Ibdataset de araya kayıt ekleme

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Ibdataset de araya kayıt ekleme

Mesaj gönderen musti »

Merhaba,
IBdatasette foregn key ile baglanmıs iki tablemiz var.
detail table girme sirasında 1,2,3,4,5,6,7 diye girerken 3.satırın altına bir satır eklemek isiyorum ama en alta atıyor bunun bir yolu varmı.
ID diye bir bir generatorum var bu key zaten (sanırım bundan) cunku araya koydugum an bakıyorum hep son numarayı veriyor :)

kayıt sırasında bunu durdurmanın sonra kaydet tusuna basınca bu generatorun calısarak bastan asagıya bir no vermesini saglayabilen bir yol olsa, bu iş olur gibi ama nasıl
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Re: Ibdataset de araya kayıt ekleme

Mesaj gönderen rsimsek »

Generator le yapıyorsanız tamamen normaldır. Ne amaçla yapıyorsanız ona göre yeni bir yöntem geliştirmek zorundasınız. Mesela ID dediğiniz anaytar (key) alanını elle olmayan bir değer olarak vererek araya girmesini sağlarsınız.
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

Abi,
faturada araya satır girmek için istiyorum.
Bu id zaten ekranda görünmüyor elle müdahale edilmiyor zaten ve new recordda gen id ile alınıyor.
Berdem
Üye

Mesaj gönderen Berdem »

Merhaba,
Bence bakış açın önemli.Veritabanının kurallarına uymak zorundasın.3 satırı orda tutmanın anlamından ziyade kullanacağın sql ile kullanıcıya 3. satırda nasıl gösteririm diye düşünsen daha iyi olur sanırım.
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

ID haricinde SIRANO şeklinde bir alan ekle ve her kayıt eklediğinde 100, 200, 300, 400.... gibi her satıra bir numara ver. Fatura gösterimi sırasında bu SIRANO alanına göre sıralı olsun. Sonra 2 ile 3 ün arasına bir satır eklemek istiyorsan bu satıra 201 numarasını verebilirsin. Sonra tekrar 2 ile 3 arasına ekleme yapmak gerekirse 202 numarasını verebilirsin. Bölyece sorun çözülmüş olur.
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

teşkkür ederim.
Benim düşündüğüm daha cok bunu dbgrid veya ıbdatesetin yapabilmesi idi.

sanırm başka bir yok biz alternatif alanla order yapacagız
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Sonuçta bilginin tabloda ne sırada durduğunun bir anlamı yok. Sen ne sırada görünmesini istiyorsan o sırada gelecektir. Bu sıralama için sadece yapılması gereken indeks alanlarının doğru ve uygun tanımlanması :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!