Veritabanında ID alan tanımlaması.

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
çetinkaya

Veritabanında ID alan tanımlaması.

Mesaj gönderen çetinkaya »

S.A Arkadaşlar benim firebird v.2.1 de yapmış olduğum ticari bir uygulama var.Şimdi bu vt de her alanın başında mutlaka ınteger tipinde ID adında bir alan oluşturuyorum. Şimdi buna göre;
1-Sadece firebird değil access,Sql Server gibi bütün vt lerde ID alan oluşturuyoruz burdaki amaç nedir yani ID alanımız olmaz ise ne olur..??
2-ben projemde ID isimli alanı form tasarımında Kayıt sıra no olrak belirledim.Yani kullanıcı editlere bşilgi gireceği zaman en başa ID alanına kayıt sıra numarası girecek 1,2,3,4...v.s... gibi gidecek buna göre integer tipind ebelirklediğim bu ID alanına kaç krakter bilgi girebilir kullanıcı örneğin 100. nolu kayıt veya 150 nolu kayıtta bir sorun çıkar mı..???
yusuf
Üye

Re: Veritabanında ID alan tanımlaması.

Mesaj gönderen yusuf »

ID Alanı O satıra girilecek verinin tc kimliği gibi düşüne bilirsin o satırın vt tarafından tanınması için Mutlaka gerekli alandır ID Alanı Saygılar
çetinkaya

tşk ederim verdiğiniz cevap için peki integer tipinde ID alanına en fazla kaça karakter veri girilir..??
yusuf
Üye

Mesaj gönderen yusuf »

Tam Sayı Veri Tipleri
en az ve ençok alacağı aralık

İnteger
-2147483648 ... 2147483647 aralığında olabilir
anemos
Üye

Mesaj gönderen anemos »

Merhaba,

Çok daha büyük tamsayı atamasına ihtiyaç duyarsanız BIGINT tipini kullanın.

BIGINT :
- 64 bit
- Büyük tam sayı -9.223.372.036.854.775.808 ile 9.223.372.036.854.775.807
çetinkaya

hocam şimdi bu ID alanına ben forumda bilgi girişinde kayıt sıra numarası olarak kullanıyorum mesela kullanıcı bunda 1 den başyacak 100 e kadar veya 500 e kadar kayıt girecek yani burda bir sıkıntı çıkar mı.. ???
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

id alanı kaydı belirten alan olarak da ifade edilebilir, primary key dir (alan adını id vermeniz onu direk priary key yapmaz, bunu sizin belirtmeniz gerekir), genelde değeri otomatik artan alan olarak kullanılır ve firebird'de generator ve tablonun before insert trigger i ile değer atanır.
kullanıcının bu alana kayıt girmesi genelde tavsiye edilmez. zaten tekil değer almalıdır yani her kaydın idsi farklı olmalıdır. bu bize neyi sağlar? alan primary key olduğundan ve değeri sıralı olarak arttığından (indexlidir aynı zamanda) id üzerinden kayda erişimin hızlı olmasını sağlar...

ayrıca @yusuf hocamın da dediği gibi integer aralığı -2147483648 ... 2147483647 olduğuna göre bu alana 500 yazılması sorun çıkarmaz...
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim
çetinkaya

tşk ederim verdiğiniz bilgiler için...