Codegear 2009 versiyonu kullanıyorum ve ADO ile acces veritabanı bağlantısı yapıyorum. Öğrenmek istediklerime gelince.
1. Master ve detail olarak 2 tablom var. Access kısmında ilişkileri kullanaran gerekli alanlarla birbirine bağlı bu tablolar. MASTER_ID ve DETAIL_ID alanları autoinc alan.
Tablolara erişim içinde ADODataSet nesnesini kullanıyorum. Detail tablonun (ADODataSet nesnesinin) datasource özelliğinİ Master ADODataSetin DataSource nesnesine bağladım. Master-detail yapı için bu gerekli sanırım. Kayıt çekerken sorun yok ama kayıt eklerken ne yapmam gerektiğini tam anlayamadım. Şöyle düşünün. ADODataSet nesnelerine çift tıklayarak statik ve lookup alanları oluşturdum. Sonra bunları bir form üzerine sürükledim ve butonları ekledim. Burdaki butona basınca master tabloyu mu insert moduna geçiricem yoksa detail tabloyu mu?TBL_MASTER
----MASTER_ID
----TARIH
----SERVIS
TBL_DETAIL
---DETAIL_ID
---MASTER_ID
---PERSONEL
---MALZEME
2. Diyelim ki veribilinçli nesneleri kullanmadım ve diğer nesnelerin içini bendoldurdum (combobox, listbox...). Burda da yapmam gereken kaydet düğmesine basınca önce master tabloyu kaydetmek, master tabloya kayıttan sonra oluşan MASTER_ID' yi almak ve bunu Master ADODataSet nesnesinin After Post olayında Detail tabloya eklemek mi olmalı? Sizler nasıl yapıyorsunuz. Yardımcı olursanız sevinirim. Özellikle 1. şekilde anlattığım yöntemde olursa daha kolay olur ama olması gereken 2. yöntemse biraz açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler..