Firebird DB büyüyor

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Gk_imptob
Üye

Firebird DB büyüyor

Mesaj gönderen Gk_imptob »

Herkese merhaba,

Benim Firebird 1,5 hazırlamış olduğumuz bir tane DB var.Bu DB'de test çalışmaları yaparken DB 1,5 MB dan 5 MB çıkmış.Nasıl olduğunu anlayamadım.Daha DB'de test bilgileri haricinde başka bir bilgi yok boş gibi sayılır.Forumdaki DB bakım ve onarımla ilgili yazıları inceledim.Derdime çare gfix gibi gözüküyor.DB'me gfix -sweep - validate yaptığım zamanda aşşağıdaki hatayı alıyorum.Nerde yanlış yapıyorum yardımcı olabilirmisiniz.

Teşekkürler.

I/O Error for file "c:\deneme\deneme.fdb"
-Error while trying to open file
-The system cannot find the file specified.

DB'mi control panel altdaki Firebird 1,5 Server Manager'dan STOP ettiğim zaman gfix çalıştırdığımda bu seferde "unavailable database" diyor.
Gk_imptob
Üye

Re: Firebird DB büyüyor

Mesaj gönderen Gk_imptob »

Sayın ramazan_t cevabınız için teşekkürler.Tavsiyeniz doğrultusunda DB'mi IBExper yardımıyla backup-restore yaparak boyutunu 1,4MB düşürdüm.DB'nin boyutu büyüdüğünde çözüm için backup-restore yapmak çok doğru bir hareketmi merak ettim.

Teşekkürler.
emin_as
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen emin_as »

Firebirdde dosyanın boyutu büyümesi son derece normaldir. Transactionlar, queryler vs gibi pekçok işlem için firebird veritabanında yeni sayfalar açar. Bu sayfalar zamanla birikerek, veritabanını büyütür. Çogu durumda firebird bu sayfaları yeni işlemler için kullanacaktır.

Dosyanın boyu küçük kalsın istiyorsan, arada backup-restore ile temizlik yapabilirsin.

Genel olarak dosyanın büyümesinin de, bu tür backup-restore işlemlerinin de sakıncası yoktur. Backup-restore veritabanındaki gererksiz sayfaları temizlediğinden ufakta olsa performansa katkısı olacaktır.
meron06
Üye

Mesaj gönderen meron06 »

Bu konu ile ilgili bi kaç şeyde ben yazayım.Database in büyümesi son derece normaldir.şuan bizim projemizin database boyutu 3.6 gb ve günlük 4-5 mb büyüyor.bazende bir hafta boyunca hiç büyümüyor.Bu da demek oluyor ki firebird daha önce kullanmış olduğu ve işi biten page leri yeniden kullanıyor.silinmiş kayıtların üzerine yazma işlemi yapıyor.database in büyümesine kafanızı takmayın bence bizde önceleri çok kafa yorduk acaba yanlış bişeymi var diye.ama illaki databaseim in boyutu küçük kalsın diyorsanız backup restore yaparsınız.(ben 1 yılda bir yapıyorum.).ama her backup restore den sonra database in büyüme hızı sanki biraz daha hızlı artıyor gibi onuda göz önünde bulundurun bence.