Adoconnection ve Adoquery.Pratik bir yol arıyorum
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Adoconnection ve Adoquery.Pratik bir yol arıyorum
arkadaşlar hepinize günaydın
Şimdi olaylar dün yaptığım bir değişiklikle karıştı.
şimdi benim 25 forumdan oluşan bir projem var.Delphi de yeni olduğum için elimden geldiği kadarıyla yapmaya çalıştım bu projeyi.
Her forumda adoquery lerle db ye bağlanıp gerekli işlemleri yapıyodum.Ama proje yi denemek için başka bir bilgisayara attığımda db yolunu bulamadığı için hata verdi.
her foruma 1 tane adoconnection koyarak forumda ki bütün adoqueryleri buna bağladım..TAdoconnection kullanarak formların create olayında bağlantı adresini girmem gerektiği söylendi bana.Yaptım,formun create olayında adoconnection un connectstring textini değiştirdim ve connected özelliğini de true yaptım.program çalıştığında bütün adoqueryleri de aktif etmem gerekti çünkü program çalışmadan aktif etmeye çalıştığımda adoconnection un henüz bir db ye bağlanmadığı yazıyordu.create olayında adoconnection db ye bağlandıktan sonra adoqerylerde aktif olabiliyordu.bunun için create olayında bir sürü kod fazlalığı oluyor.
Bunun daha pratik bir yolu var mıdır..? Tecrübeli programcılar belki böyle bir sorunla karşılaşmıştır daha önce.Bana nasıl bir yol nasıl bir mantık önerirsiniz.
Şimdi olaylar dün yaptığım bir değişiklikle karıştı.
şimdi benim 25 forumdan oluşan bir projem var.Delphi de yeni olduğum için elimden geldiği kadarıyla yapmaya çalıştım bu projeyi.
Her forumda adoquery lerle db ye bağlanıp gerekli işlemleri yapıyodum.Ama proje yi denemek için başka bir bilgisayara attığımda db yolunu bulamadığı için hata verdi.
her foruma 1 tane adoconnection koyarak forumda ki bütün adoqueryleri buna bağladım..TAdoconnection kullanarak formların create olayında bağlantı adresini girmem gerektiği söylendi bana.Yaptım,formun create olayında adoconnection un connectstring textini değiştirdim ve connected özelliğini de true yaptım.program çalıştığında bütün adoqueryleri de aktif etmem gerekti çünkü program çalışmadan aktif etmeye çalıştığımda adoconnection un henüz bir db ye bağlanmadığı yazıyordu.create olayında adoconnection db ye bağlandıktan sonra adoqerylerde aktif olabiliyordu.bunun için create olayında bir sürü kod fazlalığı oluyor.
Bunun daha pratik bir yolu var mıdır..? Tecrübeli programcılar belki böyle bir sorunla karşılaşmıştır daha önce.Bana nasıl bir yol nasıl bir mantık önerirsiniz.
- sabanakman
- Kıdemli Üye
Re: Adoconnection ve Adoquery.Pratik bir yol arıyorum
Projene DataModul ekle ve genel olarak kullandığın DB bileşenlerini burada tanımla. Mesela tek veritabanına bağlanıyorsan projende sadece 1 tane ADOConnection nesnesi olacaktır ve sadece buna müdahele yeterli olacaktır. Tabi diğer formlarında bulunan bileşenler ve kodlar da bu DataModul üzerindeki bileşenleri kullanmalı.
Şaban Şahin AKMAN
adoquery nin connection bölümünde adoconection seçip, SQL bölümünde tabloyu seçersen
örn: gibi adoqueryi tasarım aşamasında aktif edebilirsin.
örn:
Kod: Tümünü seç
select * from STOK where BARKOD
adoquery i connectiona bağladığım için tasarım ekranında queryler aktif olmuyor ki forumun açılışında connecction db ye bağlanıyor çünkü.estemacan yazdı:adoquery nin connection bölümünde adoconection seçip, SQL bölümünde tabloyu seçersen
örn:gibi adoqueryi tasarım aşamasında aktif edebilirsin.Kod: Tümünü seç
select * from STOK where BARKOD
nasıl bir bağlantı yapmak istediğini anlayamadım ama
tablodan sorgu yapıp db gridde göstereceğini varsayarsak,
adoconnectiona bağladığın adoquerye bir adet datasource bağlayıp bu datasource de dbgridi bağladığında istediğin sonuca ulasırsın.
bağlantılar ve sql cümlen doğru olduğunda hiç kod yazmadan adoqueryi tasarım aşamasında aktif yaparsın.
adoconnectiona bağladığın adoquerye bir adet datasource bağlayıp bu datasource de dbgridi bağladığında istediğin sonuca ulasırsın.
bağlantılar ve sql cümlen doğru olduğunda hiç kod yazmadan adoqueryi tasarım aşamasında aktif yaparsın.
tam olarak şöyle oluyorestemacan yazdı:nasıl bir bağlantı yapmak istediğini anlayamadım ama
adoconnectionun connectionstring formun tasarım aşamasında boş create olayında aktif oluyor.
query i de connectiona tasarım aşamasında bağladığımda hata veriyor.çünkü connectionun connectionstring i boş.
Bazen bizimle kafa yapıyon gibi geliyor ama...Ben bazı şeyleri öğrenmeden program yapmaya çalışmanda buluyorum sıkıntıyı...Şimdi gelelim cevaba Adoconnection'ın properties inde connection string özelliği varya hatta adoconnection da bu wizard ile ayarlanıyordu kolaylık olsun diye...işte o özelliğe gel oraya çift tıkla veya çalışma anında kullandığın database yoluna göre o özelliği ayarla...sonra active et işte bu kadar...query i de connectiona tasarım aşamasında bağladığımda hata veriyor.çünkü connectionun connectionstring i boş.
yahu neden kafa bulayım.onu yapmayı bende biliyorum zaten ama onu öyle yaptıktan sonra projeyi kayıt ediyorum sonra klasör yolu değiştiği zaman hata veriyor program.bunu çözmeye çalışıyorum bende.Battosai yazdı:Bazen bizimle kafa yapıyon gibi geliyor ama...Ben bazı şeyleri öğrenmeden program yapmaya çalışmanda buluyorum sıkıntıyı...Şimdi gelelim cevaba Adoconnection'ın properties inde connection string özelliği varya hatta adoconnection da bu wizard ile ayarlanıyordu kolaylık olsun diye...işte o özelliğe gel oraya çift tıkla veya çalışma anında kullandığın database yoluna göre o özelliği ayarla...sonra active et işte bu kadar...query i de connectiona tasarım aşamasında bağladığımda hata veriyor.çünkü connectionun connectionstring i boş.
yinede yardımlarınız için teşekkür ederim.
programın exe si ile kullandığın veritabanını aynı klasörde tut.
connectionstring te girdiğin veritabanı yolunu sadece veritabanının ismini yaz
örn: DATA.mdb
artık klasörü taşıdığın her yerde çalıştırabilirsin, başka bilgisayarlar dahil...
artık klasörü taşıdığın her yerde çalıştırabilirsin, başka bilgisayarlar dahil...
onuda yaptım exe ve db nin klasörü aynı dizinde.birden fazla forumdaki queryleri aynı connectiona bağlayınca bi dünya hata verdi program.estemacan yazdı:programın exe si ile kullandığın veritabanını aynı klasörde tut.
aynı konu burada ve şu konu altında neden konuşuluyor anlayamadım.
viewtopic.php?f=2&t=27699
bu link başka forum mu?
viewtopic.php?f=2&t=27699
bu link başka forum mu?
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..