server-client online çalışan program yapmakk

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Caqatay
Üye

server-client online çalışan program yapmakk

Mesaj gönderen Caqatay »

Server-Client
Serverde bir listbox olacak o listboxta benim koyduğum kullanıcı isimleri olacak

Cliennte ise bir edit ve buton olacak.
Clientteki edite girilen metin servere gönderilecek.
Serverde Clientten gelen metin listboxta varmı diye kontrol edilecek.
Eğer Listboxta varsa bir başka Listbox'a Listbox2 diyeyim Listbox2 ' ye ekleyecek.
Eğer var ise Listbox2 ye ekledikten sonra Clien'te kabul edildin diye bir mesaj gönderecek.
Eğer yoksa kullanıcı adı - parola hatalı diye bir mesaj yollayacak yine Clien'te.
Client'te bu gelen mesajlara göre bir butonun Enabled olayını True-False yapacak.

Cliente projesinin onclosesine mi yazılır yoksa Clientin disconnect olayı felan varmıdır bilmiyorum yazılan kod ile client kapandıgında serverdaki Listbox2 ' den de silecek kullanıcı adını.

EN ÖNEMLİSİ DE :
Örneğin ;
Servera ABC nicki ile giriş yapıldı.Listbox1 de de ABC var kabul etti.Daha sonra Listbox2 yede ekledi.
Bir başka client'te ABC yazdı edite servera gönderdi.Listbox1 de ABC kabul edildi.Listbox2 ye geldi ABC den iki tane oldu.
İşte bu anda ABC'lerin ikisinide serverdan atacak.ABC lerin ikiside serverdan banlanacak yani.

Yurtdışında bir sunucumuz var.Windows Server 2003 kurulu.Bir chat projesi örneği ile denedim benim pc ile server arasında ip'le portu yazınca çalışıyor.
Birden fazla client bağlandğında işler karışır mı acaba? Birde clienti activex sayfa yapsam sorun olur mu .Olmaz gibi geliyor bana ama...

Herneyse sadede gelelim.Ben böyle düşündüm ettim ama bu projeyi hangi bileşenlerle yapmalıyım.Nerede hangi bileşenin hangi özelligini kullanmalıyım.
Hangi kodları kullanmalıyım.Buna benzer projeleriniz varmı elinizde veya örnek kod blokları.Yardımlarınız için şimdi den teşekkürler
burhanbarakli
Üye
İletişim:

Re: server-client online çalışan program yapmakk

Mesaj gönderen burhanbarakli »

FORUM DA ARAMA YAPIN LÜTFEN.!
hg=herkes gidici
Burhan BARAKLI
Kullanıcı avatarı
barutali
Üye

Mesaj gönderen barutali »

balığı pişirip önüne koymak bana göre değil ..
socket bileşenlerini inceleyiniz ..
amatör küme programcı :D
Caqatay
Üye

Mesaj gönderen Caqatay »

farkındaysanız bende zaten projeyi yapıp verin demiyorum. bu projeyi hangi bileşenlerle yapmalıyım.Nerede hangi bileşenin hangi özelligini kullanmalıyım.falan gibi sorular soruyorum akıl almak istiyorum yani.mesela Listboxta 2 tane aynı kullanıcı adından olursa ikisinide server atsın bunu nasıl yaparım hiç bir fikrim yok.
Kullanıcı avatarı
barutali
Üye

socket bileşenleri ile yaparsın ..

mantık yürütelim ..

1 ) Kullanıcı server a connect olucak olmazsa zaten kullanıcı adını nasıl sorgulucak ? (bağlanır ama login olana kadar başka işlem yapamaz)
2 ) Kullanıcı adını yazıcak bağlan dicek ..
3 ) Server gelen text değeri listbox1 deki itemlarda arıcak böyle bir şahıs varmı ?
3a )Cevap evet se = >

3a.a)Busefer listbox2 ye bak bu adam login olmuşmu ?

3a.a.a)cevap evetse =>
Kullanıcıya Sen zaten bağlısın dayı de

3a.a.b) cevap hayırsa

Kullanıcıya Hoşgeldin de
kullanıcıyı listbox2 ye ekle ...
yapabilceği işlemleri kullanıma aç

3b) Cevap hayırsa = > Böyle bir kullanıcı bulunmuyor de

client in onDisconnect olayında sunucuya mesaj yolla ben çıktım de sunucu çıkan clienti listbox2 de bulsun silsin..
Caqatay
Üye

Mesaj gönderen Caqatay »

bunları bende biliyorum zaten yapılacak olanları fakat listboxta 2 tane oldugu zaman nasıl atacak onu nasıl yapacaz ?
Kullanıcı avatarı
barutali
Üye

sen yazdıklarımı dikkatli okusaydın eğer listbox2 ye eklenmeden önce kontrol ettirdiğimi görürdün ..

listbox1 de => Kayıtlı kullanıcılar var
listbox2 de => Login olmuş kullanıcılar

50 client düşün bunun 40 tanesine kullanması için izin verdin ve bunlar listbox1 de saklanıyor ..

kalan 10 taneden biri dediki bende bir giriş yapayım ..

bu muhterem ilk olarak listbox1 de sorgulanıyor bu adam KAYITLIMI kayıtlı değilse direk atıyor
ama 40 taneden biri yani kayıtlı olan biri bağlanmaya çalışıyor server ne yapıyor bu adamı Listbox1 de arıyor KAYITLI LİSTESİNDEMİ ? kayıtlı listesindeyse
listbox2 de bu sefer arıyor LOGIN olmusmu daha önce login olmuşsa bağlanmasına izin vermiyor login olmamışsa yani listbox2 de adı yoksa listbox2 ekliyor ..
listbox2 de ismi olanlar sadece işlem yapabiliyor 2.mesajımı daha dikkatli incelersen görüceksin .. orda işlem sırasına göre yazdım ..

bu durum da aynı isimle 2 kere login olma imkanı varmı ?
Caqatay
Üye

Mesaj gönderen Caqatay »

aynı isim ile 2 kez login olma imkanı yok.
Caqatay
Üye

Mesaj gönderen Caqatay »

Kafam karışır gibi oldu bi anda ama dediğin doğru sen doğrusunu yazmışsın ben yanlış anlamışım :D
Caqatay
Üye

Mesaj gönderen Caqatay »

ServerSocketin Object Inspectorunde Eventste olaylarında OnAccpet olayı var.
Tam olarak nedir ne işe yarar ? Clientin servera kabul edildigi olaymıdır?
Bide servertype de iki seçenek var stNonBlocking ve stThreadBlocking . Bunlar nedir . Niye hep stNonBlocking ? stThreadBlocking yapsak ne olur ? farkı nedir sunucu türünün ?