LCD Ekran Çalışması

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
abdulkadir
Kıdemli Üye
İletişim:

LCD Ekran Çalışması

Mesaj gönderen abdulkadir »

Uzun zamandır forumu takip etsemde hiç mesaj yazmadım. şimdi ihtiyac hasıl oldu yazmak durumunda kaldım
bu konuda bilgisi olan arkadaslardan yardımcı olmalarını bekliyorum.

124x68 LCD ekranı pc aracılıgı ile çalıştırdım.

Resim

pc den istegimiz mesajlar yazıyoruz..

Resim

Resim

Simdi yapmak istedigim bu LCD ekrana pc den bagımsız bazı mesajlar kaydetmek
mesajları degiştirmek istedigimde pc ye baglayıp degiştirebilmem lazım.

Sonuc olarak Ne için kullanacam.
Asansör kabin içi display olacak.
asansör hareket halindeyken ok lar yanar durunca kat numarasını ve adını yazar.

biraz arastırdım birseyler inceledim ama kafam bayagı karıstı nerden baslamak lazım
hangi programla olmalı buraya nerden gidilir

varsa bu konuda tecrübeli olanlar bilgi verirlerse sevinirim.

iyi çalışmalar.
Fikirleri Aktar
Kaynakları Dagıt
Ve
Yoldan Çekil
http://www.Leventler.com.tr
cozturk
Üye

Re: LCD EKRAN CALISMASI

Mesaj gönderen cozturk »

GLCD, tek başına bu işleri yapamaz. Bunu gerçekleştirmek için, LCD nin bağlı olduğu devre üzerinde bir mikro denetleyici olacak. Gerekli tüm işleri o yapacak.

Cihaz üzerinde işletim sistemine benzer bir program çalışır.
Giriş çıkış portları vardır. Doğrudan LCDyi sürer. Hatırladığım kadarıyla asansör her kata geldiğinde kat bilgisi bize pin olarak veriliyor. Eski sistemlerde bu 7segmentli göstergede gösteriliyordu. Diyotlu çirkin bir matris devresi vardı. Neyse o gelen uçları mikrodenetleyici giriş portlarına gireceğiz. GErekli görüntüyü kendisi ayarlayıp gösterecek.

Mikrodenetleyici olarak PIC kullanılabilir. Okadar yoğun bir iş görünmüyor. PIC 16f877a yeterli olur. Fiyatı 4 $ civarıdıır. Daha ucuz ve kapsamlı değişik marka mikro denetleyici de vardır.

Derleyici olarak kolayınıza gelen bir derleyici tesbit edip ona göre mikrodenetleyici seçmekte yarar var. ASM ile programlarsanız iş çok uzun sürer. Bu mikrolar için geliştirilmiş kapsamlı bir derleyici kullanırsanız içinde grafik LCD sürmek için hazır komutlar var. İstenen satır ve sütuna gitme. Oraya metin yazdırma, istenen pikseli yakıp söndürme, Negatif görünümlü metin yazdırma, şekl cizme, silme gibi işler çok kolay hale getirilmiş.

Yapılması gereken bazı işler şunlar.

- Ekrana komple bir grafik nasıl çizdirilir. Bilgisayardan belirlediğiniz bmp dosya çevrilip cihaza yüklenecek
- Fontlar nasıl yüklenecek? Windowstaki türkçe bir fontu nasıl çevirip aletin hafızasına yerleştireceğiz
- Tuş takımı vs, ses çıkış ünitesi gerekir. Buınları da programa dahil etmek yerinde olur. Asansör katta durduğu zaman bir melodi çalaibilir.

Bağımsız çalışabilecek şekilde olması tamamen yapılacak işlere bağlı. Hafıza yetersiz ise yüksek kapasiteli mikrodenetleyici seçilebilir.

benzer bir proje yaptım.
http://img292.imageshack.us/img292/9133/ropdispuj9.jpg
Kullanıcı avatarı
bulutsuzluk_35
Üye
İletişim:

Re: LCD EKRAN CALISMASI

Mesaj gönderen bulutsuzluk_35 »

arkadaşım ben vms ile uğraştımki bu 72x72 ve 3 renkliydi.cihazda bir adet cpld vardı ve 2 kb hafıza vardı.forma bir adet image koydum yazı grafik neyse üçrenkli olarak adam bu imagenin üzerine koydu bende her renk için bir string belirledim ve gönder dediği anda comport üzerinden 72x72 veri artı protokol olmak üzere 1300 e yakın byte gönderdim.Senin sistemin birazdaha ileri düzey yani ekran kaç bit düşünki 24 bit buda 16 milyondan fazla renk yapar.Yakın zamanda bizde rgb ye geçicez işallah.
Belki söylediklerim işine yaramamış olabilir ama genede herbilgi bir ışıktır.

Kod: Tümünü seç

try
  try
    inc(Bilgi);
  except
    sabir;
  end;
finally
  inc(Mutluluk);
end;