Arkadaşlar Delphi konusunda cok calıstım fakat mikroişlemci konusuna gelince takıldım oncelikle delphide kullanabilecegim bir comport bileşenine ihtiyacım var yapmak istedigim sey delphi ile RS232 uzerinden 9600 baud hızında bilgi gondermek ve bunu gormek
mikroişlemci olarak 16F628A kullanıcam usart uzerinden pcden gelen dataları alıcam ve B portlarına baglı olan 8 adet led uzerinde gorecem bunu pc programından mesela 12 gondericem ve bunu binary olarak ledlerde gormem lazım bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim
Delphi ile Mikroişlemci Kullanımı
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- turkerunutmaz
- Üye
- İletişim:
Re: Delphi ile Mikroişlemci Kullanımı
Hocam merhaba..
İlk olarak yapmanız gerekn mikroişlemciye programınızı yazmak.Mesela ben ccs c ile yazıyorum ve hex olarak derleyip pic'e atıyorum.
Sizin ilk baş programınızı aktardıp daha sonra devreyi kurmanız gerekir.Bilgisayar ile bağlantı için max232 kullanın.Çünkü bilgisayarın portundan 10 küsür volt çıkarken pic en fazla 5 voltu alır.Eğer direk bağlarsanız da yanar.Bunun için max232 ile bilgisayar arasında bağlantı kurun. Önce hyperterminal ile denetin.Mesela 1 komutu yollayınca hyperterminalde ilk led yanıcak. Bunu yaptıktan sonra delphi de işiniz kolay zaten comport bileşeni ile rahatlıkla kontrol edersiniz.
Kolay gelsin.
İlk olarak yapmanız gerekn mikroişlemciye programınızı yazmak.Mesela ben ccs c ile yazıyorum ve hex olarak derleyip pic'e atıyorum.
Sizin ilk baş programınızı aktardıp daha sonra devreyi kurmanız gerekir.Bilgisayar ile bağlantı için max232 kullanın.Çünkü bilgisayarın portundan 10 küsür volt çıkarken pic en fazla 5 voltu alır.Eğer direk bağlarsanız da yanar.Bunun için max232 ile bilgisayar arasında bağlantı kurun. Önce hyperterminal ile denetin.Mesela 1 komutu yollayınca hyperterminalde ilk led yanıcak. Bunu yaptıktan sonra delphi de işiniz kolay zaten comport bileşeni ile rahatlıkla kontrol edersiniz.
Kolay gelsin.
Hocam ilginize tşk.
Ben devre kısmını yaptım ve max232 de kullanıyorum su an devreye hyper terminal uzerinden bilgi gonderip alıyorum fakat bu bilgiyi delphideki bir programdan gondermem lazım delphide seri port kullanımı ve bileşenler hakkında pek bilgim yok , delphi uzerinden 9600 baud olarak bir text box icindeki sayıyı gondermem lazım bunu nasıl yapabilirim yada buna benzer herhangi bir ornek varmı çözebileceğim _? forumda arastırdım ve cport diye bir bilesen buldum fakat kullanamadım ornek olmadan
Ben devre kısmını yaptım ve max232 de kullanıyorum su an devreye hyper terminal uzerinden bilgi gonderip alıyorum fakat bu bilgiyi delphideki bir programdan gondermem lazım delphide seri port kullanımı ve bileşenler hakkında pek bilgim yok , delphi uzerinden 9600 baud olarak bir text box icindeki sayıyı gondermem lazım bunu nasıl yapabilirim yada buna benzer herhangi bir ornek varmı çözebileceğim _? forumda arastırdım ve cport diye bir bilesen buldum fakat kullanamadım ornek olmadan
- turkerunutmaz
- Üye
- İletişim:
devreyi yaptıysanız çok güzel. internette vb ile yapılan çok vardı.mscomm ile yapılıyordu. ama delphide hangi bileşen ile yapılıyor blmiyorum.
hyperterminal yerine uygulama yazmak için delphide hangi bileşeni kullandınız? Kullandığınız bileşeni bizimlede paylaşırmısınız?
teşekkürler
teşekkürler
delphide cport (comport) bileşini kullanacaksınz. internette arattırırsanız bulabilirsiniz. üzretsiz açık kod bir bileşen. Bulamassanız ben gönderebilirim.