gibi çalıştırmanız lazım. Firebird 1.5 Quick Start'ın 9. sayfasında "Windows 9x or ME" başlığında application modda nasıl çalışıldığını anlatmış.
Firebird 1.5.x serisinin kontrol panel eklentisi (.cpl) vista altında sorun çıkartıyor. Kurulduğu zaman kontrol paneli açamıyorsunuz. Bunun dışında Firebird'ün çalışmasında sıkıntı olmuyor. Firebird 1.5.5'te bunu kontrol panel eklentisini kurdurmayarak düzelttiler. Bu eklenti servisi durdurup/çalıştırmaya yarıyor. Bunu da başka yöntemlerle yapabiliyorsunuz. Mesela windows'un servis yönetimi ile.
2.1 pek çok yönden 1.5'deki pek çok eksikliği gideriyor. Bence geçmenizde fayda var. Ayrıca kullananlar 1.5'den hızlı olduğunu söylüyorlar. Bence geçmenizde fayda var.
Kolay gelsin.
Servis seçerseniz, windows servisi olarak çalışır ve otomatik olarak çalışacak şekilde ayarlarsanız, sıkıntısız bir şekilde çalışır. Eğer application yaparsanız, word/excel çalıştırır gibi çalıştırmanız lazım. Firebird 1.5 Quick Start'ın 9. sayfasında "Windows 9x or ME" başlığında application modda nasıl çalışıldığını anlatmış.
Firebird 1.5.x serisinin kontrol panel eklentisi (.cpl) vista altında sorun çıkartıyor. Kurulduğu zaman kontrol paneli açamıyorsunuz. Bunun dışında Firebird'ün çalışmasında sıkıntı olmuyor. Firebird 1.5.5'te bunu kontrol panel eklentisini kurdurmayarak düzelttiler. Bu eklenti servisi durdurup/çalıştırmaya yarıyor. Bunu da başka yöntemlerle yapabiliyorsunuz. Mesela windows'un servis yönetimi ile.
2.1 pek çok yönden 1.5'deki pek çok eksikliği gideriyor. Bence geçmenizde fayda var. Ayrıca kullananlar 1.5'den hızlı olduğunu söylüyorlar. Bence geçmenizde fayda var.
Kolay gelsin.
Abi ben defalarca denedim firebird 1.5.5 ve onceki surunleri dahil application yapmaz isek calışmıyor. Siz vista icin tek farkın denetim masası eklentisi diyorsunuz. o zaman ben nerde yanlıs yapıyorum firebird 1.5.5 an serverice (yani default kurulum inno setup ile) kurunca vistada calısması icin.
Merhaba,musti yazdı:Abi ben defalarca denedim firebird 1.5.5 ve onceki surunleri dahil application yapmaz isek calışmıyor. Siz vista icin tek farkın denetim masası eklentisi diyorsunuz. o zaman ben nerde yanlıs yapıyorum firebird 1.5.5 an serverice (yani default kurulum inno setup ile) kurunca vistada calısması icin.
Hocam ben kurup çalıştırmıştım. Ayrıca bu şekilde vistada çalışan arkadaşlar da var. Şu an XP'ye döndüğüm için deneyemiyorum ama Vista altında 1.5.5'i standart kurulum (Next-next diye) yaptığınız zaman servis olarak çalışır. Aynı şekilde Firebird notlarında da servis şeklinde çalışılabileceği yazıyor.
Firebird'ü kaldırın. Bilgisayarda "gds32.dll" arayıp varsa onu da silin. Sıfırdan 1.5.5 kurulumu yapın. Daha sonra denetim masası (control panel)'den Services (hizmetler) kısmından firebird servisini görüp yönetebilmen lazım. Aksi durumda biraz daha detay verirsen iyi olur. Bir de kurulum sırasında veya sonrasında hata alıyorsan onları da not alıp iletirsen, çözüme çok daha kolay gidebiliriz.
Kolay gelsin.
Ben 1.5.3 kurmuştum üstelikte sanal makina üzerinde problemsiz çalışıyor. Fista kullanmaktansa XP kullanmak çok daha mantıklı geliyor bana. Çalıştır dediğim şeyi bana bunu çalıştırayım mı diye sorunca sinir ediyor beni
sanki ben ameri kan lıyım da.
FB yi kaldırıp Admin le login olduktan sonra kurulum yap. Yetkiler yüzünden servisi register etmene izin vermiyor olabilir. Aklınızda bulunsun EXE leriniz den registry gibi yetkilendirme isteyen şeylere ulaşacaksanız, exe yada shortcut ın üzerinde sağ klik yapıp özellikler ordanda Admin gibi çalıştır yada buna benzer bir chckbox olucaktı onu işaretlemenizi tavsiye ederim. Ha bunu yapıp çalıştırıncada her seferinde soruyo buna izin ver demeniz gerekiyor
FB 1.5.3 ü vistaya kurmayın yada illaki kuracaksanız CPL i yüklettirmeyin. Yüklediysenizde system32 içinden silin. yoksa denetim masasını açamıyorsunuz.
Kolay gele

FB yi kaldırıp Admin le login olduktan sonra kurulum yap. Yetkiler yüzünden servisi register etmene izin vermiyor olabilir. Aklınızda bulunsun EXE leriniz den registry gibi yetkilendirme isteyen şeylere ulaşacaksanız, exe yada shortcut ın üzerinde sağ klik yapıp özellikler ordanda Admin gibi çalıştır yada buna benzer bir chckbox olucaktı onu işaretlemenizi tavsiye ederim. Ha bunu yapıp çalıştırıncada her seferinde soruyo buna izin ver demeniz gerekiyor

FB 1.5.3 ü vistaya kurmayın yada illaki kuracaksanız CPL i yüklettirmeyin. Yüklediysenizde system32 içinden silin. yoksa denetim masasını açamıyorsunuz.
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Vista kurulumunda dikkat edilmesi gereken önemli bir konu var.
Vista kurulduğunda "Administrator" isimli asıl kullanıcı başlangıçta "disable" ediliyor.
Kurulum biter bitmez ilk olarak bu asıl kullanıcıyı "enable" etmeli ve diğer kullanıcıyı silmelisiniz.
Asıl kullanıcı ("Administrator") ile giriş yaptığınız andan itibaren XP'deki gibi rahat hareket edebiliyorsunuz. Kurulumlar da normal yapılabiliyor.
Bu işlemi "Computer" üzerinde sağ tıklayıp "Manage" bölümünü seçip "Local Users and Groups" alt bölümünden yapıyorsunuz.
Bunu Vista'da güvenlik gerekçeleriyle vs. yapmışlar.
İyi çalışmalar.
Vista kurulduğunda "Administrator" isimli asıl kullanıcı başlangıçta "disable" ediliyor.
Kurulum biter bitmez ilk olarak bu asıl kullanıcıyı "enable" etmeli ve diğer kullanıcıyı silmelisiniz.
Asıl kullanıcı ("Administrator") ile giriş yaptığınız andan itibaren XP'deki gibi rahat hareket edebiliyorsunuz. Kurulumlar da normal yapılabiliyor.
Bu işlemi "Computer" üzerinde sağ tıklayıp "Manage" bölümünü seçip "Local Users and Groups" alt bölümünden yapıyorsunuz.
Bunu Vista'da güvenlik gerekçeleriyle vs. yapmışlar.
İyi çalışmalar.
Bir kac farklı makinede de denedim aynı şey. service ile çalışmıyor application ile çalışıyor.
Bir vistanın (türkçe) bilgisayarım yönet sonra ki adımda user grop bulamadım ve administratorle giremedim birde oyle deniyim diye.
Teşekkür ederim.
Bir vistanın (türkçe) bilgisayarım yönet sonra ki adımda user grop bulamadım ve administratorle giremedim birde oyle deniyim diye.
Teşekkür ederim.
Hehehehe,
Vista ve güvenlik dediniz de Vista'da Belgeler klasörüne kendi Explorer'i ile gitmeye kalktığınıza (Başka kullanıcıların klasörlerine) size kızıyor ve açmanızı engelliyor, ama başka programlarla çatır çatır açıp yazıp çizebiliyorsunuz
bu beni çok güldürmüştü, güvenlik had safhaya çıkardık filan hehehehehehehehe

Vista ve güvenlik dediniz de Vista'da Belgeler klasörüne kendi Explorer'i ile gitmeye kalktığınıza (Başka kullanıcıların klasörlerine) size kızıyor ve açmanızı engelliyor, ama başka programlarla çatır çatır açıp yazıp çizebiliyorsunuz

Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Bir şey daha ekliyim
windows 2003 de administratorler girdigim halde de Firebir service calısmıyor application calışıyor.
windows 2003 de administratorler girdigim halde de Firebir service calısmıyor application calışıyor.
1.Vista için Firebird 1.5.5 kur.Sorunsuz çalışır.musti yazdı: firebird 1.5.5 ve onceki surunleri dahil application yapmaz isek calışmıyor. Siz vista icin tek farkın denetim masası eklentisi diyorsunuz. o zaman ben nerde yanlıs yapıyorum firebird 1.5.5 an serverice (yani default kurulum inno setup ile) kurunca vistada calısması icin.
2.Vistada Program Files klasörüne özel izin ile erişim gerektiğinden ya setup programın ile yada daha sonradan özel erişim iznini verdirteceksin, yada benim tercih ettiğim gibi programını vistada kök dizine kurdurtacak yani Vistanın bu izin talebini bypass edeceksin.
3.Data dosyasına bağlantı dizesini atarken lokalde bile olsa sanki servere bağlanıyormuş gibi sözdizimi kullanmalısın.
örneğin;
C:\Programim\Data\mydata.fdb yerine
Localhost:C:\Programim\Data\mydata.fdb şeklinde Yani servere bağlanmasa bile bulunduğu bilgisayarın ip adresini yada Localhost terimini kullanmalısın.
Benim programım hem vistada hem XP de bu yukarıda bahsettiğim 3 hususa dikkat ederek sorunsuz çalışıyor.
Bence bunları denemelisin.
peki bunu nasıl yapacaz.
c:\ nin icine acacaz butun programları bu cokta kullanıslı gelmedi.
sanırım c:\klasor\ icine acacaz demek istediniz.
Diğer haklar olayı setupda nasıl veriyoruzki ben yapamadım.
aynı sorun windows 2003 de de var ordada Firebird as service calısmıyor an aplication calısıyor.
Diğer haklar olayı setupda nasıl veriyoruzki ben yapamadım.
aynı sorun windows 2003 de de var ordada Firebird as service calısmıyor an aplication calısıyor.
musti yazdı:peki bunu nasıl yapacaz.
NewMember yazdı: C:\Programim\Data\mydata.fdb yerine
Localhost:C:\Programim\Data\mydata.fdb şeklinde Yani servere bağlanmasa bile bulunduğu bilgisayarın ip adresini yada Localhost terimini kullanmalısın.