merhabalar..
sql s erverda birden fazla tablom var . bu tablolara sırasıyla insert , update işlemi gerçekleştireceğim . ben bu işi sınıflarla yapmak istiyorum. aklıma procedure yazmak geldi fakat bir tabloda 20 ye yakın alan var. diğer tablolarda öyle nasıl bir yol izlemeliyim..
sql insert update ye sınıf yazmak
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Re: sql insert update ye sınıf yazmak
s.a.
daha önce hiç sınıflarla çalıştınmı?
yani kendin bir sınıf oluşturup o sınıfı programlarında kullandın mı?
eğer yapmadıysan önce sınıf oluşturma üzerine biraz çalış.
diğer türlü zaten her tablo için bir sınıf
ve sınıf daki değerleri vt ye yazmak için bir metod
vt bağlantıları için de ayrı bir sınıf olsa fena olmaz...
kolay gelsin.
daha önce hiç sınıflarla çalıştınmı?
yani kendin bir sınıf oluşturup o sınıfı programlarında kullandın mı?
eğer yapmadıysan önce sınıf oluşturma üzerine biraz çalış.
diğer türlü zaten her tablo için bir sınıf
ve sınıf daki değerleri vt ye yazmak için bir metod
vt bağlantıları için de ayrı bir sınıf olsa fena olmaz...
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
merhaba. sınıflar uzerinde bilgim var. soyle düşümdüm. tablo alanlarını ve tiplerini almak için property kullanıcam . arkasından bileşen isimlerini ve tablo ismini girmek için bir procedur yada function tanımlıcam ve çalıştır isminde bir de metot oldumu tamam. ama acemiliğe kaçmak istemiyorum. boyle oldumu sanırım her tarafta kullanabilirm . sizin daha iyi bir fikriniz varsa paylaşabilirsiniz...
s.a.
açıkçası oturup üzerinde düşünmedim ama aşığı yukarı sizin bahsettiğiniz gibi birşey olacak.
daha önce bu tarz bir uygulama yapmadığım için muhtemel problemler konusunda fazla birşey diyemiyeceğim.
sınıfta insert,update ve delete için birer metod olması yeterli olur gibime geliyor ama dediğim gibi bu tarz bir uygulama daha önce yapmadığım için net birşey diyemiyorum.
Eğer uygulamaya geçip tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim.
kolay gelsin.
açıkçası oturup üzerinde düşünmedim ama aşığı yukarı sizin bahsettiğiniz gibi birşey olacak.
daha önce bu tarz bir uygulama yapmadığım için muhtemel problemler konusunda fazla birşey diyemiyeceğim.
sınıfta insert,update ve delete için birer metod olması yeterli olur gibime geliyor ama dediğim gibi bu tarz bir uygulama daha önce yapmadığım için net birşey diyemiyorum.
Eğer uygulamaya geçip tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Merhaba arkadaşlar;
Şu an çalıştığım şirkette framework kullanıyoruz yani aslında sizin istediğiniz ve daha ötesi manasına geliyor.
Çok az nerdeyse yok denecek kadar az sql komutu kullanıyoruz.
Aslında web de framework diye aratırsan baya bir örnek çıkar.
ama ben biraz bahsedeyim
Öncelikle bir tane temek sınıfın olmalı.
Nedir bu temel sınıf tüm tabloların bu temek sınıftan türeyecek .
Temel sınıfı biraz daha açalım peki temelsınıfta hangi alanlar olacak.
Mesela her tabloda id alanı olmak zorunda o zaman temel sınıfınımızda Id alanı olmalı
Ben her tabloya kaydı giren ve güncelleyen bilgileri tutamk istiyorum o zaman bunlarda temel sınıfta olmalı gibi çoğaltılabilir.
Yani mümkün olduğunca ortak alanları temel sınıfta topluyoruz.
Daha sonra c# için anlatıyorum bu arada reflection dediğimiz yansıma tekniğinden ve attirubute dediğimiz sınıflardan yardım alarak
insert,update,delete,read gibi işlemleri temel sınıf üzerinde yapıyoruz.
Daha sonra tüm sınıfları bu temek sınıftan türetirsek tüm sınıflarımız üzerinde temel sınıftan gelen özellikler gelecek böylece temel sınıftan türemiş hiç bır sınıfta okuma,yazma,güncellem,silme işlemleri yapmaya gerek kalmayacak.
yeni nesi programlamanın en büyük getirilerinden olan miras kavramını kullanarak özellik ve yansıma yıda katarakçok uzun süren zahmetli işlemlerden yırtmış oldun böylece.
Kolay gele.
Şu an çalıştığım şirkette framework kullanıyoruz yani aslında sizin istediğiniz ve daha ötesi manasına geliyor.
Çok az nerdeyse yok denecek kadar az sql komutu kullanıyoruz.
Aslında web de framework diye aratırsan baya bir örnek çıkar.
ama ben biraz bahsedeyim
Öncelikle bir tane temek sınıfın olmalı.
Nedir bu temel sınıf tüm tabloların bu temek sınıftan türeyecek .
Temel sınıfı biraz daha açalım peki temelsınıfta hangi alanlar olacak.
Mesela her tabloda id alanı olmak zorunda o zaman temel sınıfınımızda Id alanı olmalı
Ben her tabloya kaydı giren ve güncelleyen bilgileri tutamk istiyorum o zaman bunlarda temel sınıfta olmalı gibi çoğaltılabilir.
Yani mümkün olduğunca ortak alanları temel sınıfta topluyoruz.
Daha sonra c# için anlatıyorum bu arada reflection dediğimiz yansıma tekniğinden ve attirubute dediğimiz sınıflardan yardım alarak
insert,update,delete,read gibi işlemleri temel sınıf üzerinde yapıyoruz.
Daha sonra tüm sınıfları bu temek sınıftan türetirsek tüm sınıflarımız üzerinde temel sınıftan gelen özellikler gelecek böylece temel sınıftan türemiş hiç bır sınıfta okuma,yazma,güncellem,silme işlemleri yapmaya gerek kalmayacak.
yeni nesi programlamanın en büyük getirilerinden olan miras kavramını kullanarak özellik ve yansıma yıda katarakçok uzun süren zahmetli işlemlerden yırtmış oldun böylece.
Kolay gele.
derviş
- sabanakman
- Kıdemli Üye
Eğer kullandığın c# ortamında kalıtımlı kod yazma kurallarını biliyorsan sorun sadece doğru tasarımı bulabilmekte. Örnek olması açısından bu konuya basit bir delphi karşılığı anlatımı.
viewtopic.php?f=2&t=17018&p=97806#p97806
Bu yöntemle kodlamada tüm mesele doğru tasarımdadır. Bu da, ihtiyaç duyulan konuya tam hakimiyet gerektiriyor. İhityaç duyulan konuya en fazla hakimiyet te sizde olduğundan tasarım sizin ellerinize kalmış ya da oluşturulacak proje konusunu adım adım tam olarak dosdoğru tanımlarsan konuya ilgi duyan başkaları da buradan katkıda bulunabilir.
viewtopic.php?f=2&t=17018&p=97806#p97806
Bu yöntemle kodlamada tüm mesele doğru tasarımdadır. Bu da, ihtiyaç duyulan konuya tam hakimiyet gerektiriyor. İhityaç duyulan konuya en fazla hakimiyet te sizde olduğundan tasarım sizin ellerinize kalmış ya da oluşturulacak proje konusunu adım adım tam olarak dosdoğru tanımlarsan konuya ilgi duyan başkaları da buradan katkıda bulunabilir.
Şaban Şahin AKMAN
öncelikle yardımlarınız için teşekürrler. sql injectiona maruz kalmamak için stored procedueyide projeye dahil etsek hiç fena olmaz. verdiğiniz bilgiler baya işime yaradı ...