Scanner'dan tarama ve kaydetme

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
cmkare
Üye

Scanner'dan tarama ve kaydetme

Mesaj gönderen cmkare »

Merhaba arkadaşlar. Şimdi müşterilere kağıt üzerinde dolduruyorrum. bunu ben veri tabanında tutmak istiyorum. yani günde 100 müşteri gelse 100 form dolduruluyor. bunları tek tek aktarmak zor oluyor ben scannere koyup, tarayıp program içinde hangi soruda hangi şıkları işaretlemiş otomatik olarak aktarmak istiyorum. böyle birşey mümkün olabilirmi?
Yani kısaca Scannerdan tarattığım formları programdaki soruların karşılıklarına kaydettirebilirmiyim? component yardımıyla falan? olabilirmi?

Resim
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Re: Scanner'dan tarama ve kaydetme

Mesaj gönderen mkysoft »

sizin yapmak istediğiniz OMR olarak geçiyor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_mark_recognition
yapılması tabiki mümkün. formlarınız standart olursa işiniz kolaylaşır. yinede bu formalar tek bir yerde dolduruluyorsa oraya dokunmatik bir bilgisayar koymak daha kolay olacaktır.
Kullanıcı avatarı
barutali
Üye

Mesaj gönderen barutali »

Eski çalıştığım şirkette danışmanlık hizmeti verdiğimiz bir başka yazılım şirketi özel bir kolej için buna benzer bir yazılım yapmıştı ve yazılım klasik sınavı dahil okuyordu. Corel Draw ile program içersinde soru bile oluşturabiliyor. Geometri sorularını bile çözüyordu.

Neden bilmem birden aklıma geldi ve paylaşmak istedim :)
amatör küme programcı :D
cmkare
Üye

Mesaj gönderen cmkare »

Omr yi biraz araştırdım ama ücretsiz free birşey bulamadım. Ali nasıl yapıldığı hakkında bilgi verirmisin biraz? nasıl yapılıyor? component gerekiyormu?
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Mesaj gönderen Battosai »

@barutali'nin bahsettiği şirket bu işi muhtemelen ücretli bileşen ile yapmıştır...zira bu işler için hazır ve gelişmiş kütüphaneler varken kimse zamanını boşa harcamaz .Zor iştir bu, zor olduğu için yani para ettiği için ücretsizini bulamazsınız bulsanızda yeterli olmayabilir...Yok ben illa kendim yazarım diyorsanız kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
barutali
Üye

Battosai yazdı:@barutali'nin bahsettiği şirket bu işi muhtemelen ücretli bileşen ile yapmıştır...zira bu işler için hazır ve gelişmiş kütüphaneler varken kimse zamanını boşa harcamaz .Zor iştir bu, zor olduğu için yani para ettiği için ücretsizini bulamazsınız bulsanızda yeterli olmayabilir...Yok ben illa kendim yazarım diyorsanız kolay gelsin...
Firma o projeyi 14 ay gibi bir sürede yapmış. Ayrıca kendi bileşenlerini yine kendileri yazıyor. 3. Parti bileşen den ağızlarının yandığından bahsetmişlerdi. Projeyi .Net ile yapmışlar yazılımda Mıknatıslı tahta adını verdikleri bir tool ları var sadece orada Geometri soruları gibi çizimli sorular hazırlamak için Corel Draw aracı olarak kullanılıyor. Firma dediğimede bakmayın home office çalışıyorlar. Proje analistinin evinde yapıyorlar 3 Kişilik bir yazılım ekibi birde analistleri var. Analistin adı Doğan KAYALAR dı.
cmkare
Üye

Mesaj gönderen cmkare »

yani ben yapamam öylemi? Ozaman barutali,mkysoft,battosai bizde bi homeoffice oluşturalım.. bizde yazalımçç olmazmı?
Kullanıcı avatarı
barutali
Üye

sende yaparsın ama okadar kolay bi işlem olduğunu pek sanmıyorum.
Kullanıcı avatarı
Commandx
Üye

Mesaj gönderen Commandx »

Optik okuyucu tarzı bişey bu , OCR ye de bezniyor.
yapılır yapılmasına da formdaki (kağıt üzerindeki) resimler standart olmalı
Kesinlikle işaretlenen kısımların bu yerleri kağıt üzerindeki yerleri değişmemeli Anladığım kadarıyla, çok zor bir iş bu.
http://www.delphibasics.co.uk/RTL.asp?Name=DaysBetween
http://www.neonhaber.com/Static/mega-co ... index.html
www.delphican.con
Function PARSE( text, ilk, son:String ): String; //
begin
Delete(Text, 1, pos(ilk, Text) + Length(ilk)-1);
Result := Copy(Text, 1, Pos(Son, Text)-1);
end;
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

ekibe gerek yok, o kadar da zor değil :P
OCR kadar karmaşık değil. Formlarınızın 4 köşesine biraz büyük siyah kutular yapacaksınız. Resmi ilk işlerken amacınız bu siyah kutuları bulmak olacak. Bunları bulduktan sonra, elinizde daha önceden taranmış olarak bulunan boş formu, yeni taranan dolu formdan çıkaracaksınız. Tabi siyah kutulara göre resimde bir dönme, yakınlaşma, uzaklaşma olmuşsa düzelteceksiniz. Böylece geriye sadece müşterilerin işaretlediği alanlar kalır. Bundan sonrası daha kolay gibi. İşaretli bölgenin kaçıncı satır ve sütunda kaldığını yine oranlayarak bulacaksınız. Uğraşmaya değermi o ayrı konu. Abbyy firmasının form filler diye bir programı var bu iş için. Ayrıca SDK da satıyorlar.
cmkare
Üye

Mesaj gönderen cmkare »

Cevaplar için teşekkürler.