Stored Procedure gereklimidir

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
hakan1970
Üye

Stored Procedure gereklimidir

Mesaj gönderen hakan1970 »

Stored Procedure konusunda çekincelerimi yenemiyorum bi türlü
Gözümü korkutan bir şey değil, ufak ufak denemelerde yaptım dahada geliştiririm
Nasıl çalışıyor ne işe yarıyor farkındayım

Ancak birazda MDB gibi server tabanlı olmayan veri tabanı alışkanlığından olsa gerek yazılımın bir kısmının kontrolümün dışında başkalarınca erişilebilir bir yerde olmasından rahatsızlık duyuyorum
Tabi Stored Procedure ün tartışması yapılamaz ama şunu sormak isterim size
Stored Procedure büyüklüğü bir noktaya kadar olan projelerde kullanılması önerilmez diyebilirmiyiz
Bir noktadan sonra kullanılması şart orası belli ama exe nin içinden halledilebilecek projelerde tercih etmem diyn varmı acama
Stored Procedure konusunda bir türlü ikna edemiyorum kendimi.
Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
İletişim:

Re: Stored Procedure gereklimidir

Mesaj gönderen csunguray »

Tamamen ihtiyaçlarınızla ilgili. Eğer siz ihtiyaç duymuyorsanız kullanmanıza gerek yok demektir. Ben de şimdiye kadar hiç kullanmamıştım. Bir gün çok yüksek kayıt sayısı üzerinde yoğun veritabanı işlemi gerektiren bir işlem yapma ihtiyacı doğdu. Önce o bölümü delphi ile yazıdm. Daha sonra stored procedure haline getirdim. 8 dakika süren işlem 1 dakikaya düştü.

Ayrıca başkasının sizin kodlarınızı görmesinden bu kadar rahatsız olmayın.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Re: Stored Procedure gereklimidir

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Stored Procedure derlendiği için daha hızlı çalışıyor.Siz sunucuya bir sorgu gönderdiğiniz zaman bunu veri tabanı parse edip hatası olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Ardından sorgu çalıştırılıyor.

Bunun yanında insanların ihtiyaçları zamanla değişiyor. Programların farklı ortamlarda yeniden yazılması gerekebiliyor. Böyle bir durumda stored procedure çok iyidir.

Büyük kurumsal uygulamalarda bir tablonun güncelleme veya kayıt ekleme hakları önemlidir. Bir kullanıcının bir tabloyu belirli bir şekilde güncellemesini isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda bir sp yazar spye güncelleme hakkı, son kullanıcya da bu spye erişim hakkı verirsiniz. Böylece işler kontrolünüz altında yürür.