Merhaba Arkadaşlar.
Forumda araştırdım biraz, bu yazdığımız programların lisanslanmasıyla alakalı ama benim tam istediğim soru değil. Soru şu.
Çalıştığım firmada programcı olarak bilgi işlem bölümünde çalışıyorum. (Çalıştığım firma yazılım firması değil). Bu şirkette kullanmak amacıyla birkaç proje geliştirdim.
Projeleri delphi 2007 de yazıyorum (Orjinal lisanslıdır. BT Türkiyeden aldık). Şimdi 1. problem şu: bu yazdığım programlara lisans vs. almak gerekirmi. Programlar kesinlikle dışarıya satılmıyor.
Zaten başkalarınında işine yaramaz bu şirkete özgü.
2. problem ise : çalıştığım firmanın birde kardeş kuruluşu gibi başka sektörde farklı isimle çalışan firması var. Bu firmayada bir proje geliştirdim ve orada bu program kullanılıyor.
Şimdi o programa lisans almamıza gerek varmı. BSA filan o firmayı basarsa ne gibi yasal sorun ortaya çıkar.
Şimdiden hepinize teşekürler. İyi çalışmalar.
Lisanslama ilgi Birkaç Soru
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Re: Lisanslama ilgi Birkaç Soru
Söylentiye göre, BSA tüm programlara bakmaz. sadece kendisine üye olan para veren yazılım kuruluşlarının programlarını denetler. BSA kamu hizmeti yapan, tüm yazılım firmalarının, tüm yazılım geliştiricilerin hakkını gözeten bir vakıf değildir.
Programınız üzerinde hak iddia edebilmek için galiba öncelikle noterden bu programın size ait olduğunu , kaynak kodlarını onaylatmak gerekiyormuş.
Muhtemelen programınızın izinsiz ve ya izinli olarak başka bir yere kurulmuş olması sizden ve firmanızdan başka kimseyi rahatsız etmez. Dolayısıyla lisans gerektiğinde, bu lisansı verecek makam firmanız yada sizsiniz diye düşünüyorum.
Programınız üzerinde hak iddia edebilmek için galiba öncelikle noterden bu programın size ait olduğunu , kaynak kodlarını onaylatmak gerekiyormuş.
Muhtemelen programınızın izinsiz ve ya izinli olarak başka bir yere kurulmuş olması sizden ve firmanızdan başka kimseyi rahatsız etmez. Dolayısıyla lisans gerektiğinde, bu lisansı verecek makam firmanız yada sizsiniz diye düşünüyorum.
Programın sahibi zaten sizsiniz neyin lisansını alacaksınız...?
Lisans almak derken yani nebileyim bi denetleme kurulu(BSA vs.) o firmayı bassa bu program ne nerden buldunuz bunu diye sorsa ne cevap verilir gibisinden sormuştum. Ama anladığım kadarıyla bi problem teşkil etmiyor. Programın iznimiz dışında kullanılabilmesi ihtimali yok zaten. Başkalarında çalışmaz.
BSA sadece programın kullanımı ile ilgilemiyor bildiğim kadarı ile Telif hakları da var. Programınızı belki kullanamayacak ama aynı uygulamayı birebir kopya tarzında kendine uygulayacak veya satacak ?
O zaman da işte Copyright........ devreye giriyor.

Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..

Anladım peki bu lisanslandırma çalışması için neler yapmamız gerekir. Bir bilginiz varmıdır.conari yazdı:BSA sadece programın kullanımı ile ilgilemiyor bildiğim kadarı ile Telif hakları da var. Programınızı belki kullanamayacak ama aynı uygulamayı birebir kopya tarzında kendine uygulayacak veya satacak ?O zaman da işte Copyright........ devreye giriyor.
http://www.turkpatent.gov.tr
burdan bir paşla Patentini al.
burdan bir paşla Patentini al.
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..