merhaba arkadaşlar;
şöyle bir sorum olucaktı sizlere;
diyelim çok kullanıcılı bir ön muhasebe programımız var. mesela 3 kullanıcı;
1. kullanıcı bir fatura kesiyor olsun;
s1 stoğundan 1 adet 100 tl değerinde c1 cari hesabına fatura kesiliyor, buna göre fatura before insert olayında s1 stoğundan 1 adet düşülüyor ve aynı anda c1 cari hesap bakiyeside 100 tl arttırılıyor fakat veri daha commit edilmemiş bekleniyor.
2. kullanıcı da bir fatura kesiyor olsun;
s2 stoğundan 1 adet 100 tl değerinde c1 cari hesabına olsun oda fatura kesiyor, buna göre fatura before insert olayında s2 stoğundan 1 adet düşülür ve aynı anda c1 cari hesap bakiyeside 100 tl arttırılır fakat buda daha commit edilmedi diyelim.
şimdi bu durumda c1 cari hesap bakiyesi 200 tl borç gösterir, fakat 1. kullanıcı commit yerine rollback yapıp 2. kullanıcı daha sonra commit ederse ne olur ? yada önce 2. kullanıcı commit ederse ve sonra 1. kullanıcı rollback ederse ne olur ?
cari hesap bakiyesi karışırmı???
çoklu kullanıcı hakkında
Re: çoklu kullanıcı hakkında
s.a.
eğer commit etmedi isen c1 bakiyesi niye 200 gösteriyor?
normalde hiç bi sorun olmaması lazım.
programından iki tane kopya çalıştırıp bu dediğin işlemleri yap bakalım sıra ile nasıl olacak
kolay gelsin
eğer commit etmedi isen c1 bakiyesi niye 200 gösteriyor?
normalde hiç bi sorun olmaması lazım.
programından iki tane kopya çalıştırıp bu dediğin işlemleri yap bakalım sıra ile nasıl olacak

kolay gelsin
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Re: çoklu kullanıcı hakkında
evet haklısın aslangeri arkadaşım herhangi bir sorun çıkmadı gayet güzel işlem yaptı ve bu arada firebird benim düşündüğüm şekilde çalışmıyormuş onuda öğrenmiş oldum 
transaction lar yapılan işlemleri önbellek gibi tutuyorlar fakat trigger leri çalıştırmıyorlarmış, sadece veri girişlerini tutup commit edildiğinde diğer işlemleri yapıyolar sanırım. Böylece benim düşündüğüm gibi bir sorunda çıkmamış oluyor.

transaction lar yapılan işlemleri önbellek gibi tutuyorlar fakat trigger leri çalıştırmıyorlarmış, sadece veri girişlerini tutup commit edildiğinde diğer işlemleri yapıyolar sanırım. Böylece benim düşündüğüm gibi bir sorunda çıkmamış oluyor.