tablolar arası bağlantı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ibaycik33
Üye

tablolar arası bağlantı

Mesaj gönderen ibaycik33 »

merhaba arkadaşlar biliyorum formlarda var ama ben istediğimi bulamadım. lütfen birisi bana yardımcı olsun 3 gündür yapamadım gitti:(
Şimdi ben bir müşteri takip programı yapmaya çalışıyorum. veri tabanımda MUSTERI,URUNLER,SATIS şeklinde tablolar oluşturdum.
Müşteri Kartı Şeklinde bir form yaptım buradan müşteriler kaydedilecek aynı şekilde Ürün Kartı şeklinde de form oluşturdum buradan da ürünler girilecek.
Satış tablomda ise yapmak istediğim
müşteri numarasını veya adını girdiğimde o müşteriye ait satış bilgileri gelmesini istiyorum ve bu formdan satış yapmak istiyorum.yani şu şekilde örneğin;
NOT: veri tabanım access

mus_no: 12
adı_soyadı:musterinin adı
alınan_urun:deneme
fıyat:10 TL
Adet:2
Tutar:20 TL (burayı otomatik hesaplayacak)
pesin_odenen:5 TL
1.taksit:5Tl
2.taksit:5 Tl
3.taksit:5 Tl
Kalan:0 (burayı da otomatik hesaplayacak)

şeklinde formumda kullanıcıya giriş yaptırmak istiyorum.ama inanın 3 gündür uğraşıyorum artık delirecem yapamadım sadece burasını yapsam gerisini iyi kötü dizayn etmeye çalışcam.
Lütfen birisi bana yardım etsin:( eğer yapabilirsem bu benim ilk programım olacak
bu arada ben çok acemiyim delphi'yi kendi çabalarımla öğrenmeye çalışıyorum
inşallah öğrenebilirsem.
yardım edecek arkadaşlar ben henüz çok acemyiyim eğer benim seviyemde anlatırlarsa ve nasıl bir mantık izlemem gerektiğini söylerlerse çok memnun olurum.
Şimdiden çok teşekkür ederim
Kolay gelsin
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Re: tablolar arası bağlantı

Mesaj gönderen mkysoft »

tablolarınızın yapısından da bahsetmeniz uygun olur. öncelikle taksit işini karıştırmayın. peşin sattığınızı düşünün. taksit olayı için 4. bir tabloya ihityacınız olacaktır.
viewtopic.php?f=18&t=17112&p=98306 adresinden daha önce verilen örnek bir uygulamayı inceleyebilirsiniz.
ibaycik33
Üye

kardeşim öncelikle cevabın için teşekkürler.
Ama vermiş olduğun yerde anlatılan konunun linkleri çalışmıyor. :(
ben veri tabanımın kopyasıını gönderiyorum bi bakabilir misin kardeşim nerede yanlış yapıyorum ben acaba :?:
teşekkürler!
Dosya ekleri
db.rar
Veri tabanım
(13.33 KiB) 81 kere indirildi
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

taksitleri satış tablosunda tutmam pek uygun olmaz. müşteriler taksitleri ödediğinde nasıl bir işlem yapacaksın? Kalan kısmını mı azaltacaksın? Hangi tarihlerde ödeme yapıldığını nasıl takip edeceksin daha sonra. Taksitleri ayrı bir tabloda tutmalısın, hem böylece taksit sınırlamanda ortadan kalkar.
ibaycik33
Üye

yardımın için teşekkürler kardeşim sağol galiba çözdüm:)
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

parasal işlemleri tutacağın bir tablo kullan, para giriş ve çıkışlarını ayrı ayrı sütunlarda tut. Taksitleri ayrı bir tablolada tut. Müşterilerin borçlarını taksit toplamından yaptıkları parasal girişi çıkararak hesaplayacak bir yapı kullan. Çünkü, müşteri alış verişin iptal edebilir, ödemesini geciktirebilir, taksit miktarından daha az ödeme yapabilir. bunları başlangıçta hesap etmek gerekir. Aslında vaktin varsa basit bir muhasebe kitabına göz atmanda yarar var.