Query nesnesi ile bir kaydı insert ediyoruz ve bize hemen Committen sonra bu kaydın ID değeri gerekli. Max çekip alabilirim ama network ortamında iki kullanıcı aynı anda insert işlemi yaparsa karışabiliyor. Unique alan ve değeri sorgulayarak bu ID değerine ulaşabiliyorum ancak bazı durumlarda Unique alan bir Generatorden alınabiliyor. Bu durumda olay biraz daha karmaşık hale geliyor, Unique alan Generatorden alındığında eğer insert işlemi bir hatadan dolayı yapılamamışsa "GEN_ID" içindeki parametreye göre (1 verildiğinde) değeri artıyor arada boşluk meydana geliyor bu bazı durumlarda istenmeyen bir sonuç. Örneğin Netsis herhangi bir evrak numarası verirken bildiğim kadarıyla repeat until gibi bir döngü içinde Unique alanın değeri olumlu sonuç döndürene kadar deniyor (yanılıyor olabilirim). Bu bir çözüm evet ama ne kadar stabil tartışılır. Bu çözümü kullansak bile türetilmiş bir form kullanıldığı ve kayıt organizasyonunun ata formda yapıldığı için yöntem çeşitliliği yani bazılarında repeat until bazılarında standart işlem yapmak kontrolü daha da güçleştirecek ilerde. Uzattım biliyorum