hayırlı akşamlar
yapmak istediğim birbirine bağlı üç tablom var bu üç tablodan verileri alarak şarta bağlı olarak sorgu oluşturmak.
1. tablo veli tablosu ve alanları veli_id, adi_soyadi vd,
2. tablom veli tablosuna bağlı yil tablosu ve alanları yil_id, veli_id, tarih,
3. tablom ise yil tablosuna bağlı taksit tablosu, alanları ise taksit_id, yil_id, odeme_tarihi, taksit_tutari, odeme, kalan.
taksit tablosundaki ödeme tarihine göre (tarihi dışardan bir date editten alacağım) kalanı olanları yıl tablosu içindeki yıla göre (yılı da dışardan bir editten alacağım) sorgulatmak istiyorum. forum araştırdım. bir sürü örnek var ama uygulayamadım. örneğin şöyle bir şey yaptım hata verdi.
taksit.close;
taksit.SelectSQL.Clear;
taksit.SelectSQL.Add('select t1.taksit_id, t1.yil_id, t1.odeme_tutari, t1.taksit_tutari, t1.odeme,t1.kalan,t1.vade,t1.vadeli_tutar from taksit t1 left join yil t2 on t2.yil_id = t1.yil_id left join veli t3 on t3.veli_id = t2.veli_id where kalan>0 and t2.tarih='''+edit1.Text+''' and t1.odeme_tarihi='''+cxdateedit1.Text+'''');
tahsilat.Open;
t1 tablosu form üzerinde t2 ve t3 tablosu datamodule içerisinde herekese teşekkür ederim
3 lü master detail ve sorgulama
Re: 3 lü master detail ve sorgulama
arkadaşlar sorgulama olayını Y.akgül hocamın katkıları ile çözdüm forma bir tane dataset koydum database ve transaction u belirledim. birer tane datasource, dbgrid, cxdateedit ve edit nesnesi yerleştirdim, bir butonun clik olayına aşağıdaki kodu yazdım:
SORGU.Close;
SORGU.SelectSQL.Clear;
SORGU.SelectSQL.Text:='SELECT b.adi_soyadi, c.tarih, a.odeme_tarihi, a.aciklama, a.taksit_tutari, a.odeme, a.kalan, a.vade, a.vadeli_tutar from tahsilat a, veli b, yil c where a.yil_id=c.yil_id and c.veli_id=b.veli_id and a.odeme_tarihi='''+cxdateedit1.Text+'''and c.tarih='''+edit1.Text+'''';
sorgu.Open;
aynen 3 tablodan verileri sorgulayıp birleştirerek tek tablo elde ettim. herkese teşekkürler.
SORGU.Close;
SORGU.SelectSQL.Clear;
SORGU.SelectSQL.Text:='SELECT b.adi_soyadi, c.tarih, a.odeme_tarihi, a.aciklama, a.taksit_tutari, a.odeme, a.kalan, a.vade, a.vadeli_tutar from tahsilat a, veli b, yil c where a.yil_id=c.yil_id and c.veli_id=b.veli_id and a.odeme_tarihi='''+cxdateedit1.Text+'''and c.tarih='''+edit1.Text+'''';
sorgu.Open;
aynen 3 tablodan verileri sorgulayıp birleştirerek tek tablo elde ettim. herkese teşekkürler.