Veritabanına bağlanamama ve/veya Server çalışmama hatası

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Veritabanına bağlanamama ve/veya Server çalışmama hatası

Mesaj gönderen NewMember »

Merhaba Arkadaşlar;
Şöyle bir sorunum var.
Vista üzerinde DELPHİ 2005 ve Firebird 2.1 kullanarak hazırladığım projem var.
Program ağ üzerinde 5 bilgisayarda kullanılıyor….
Server olarak kullanılan makinada Windows Server 2003 kurulu.(Gerçi Windows XP PRO kurarakda denedik aynı sorun oldu)…

Bu sorun daha çok server olarak kurduğumuz makine da programı çalıştırdığımızda oluyor.Program bazen kapatıldığında Access Violation hatası ile gds32.dll dosyasını işaret ediyor.
Bazende hiç hata vermiyor ama kapatılıp tekrar açıldığı zaman “unavailable database” hatası veriyor.Ama bu durumdaki unavailable database hatası veritabanının nozulmasından değil Firebird Serverin çalışmamasındandır.Çünkü bu durumda IBExpert ile hem bu veritabanına hemde alakasız başka bir veritabanına bağlanmaya çalıştığımda da IBExpert te unavailable database hatası veriyor…..Eğer denetim masasından Firebird serveri kapatıp sonra tekrar açarsam hem benim programım hem de IBExpert ile veritabanına bağlanabiliyorum…..
Bu her zaman olmasa da her 4-5 kapanıp açılmada bir yaşanmakta…

Bazen de exe değişikliği yapıldıktan sonra bu hata yapabiliyor

Şimdi programı kullanan müşteriden bu hatanın serverde değilde program sadece clientlerde kullanıldığında da bu hata oluyormu sorusuna net cevap alamadım.Ancak her halukarda böyle bir hata olmaması lazım…..

Belki biraz uzun ve karışık oldu ama acaba bu hata neden meydana gelebilir.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim……
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Re: Veritabanına bağlanamama ve/veya Server çalışmama hatası

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

Normal bir sorun gibi gözükmüyor, bir bug olabilir. 2.1 serisinin son sürümü 2.1.2'yi mi kullanıyorsunuz? Bazı kullanımlarda servis crash olabiliyor. Bir kaç sıkıntıyı bu şekilde daha önceki sürümlerde ve 2.1.3'de düzeltmişler, yakında çıkacaktır: http://tracker.firebirdsql.org/secure/Dashboard.jspa

Test ortamı için de kullanıcıya çok fazla güvenmenizi tavsiye etmem. En güzeli server'ın birebir benzeri bir makine hazırlayıp, kendiniz test edin.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Sayın Adminim;
İlginize çok teşekkür ederim.
Firebirdün 2.1.2 sürümünü kullanıyorum.
Test olarak da server olarak kullanılan makineye Radminle devamlı bağlanabiliyorum.Server sadece bnim programıma ayrılmış durumda.Başka bir program kullanılmıyor.Serverde ben de bu hataya şahit oldum hemde çok kez.Bu konuda bir sıkıntı yok.Ayrıca server makine sıfırdan kuruldu.Temiz bir makina yani.Ama sadece clientlerde de bu hata olup olmadığı konsuunda net bilgi alamadım.Program yeni yeni kullanılmaya başlandığından ve de benim clientlere ulaşma imkanım oılmadığından clientlerde test etme imkanımız olmadı.En azından şimdilik.Kullanıcıya clientleri dikkatli şekilde izlemesini tembihledim.

Firebird 1.5 ile de aynı sorun olacak mı yoksa olmayacak mı diye denemek için veritabanının FB 2.1.2 de iken backupını alıp, Firebird 1.5 kurup restore ederek Firebird 1.5 ta çalıştırarak deneme yapmak istedim.Ancak sonuç hüsran oldu.Yedek dosyasını restore edemedi.(Bu arada bu işlemleri IBExpert üzerinden yaptığımıda hatırlatayım.)

Şu anda yapılabilecek tek bir deneme kalıyor.Firebird 1.5 ta yeni boş bir proje oluşturup denemek ama o da hem birebir sorunu yansıtırmı düşüncesiyle ve zaman kısıtılığındna uygulayamadığım bir seçenek.Son çare bu testi de yapıca mecburen ama.Sizinde söylediğiniz üzre eğer sorun bug ise yeni sürümün ne zaman çıkacağı konusunda bir bilginiz varmı?
Teşekkürler.....
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Yeni sürümün kodlaması bitmiş, belli bir noktada 2.1.3'ü kesip 2.1.4'e geçiyorlar. Bu işlemi yapmışlar. Ama derleyip testlerini falan yapıyorlar, ondan sonra piyasaya çıkarıyorlar. Bir sorun çıkmazsa 15-20 güne kadar çıkar. Ama kesin birşey yok. Bazen bir sorun çıkıyor, onu düzeltene kadar erteliyorlar.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
fb nin log dosyasına baktınızmı?
orda ne yazıyor.
ayrıca unavailable database mesajını aldığınız zaman muhtemelen client larda bağlanamayacaktır.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

@aslangeri söylediğiniz durumda hata meydana geldiğinde clientlerde bağlanamıyor.ancak primer olarak clientlerde hata meydana gelip gelmediği konusunda net bir bilgimiz yok.Şu an servere ulaşamıyorum ama ulaştığım an log dosyasını buraya atıcam....
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

2.1.3 RC1 çıkmış. Yeni sürümle bir denemenizde fayda var.

http://www.firebirdsql.org/index.php?op ... =fb213_RC1

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

adminim tam ben topiğe şunu yazacaktım ki siz yazmışsınız.
2.5 Beta 1 sürümünü denedim ve şimdilik sorun görünmüor.Ama sizce 2.5 beta 1 mi kullanmalıyım yoksa 2.1.3 rc 1 mi?
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

NewMember yazdı:adminim tam ben topiğe şunu yazacaktım ki siz yazmışsınız.
2.5 Beta 1 sürümünü denedim ve şimdilik sorun görünmüor.Ama sizce 2.5 beta 1 mi kullanmalıyım yoksa 2.1.3 rc 1 mi?
Normal çalışma ortamında 2.5 Beta kullanmanızı tavsiye etmem. Daha yapacakları çok iş var. Ancak 2.1.3'ü deneyip, sıkıntı yoksa birkaç haftaya kadar finali çıkınca ona geçebilirsiniz.

Kolay gelsin.
hakan1970
Üye

Mesaj gönderen hakan1970 »

yine bu forumda öğrenmiştim
yeni sürümlerde birden çok veritabanına erişim olacaktı
acaba bu 2.5 damı yoksa 2.1.3 demi var