Ağda program Çalıştırma

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
akineton
Üye

Ağda program Çalıştırma

Mesaj gönderen akineton »

Merhaba arkadaşlar delphi 7de yapmış olduğum projemi ağda çalışır özellikte yapmak istiyorum. bunun için firebird v.2.1 vt kullanıyorum. Nette biraz araştırdım herkes bir IP adresinden bahsetmiş ama kafama takılan ir soru var şimdi ;
1-Şimdi vt tasarımını IB expett ile yapıyorum burada tasarım yaparken vt yi local mi yapayım yoksa remote mi ??
2- Mesela benim projem masa üstünde data klasörünün içinde Onun iç.in ben delphide vt yolunu Data/VT.fdb olarak vt yolunu gösteriyorum acaba ağda çalışması için sabit biR IP adresi mi var onu yazmalıyım yardımcı olursanız çok seviniirm..
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Re: Ağda program Çalıştırma

Mesaj gönderen unicorn64 »

1- ibexpertte veritabanı ayarlarındaki local/remote seçimi çalışacağınız veritabanının nerede olduğunu belirtmek için kulanılır, siz kendi makinanızdaki veritabanına bağlanacağınız için local seçmelisiniz, bu seçimin programın daha sonra lokalde yada ağda kullanımıyla alakası yoktur, mesela ibexpert ile ağdaki bir veritabanına bağlanacaksanız o zaman remote seçer ve veritabanının hangi makinada olduğunu ip yada bilgisayar adını yazarak belirtirsiniz...

2-firebird veritabanına bağlanırken veritabanı yolu 'sunucu:sunucudakikonum' şeklindedir. yerelde çalışırken yani programla veritabanı aynı makinadayken sunucuyu belirtmeye gerek yoktur yada sunucu için 'localhost' verebilirsiniz. ama ağdaki program ipniz üzerinden veritabanına bağlanır.

mesela sizin bilgisayarınızın ipsi 192.168.2.3 olsun ve veritabanı da c:\program\Data\VT.fdb olsun. sizin makinadaki program veritabanına bağlanırken 'c:\program\Data\VT.fdb' yada 'localhost:c:\program\Data\VT.fdb' olarak bağlanabilir. ama ağdaki başka makinada çalışan program '192.168.2.3:c:\program\Data\VT.fdb' şeklinde bağlanacaktır...
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim
akineton
Üye

anladım hocam yani IB Expert te tasarım yaparken local olarak da yapabilirim vt yi . zaten ağa bağlanma için ayrıca bir form tasarladım projede fakat bilgisayarı bağlama IP adresi gösterme felan o işi nasıl yaparım onu pek çözemedim ... :( ...
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

veritabanının yerini kullanıcının değiştiremeyeceğini varsayarsak,
ayarlar ekranında veritabanı farklı bilgisayarda diye bir seçenek ve veritabanının bulunduğu sunucuyu yani ana makinayı belirtebileceği bir edit ile bu işi halledebilirsin.

seçenek işaretlenince edit enabled true olur ve buraya ana makinanın ipsi girilir
seçenek işaretli değilse edit enabled false olur ve edite de localhost yazarsın

sonra kaydet deyince veritabanı yolu olarak edit.text+':c:\program\data\vt.fdb' değerini alırsın, bağlanmaya çalışırsın, bağlantı sağlanırsa ini dosyasına veritabanı yolu olarak, bağlanamazsan uyarı verirsin...

program açılışında ini den veritabanı yolunu okur ve bağlanır. inide değer yoksa yada belirtilen veritabanına bağlanılamadıysa ayarlar ekranını gösterir veritabanını belirtmesini istersin...

gerisi senin hayal gücüne kalmış :)
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim
akineton
Üye

tama hocam anladım . o zaman vt tasarımı yaparken ve projede vt ya bağlanırken herhangibir IP adresi yazmaya gerek yok. Mesela ben delphi de vt ye IBDatabase ile bağlanıyorum ve vt yolunu Data/Vt.fdb olarak gösteriyorum yine bu şekilde yapmalıyım o zaman yani IP adresi felan yazmaya gerek yok ... IP adresini vt ye ağda bağlanırken yazacaz doğru mu anladım ??..