Barkotlu Satış
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Barkotlu Satış
Merhaba; benim sorum bazı işletmelerde gördüğüm barkot okuyucu ile yapılan satışlar. Kullanıcı barkotları seri bir şekilde barkot okuyucu ile okutup hem o ilgili ürünü stoktan düşünüyor hemde toplam fiyatı ekranda yazıyor acaba bunu nasıl yapıyorlar...
Re: Barkotlu Satış
barkod okuyucunun klavyeden farkı yoktur. barkodu okur ve klavyeden rakamlara basılmış gibi bilgisayara iletir. sizin birşey yapmanıza gerek yok. rakamlar okunduktan sonra genelde enter tuşuna basma kodu gönderilir, buna göre ayarlayacaksınız programınızı. stok işleri de aynı şekilde zaten.
kullanıcı sisteme sırayla şunları söyler:
1-Barkoddan ürünü bul, bulmuşken birim fiyatını da alıver
2-miktar girmedim yani 1 birim için ürün fiyatını ekrana basıver, hesaba dahil etmeyi de unutma (miktar girseydim miktar*fiyat olarak işlem yapacaktın biliyorsun değil mi)
3-direk satış yapıyorum, stoktan düşüver....
1-Barkoddan ürünü bul, bulmuşken birim fiyatını da alıver
2-miktar girmedim yani 1 birim için ürün fiyatını ekrana basıver, hesaba dahil etmeyi de unutma (miktar girseydim miktar*fiyat olarak işlem yapacaktın biliyorsun değil mi)
3-direk satış yapıyorum, stoktan düşüver....
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...
forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

daha fazlası için...

verdiğiniz cevap için öncelikle tşk ederim hocam.Şimdi anladığım kadarı ile şöyle olacak herhalde .kullanıcı ilgili ürün için yazdırdığı barkot ta ürün adı ,kg,fiyatı,tarih miktar v.s bilgiler yazacak,ve kullanıcı bu bilgileirn yer aldığı barkotu okuttuğu zaman ilgili ürün hem stoktan düşecek hemde fiyatı ekranda yazacak doğru mu anladım acaba..???
sanırım 1. maddeyi yanlış anladınız. barkod sadece ürünü belirtecek. stok kodu gibi düşünün. uygulamanın kullandığı veritabanındaki ürün tablosu şöyle olsun
şimdi siz sigara paketinin üzerindeki barkodu okutunca programda barkod girme kısmına 40329345 yazar ve sonuna da bitiş karakterini basar genelde bu enter olur ve sanırım cihaz destekliyorsa ayarlanabilir (klavyeden elle girmişsiniz gibi yapar , bundan sonra barkod okuyucunun işi biter)
devam edelim. mesela bundan sonra barkodun girildiği editin change olayında enter karakterini yakaladık ya,
şeklinde ürün bilgilerini sorgularsınız.....
bundan sonra da programınızda satış işlemine devam edersiniz, ve işlem sonunda
şeklinde bakiye güncellemesi yaparsınız. [] işaretlerini buraya uygun düzenlemeyi yapın diye koydum, normalde yok...
yani barkodu okutmak işin en başı, sadece hangi üründe işlem yapacağımızı bulmaya yarar, onun dışında hiçbir işlem otomatik gerçekleşmez, tüm işlemleri programla yapmanız gerekir...
Kod: Tümünü seç
ID BARKOD STOK_ADI FIYATI BAKIYE
1 40329345 Winston Kırmızı Kısa 5.50 300
devam edelim. mesela bundan sonra barkodun girildiği editin change olayında enter karakterini yakaladık ya,
SELECT * FROM URUN WHERE BARKOD='''+edit1.text+'''
bundan sonra da programınızda satış işlemine devam edersiniz, ve işlem sonunda
UPDATE URUN SET BAKIYE=BAKIYE-[SATIŞ MİKTARI] WHERE BARKOD=[40329345]
yani barkodu okutmak işin en başı, sadece hangi üründe işlem yapacağımızı bulmaya yarar, onun dışında hiçbir işlem otomatik gerçekleşmez, tüm işlemleri programla yapmanız gerekir...
daha fazlası için...

daha fazlası için...

s.a.
@çetinkaya;
sanırım terazi barkodlarından bahsediyorsunuz.
terazi barkodlarının belirli formatları vardır.
ilk iki karakter bayrak kodu
sonraki 5 karakter (bayrak koduna göre değişebilir) ürün kodu
sonraki 5 karakter (bayrak koduna göre değişebilir) ağırlığı (bayrak koduna göre kilo ve gram belirlenir),adedi
ürünün birim fiyatı zaten programda kayıtlıdır. ağırlığı veya adedine göre programdaki fiyatına göre tutar bulunur.
yapman gereken okuduğun barkodu parçalamak.
ör.
8020100100402-- 8 Bayrak kodu (burdan kilo olduğunu anlıyorum)---0201001 ürün kodu. stok tablosundan fiyatını buluyorum ---0040 ağırlığı 40 kilo ----2 doğrulama kodu
Marketlerden alış veriş yaptığın zaman tarttıkları ürüne yapıştırdıkları barkoda bak.
@çetinkaya;
sanırım terazi barkodlarından bahsediyorsunuz.
terazi barkodlarının belirli formatları vardır.
ilk iki karakter bayrak kodu
sonraki 5 karakter (bayrak koduna göre değişebilir) ürün kodu
sonraki 5 karakter (bayrak koduna göre değişebilir) ağırlığı (bayrak koduna göre kilo ve gram belirlenir),adedi
ürünün birim fiyatı zaten programda kayıtlıdır. ağırlığı veya adedine göre programdaki fiyatına göre tutar bulunur.
yapman gereken okuduğun barkodu parçalamak.
ör.
8020100100402-- 8 Bayrak kodu (burdan kilo olduğunu anlıyorum)---0201001 ürün kodu. stok tablosundan fiyatını buluyorum ---0040 ağırlığı 40 kilo ----2 doğrulama kodu
Marketlerden alış veriş yaptığın zaman tarttıkları ürüne yapıştırdıkları barkoda bak.

Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
unicorn64 hocam verdiğiniz cevap için tşk ederim güzel bir şekilde anlatmışsınız. aslangeri hocam evet bahsetmek istediğim tam olarak barkot veren teraziler ben bir manava da gördüm adam domatesi,biber,v.s tartıp hepsindne ayrı ayrı barkot alıyor,ve hepsini bilgisayarda barkot okuyucu ile okuttuğu zaman toplam fiyatı ekranda yazıyor ve birde ilgili ürün stoktan düşüyor yapmak istediğim tam olarak bu ....
hocam herhalde sorunu ben tam anlamadım oruç başıma vurdu herhalde
neyse şimdi hocam benim bir ticari uygulamam var cari,stok,seçek,senet v.s modülleri olan ticari program.Fakat programda stok hareket (satılan malı stoktan düşme ) modülünde biraz pürüzü çıktı şöyle ki ;Benim stok haraket tablomda ;
kayıt sıra no (ID)
barkot no
ürün miktarı
ürün adı gibi alanlar mevcut . yani stoktan ürün düşmek için kullanıcı bu alanları tek tek doldurmak zorunda bir müşterimde dediki bu böyle olmaz. Bunu barkot okuyucu ile daha seri bir şekilde ürün barkotunu okutup enter a bastığım zaman ürün stoktan düşmeli dedi aslında sorun bu bunu nasıl yaparım diye uğraşıyorum...?????

kayıt sıra no (ID)
barkot no
ürün miktarı
ürün adı gibi alanlar mevcut . yani stoktan ürün düşmek için kullanıcı bu alanları tek tek doldurmak zorunda bir müşterimde dediki bu böyle olmaz. Bunu barkot okuyucu ile daha seri bir şekilde ürün barkotunu okutup enter a bastığım zaman ürün stoktan düşmeli dedi aslında sorun bu bunu nasıl yaparım diye uğraşıyorum...?????
bu sefer de her şeyi tamamen manuel düşündünüz sanırım
elinizde zaten olan bilgileri kullanıcı neden tekrar girmek zorunda olsun ki...
@aslangeri hocamın verdiği örnek üzerinden devam edelim: 8020100100402 nolu barkodu okuttuk, program bunun ağırlık barkodu olduğunu algıladı (8) ve barkodu ürün kodu (0201001) ağırlık (40) olarak ayrıştırdı. bu değerler elimizde.
şimdi stok tablonuzla stok hareket tablonuz arasında ilişki hangi alan üzerinden? stok hareket tablonuzda barkod no yerine stok no yada ürün kodu olmalıydı sanırım.
ayrıca stok hareket gibi detail bir tabloda, master tabloda olması gereken stok adı alanına da bence gerek yok.
bence stok hareket tablosu şöyle olabilir...
GC alanıyla kaydın giriş/çıkış yani alış/satış kaydı olduğunu belirtmiş olursunuz. böylece toptancılardan mal alındığında da bu tabloya kayıt yaparsınız... bu arada stok harekete kayıt girmek doğrudan "satılan malı stoktan düşme" demek değildir, programınızı buna göre ayarlamanız gerekir.
stok hareket tablosunun yapısı belirttiğim şekilde olursa ve ürün alışları da kaydedilirse
şeklinde bakiyeyi sorgulayabilirsiniz.

@aslangeri hocamın verdiği örnek üzerinden devam edelim: 8020100100402 nolu barkodu okuttuk, program bunun ağırlık barkodu olduğunu algıladı (8) ve barkodu ürün kodu (0201001) ağırlık (40) olarak ayrıştırdı. bu değerler elimizde.
şimdi stok tablonuzla stok hareket tablonuz arasında ilişki hangi alan üzerinden? stok hareket tablonuzda barkod no yerine stok no yada ürün kodu olmalıydı sanırım.
ayrıca stok hareket gibi detail bir tabloda, master tabloda olması gereken stok adı alanına da bence gerek yok.
bence stok hareket tablosu şöyle olabilir...
ID URUN_KODU MIKTAR GC
1 0201001 40 C // satış kaydı
stok hareket tablosunun yapısı belirttiğim şekilde olursa ve ürün alışları da kaydedilirse
SELECT SUM(CASE WHEN GC='G' THEN MIKTAR ELSE -MIKTAR END) AS BAKIYE
FROM STOK_HAREKET WHERE URUN_KODU='0201001'
daha fazlası için...

daha fazlası için...

-
- Üye
Merhaba ,
.Hocam,kilo ve gram belirlemek icin su bayrak kodunu terazide kendin ayarliyorsun yoksa otomatik ayarlaniyo? Umumiyyetel barkod terazide nasil ayarlaniyo?
.Hocam,kilo ve gram belirlemek icin su bayrak kodunu terazide kendin ayarliyorsun yoksa otomatik ayarlaniyo? Umumiyyetel barkod terazide nasil ayarlaniyo?