İnternetten Program Güncelleme Üzerine Bir Makale...

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
baloglurecep
Üye
İletişim:

İnternetten Program Güncelleme Üzerine Bir Makale...

Mesaj gönderen baloglurecep »

Selam ve saygılar arkadaşlar...Bu forumlardan daima yararlandım. Nerde sıkıntı yaşasam bu forumlar aracılığı ile çoğunu çözüme kavuşturdum.
Bu yazımda çoğumuzun kabusu olan internetten programlarımızı güncelleme konusunda sizlerle bilgimi paylaşacağım. Küçücük bir makale denilebilir.
Hepimiz bilirizki her ne kadar da hatasız sorunsuz programlar yazmak için çabalasakta mutlaka gözümüzden kaçan kısımlar olmakta.
Bunları telafi etmenin yolu en başta güncellmekten geçmekte.

Öncelikle daha evvel ben 3. parti bileşen setiyle (Auto uprader) yapmaya çalışıyordum. İlk zamanları sıkıntım yoktu.
Yalnız sonraları sapıtmaya başladı bir türlü çözmedim. Bizde kendi işimizi kendimiz yapalım dedik çalışma arkadaşım öğretmenimle birlikte (fikrin çoğunluğu ona aittir)
güncellme yöntemi geliştiridik. Şuan onu projelerimizde kullanıyoruz. sizlerle de paylaşmak istedik.
(genel olarak mantığını izah edeceğim. kodlarını arkadaşımla da konuştuktan sonra bir demo içerisinde yayınlayabiliriz). Belkide yazabilirsek (şuan için imkansız belki ama companete de dönüştürebilirsek paylaşırız. Companaet yazma konusunda bilgi sahibi değiim.)

Çalışma mantığı şu şekilde:

1- Öncelikle zip kompaneti bulunup deplhiye ilave edilcek.
2- Siteye programın versiyon ve içerik bilgilerini içeren xml eklenecek. program xml yi kontrol edecek. (delphi içerisinde xml kompaneti var)
3- Ana projeye otomatik güncellme formu eklenecek. formun creatinde sitenize eklediğiniz xml dosyasından program adını versiyon numaralarını formun creatinde kontrol edin.
4- Program açılırken bu güncellme formu sitedeki xml yi versiyon numarasını okuyacak ve xml deki yeni versiyon özelliklerini listboxta yada memoya aktaracak. güncelle butonuna tıklamayla birlikte dowloand yapmaya başlayacak.
5- Dowloand bittikten sonra projenin otogüncellme formundaki kodlar devreye girecek dowloand edilen zipli (guncelleme.zip) dosyayı program dizine çıkaracak.(extrac yapacak)
6- Programın exesinin adının sonuna ben .bal gibi bir uzantı daha ekliyorum çıkartırken program exesiyle sıkıntı olamasın diye.
7- Çıkarma işlemi adından guncellme.exe adlı çalıştırılıp ana program kapatılacak.
8- Veri tabanı güncellenecekse güncellenecek.
9- En sona exe değişimi geliyor. Aksilik olur olmaz diye tekrar ana programı kapatıyorum.
10- bal. uzantılı yeni güncel ana exe ile program exesini değiştirioyorum ve mesajla bilgi veriyorum.
11- Programın kendisini çalıştırarak güncellme exesini kapatıyorum.
12- Program exesi de ilk başlangıçta guncellme.exe varmı diye kontrol ediyor varsa siliyor.
13- Eğer veri tabanı güncellmesi yoksa siz exe değişiminden sonra mesaj verdirebilirsiniz.

Bu kısımların içeriğini doldurmak geliştirmek , farklılaştırmak sizlere kalıyor.
Mantık bu şekilde. Sıkıntı yaşayan arkadaşlara dilimin döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım.
çetinkaya

Re: İnternetten Program Güncelleme Üzerine Bir Makale...

Mesaj gönderen çetinkaya »

acaba zip componentini nerden buluruz ?????
Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
İletişim:

Re: İnternetten Program Güncelleme Üzerine Bir Makale...

Mesaj gönderen Lost Soul »

çetinkaya yazdı:acaba zip componentini nerden buluruz ?????
Abbrevia veya Jedinin Sıkıştırma bileşenini kullanabilirsiniz.