Ortak kullanılan bir formdan veri çekmek?
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- sarp_halit
- Üye
- İletişim:
Ortak kullanılan bir formdan veri çekmek?
S. A. Arkadaşlar. herkese kolay gelsin.
Projemde, sorgulama amaçlı kullandığım bir form var. Çeşitli kriterlere göre arama yapıyor. Birden fazla diğer formdan bu verilere ( arama sonuçlarına) ulaşmam gerekiyor. Ancak şöyle bir sıkıntım var: tek bir form üzerinden bu arama formunu açar da sonucu çekersem bir sıkıntı yok; ancak bir diğer formdan bu formu açıp da veri çekmek istersem nasıl yapacağım konusunda bir fikrim yok.
bu sorunu nasıl aşabilirim?
Teşekkürler.
Projemde, sorgulama amaçlı kullandığım bir form var. Çeşitli kriterlere göre arama yapıyor. Birden fazla diğer formdan bu verilere ( arama sonuçlarına) ulaşmam gerekiyor. Ancak şöyle bir sıkıntım var: tek bir form üzerinden bu arama formunu açar da sonucu çekersem bir sıkıntı yok; ancak bir diğer formdan bu formu açıp da veri çekmek istersem nasıl yapacağım konusunda bir fikrim yok.
bu sorunu nasıl aşabilirim?
Teşekkürler.
Fethiye den herkese sevgiler ...
X))@:>
Re: Ortak kullanılan bir formdan veri çekmek?
projenize datamodule ekleyin, veritabanı bileşenlerini datamodule'e ekleyin, sorgulama işlemini bir prosedür ile yapın(gerekli kriterleri prosedüre parametre geçin ve sorgulamayı yapın), ihtiyacınız olan formların uses kısmına datamodülü ekleyerek oluşturduğunuz sorgulama prosedürünü kullanarak işlemi gerçekleştirin..
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...
forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...
yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

unicorn çok iyi bir cevab yazmışsın. Bu tür uygulamayı bir kaç programda görmüşdüm, ama ben kendi proğramımda, Her şeyi MainForm-dan çekiyorum ve Procedureleri ise her Unite bir kez tanıtdıkdan sonra kullanıyorum. Bu çok uzun ama artık sizin dediğiniz üsula geçmek zamanımı alır. İnşallah gelicek seferlerde kullanırım.
Benim aklıma da veri tabanı tarafında view kullanmak geldi. ben soruyu diğer kullanıcılarda görebilsin diye anlamıştım ilk başta. eğer devexpress kullanıyorsanız, onun nesneleri üzerinden filtreleme yapıyorsanız, SQL sorgusunun son halini nesnelerden geri çağırabiliyorsunuz diye hatırlıyorum (cxgrid, cxfilter gibi).
- sarp_halit
- Üye
- İletişim:
Öncelikle yanıtlar için teşekkür ederim. bahsettiğiniz şeyler konusunda çok fazla fikir sahibi değilim ve nasıl yapılacağını bilmiyorum. ben soruyu şu şekilde değiştirsem:
bu bizim ortak açılan penceredeki verileri bu formu açtıran diğer formdaki alanlara yazdıracağız ya ( hangisinden geldiğine bağlı); bu formu açtıran bir önceki formun adını nasıl bulabilirim?
Sender mantığı olduğunu biliyorum; ama bir önceki formun adını sender olarak nasıl alacağımı bilmiyorum.
bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
bu bizim ortak açılan penceredeki verileri bu formu açtıran diğer formdaki alanlara yazdıracağız ya ( hangisinden geldiğine bağlı); bu formu açtıran bir önceki formun adını nasıl bulabilirim?
Sender mantığı olduğunu biliyorum; ama bir önceki formun adını sender olarak nasıl alacağımı bilmiyorum.
bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Sarp Kardeşim..
Unicorn64 arkadaşım gayet guzel anlatmış
Datamodul denilen sey veritabanı ile ilgili componentlerin tutuldugu bı cesıt formdur.
Çalışma esnasında gozukmez sadece design time da gozukur. Daha ayrıntılı yardımcı olabılmem ıcın
veritabanını ve hangi delphi sürümünü kullandığını yazmak gerek.
Unicorn64 arkadaşım gayet guzel anlatmış
Datamodul denilen sey veritabanı ile ilgili componentlerin tutuldugu bı cesıt formdur.
Çalışma esnasında gozukmez sadece design time da gozukur. Daha ayrıntılı yardımcı olabılmem ıcın
veritabanını ve hangi delphi sürümünü kullandığını yazmak gerek.
- sarp_halit
- Üye
- İletişim:
Herşeyden önce vermiş olduğu bilgilerden dolayı arkadaşıma teşekkür ederim. ama ben daha önce datamodül hiç kullanmadağımdan konuya yabancı kaldım biraz.
Bu arada Delphi 7 ile SQL Server 2000 kullanıyorum.
Bu arada Delphi 7 ile SQL Server 2000 kullanıyorum.
- sarp_halit
- Üye
- İletişim:
Re: Ortak kullanılan bir formdan veri çekmek? Çözüldü
Merhaba ben olayı çözdüm.
ortak olarak kullanılan forma şu şekilde bir procedure yazdım.
bu formdan bilgi çekecek olan diğer formların buton olaylarına da
olarak kod ekledim ve sorunum çözüldü. Dileyen Arkadaşlar kullanabilirler.
ortak olarak kullanılan forma şu şekilde bir procedure yazdım.
Kod: Tümünü seç
case ShowModal of
mrOk: tckimlik:= sorguArama.FieldValues['TCKIMLIKNO'];
end;
bu formdan bilgi çekecek olan diğer formların buton olaylarına da
Kod: Tümünü seç
var form: TfrmTCsorgula;
s: String;
begin
form:=TfrmTCsorgula.Create(nil);
try
form.Secilenhasta(s);