Firebird ve elektrik kesintisi..

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
serkan
Üye

Firebird ve elektrik kesintisi..

Mesaj gönderen serkan »

Böyle bir topic açmak istiyordum açıkcası ama fırsat bulamamıştım..aşağıdaki topiclerde generatör değerlerine bir haller oldu topicinde geçince bende ayrıca açayım dedim.
Firebirdden başka veritabanı kullanmadığım için diğerlerinin durumunu bilmiyorum ama 2-3 kez kayıt esnasında elektrik kesilen müşterilerimde direk o kaydı ilgilendiren tablo veya tablolar bir daha kurtarılmayacak şekilde bozuldu..Bir tanesinde önemsiz bir tabloydu(İrsaliye sıra numaralarını tutan tablo) diğerinde ise faturadata tablosu bozulmuştu.Özellikle kayıt işlemi devam ederken böyle birşey olursa firebird'ün hiç affı yok.Diyeceksinizki güç kaynağı olmalı online güç kaynağı her firmaya aldıramazsınız sadece serverda güç kaynağı olmasınında bir esprisi yok çünkü kaydet komutunu terminal veriyor ve elektrik kesildiğinde terminal kapanıyor ,server çalışıyor ama tablo(lar) yine bozuluyor.bendemi bir yanlış algoritma var yoksa bu dertten muzdarip olan başkalarıda varmı,çözüm veya çözüm yolları nelerdir,MSSQL,Oracle,Mysql,Interbase,Sybase,DB2 V.S bunlarda bu konuda bu kadar hassasmı acaba bilgi almak istedim..
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Re: Firebird ve elektrik kesintisi..

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.

Kod: Tümünü seç

...sadece serverda güç kaynağı olmasınında bir esprisi yok çünkü kaydet komutunu terminal veriyor ve elektrik kesildiğinde terminal kapanıyor...
terminallerde elektrik kesildiğinde (serverda güç kaynağı olduğunu varsayıyorum) eğer tablolar bozuluyor ise yapını bi gözden geçir derim. çünkü vt işlemleri serverda yapılır ve sen commit demeden yazılmaz. servarda güç kaynağı olması yeterli.
shadow kullanabilirsiniz. sanırım forumda eski konularda geçmişti.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
serkan
Üye

Mesaj gönderen serkan »

hocam merhaba...
Yapı filan düzelir,bişeler yapılır tamamda bu firebirdün bir dezavantajımıdır yoksa diğer db serverlarda böylemidir asıl merak konum bu...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

Bizim SQL Server veritabanımız da bozuldu. Bu işin kuralı elektrik kesilirse o anda windowsta açık olan her dosyanın bozulma ihtimali var. İlla bozulur diye birşey yok, bozulma ihtimali var.

Firebird'te sürekli açık olarak kullanılıyorsa, alınacak önlemler var.

- En başta kesintisiz güç kaynağı. Eğer veri sizin için önemliyse 50-100 $'a kıyıp bir kesintisiz güç kaynağı alacaksınız.
- sonra düzenli yedekleme lazım. Eğer data tamamıyle bozulursa yedekten kaldığı yerden devam etmek için.
- Veritabanının "forced writes" seçeneği var. Bu mutlaka açık (devrede) olmalı.

Kolay gelsin.
serkan
Üye

Mesaj gönderen serkan »

hocam nerdedir bu forced writes..nasıl true yapcaz bende bi bakayım devredemi değilmi..
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

serkan yazdı:hocam nerdedir bu forced writes..nasıl true yapcaz bende bi bakayım devredemi değilmi..
Database Properties kısmına bakman lazım. IB Expertte : Veritabanına bağlandıktan sonra, Services menüsünden Database Properties kısmından bakabilirsin.

Veri bozulmaları ile alakalı detaylı bir makale vardı. Bulabilirsem linkini atayım.

Kolay gelsin.
serkan
Üye

Mesaj gönderen serkan »

Eline sağlık makbule geçer hocam..
öyle trajik bir durum yok yani veritabanım bozuluyooo lanet olsun bu firebirde filan diyecek bir durumum yok sadece bikaç sıkıntı denk geldi,ilerde dahada problem büyümesin diye bir hatam varsa düzelteyim diye böyle bir topic açtım..
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Makaleler :

http://www.ib-aid.com/articles/item73
http://www.ib-aid.com/articles/item70

Bu adam/firma bu konuda uzman. Detaylı bir şekilde izah etmiş.

Kolay gelsin.