Adoquery <field> field not found hatası

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
EthemX
Üye

Adoquery <field> field not found hatası

Mesaj gönderen EthemX »

Merhabalar, foruma ilk mesajım ve ilk sorum, çok farklı bir problem olduğu için sormak zorunda kaldım, herkese kolay gelsin..

Kod: Tümünü seç

procedure TYerlestirmeFormu.BitBtn1Click(Sender: TObject);
var
tercihnoartir,t,y,listboxtut,i,x:integer;
tcno2,ilk,son,z,tcnotut:string;
begin

dm.QTercihler.SQL.Text:='Select * From TERCIHLER';
dm.QTercihler.Open;
dm.QBolumler.SQL.Clear;

x:=dm.QTercihler.RecordCount;

for i:=1 to x do
begin
tcnotut:=Dm.QTercihlerTCNO.Value;
ListBox1.Items.Add(TCnotut);

listboxtut:=ListBox1.Items.Count;
  for y:=1 to listboxtut do
  begin
  for t:=1 to 24 do

begin
  ilk:=copy(inttostr(dm.QTercihlerTercih1.Value),1,3);
  son:=Copy(inttostr(dm.QTercihlerTercih1.Value),4,4);

//dm.QBolumler.SQL.Text:='Select * from BOLUMLER where BOLUMID=:BOLUMID and UNIVERSITEID=:UNIVERSITEID';
   dm.QBolumler.SQL.Text:=('Select EnKucukPuan,KalanKontenjan From BOLUMLER where (BOLUMID = :BOLUMID) and (UNIVERSITEID = :UNIVERSITEID)');
  dm.QBolumler.Parameters[0].Value:=son;
  dm.QBolumler.Parameters[1].Value:=ilk;
    dm.QBolumler.open;

çok basit bir sql cümlesi görüldüğü gibi BOLUMID alanını bulamadığını söylüyor, ama kodu sqlde yazınca çalışıyor, buttonun içine koyunca çalışıyor ama burada çalışmıyor, sizce sorun delphiden kaynaklanan bir aksaklıktan mı kaynaklanıyor?
orhancc
Üye
İletişim:

Re: Adoquery <field> field not found hatası

Mesaj gönderen orhancc »

sqlde yazınca çalışıyor derken database managerden mi bahsediyorsun? Alan yok diyorsa yoktur veya ismini yanlış yazıyorsundur.
EthemX
Üye

Mesaj gönderen EthemX »

query analyzerdan bahsediyorum sql diyerek. alan var, qynı komutu query analyzerda çalıştırıyorum, bir alt satırdaki butonda da çalıştırıyorum. oralarda ala nvar diyor, bir üst satırda yok diyor
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Sorgudan böyle bir alan gelmediği halde Query bileşeninizin içinde bu alan tanımlı olabilir mi? Query bileşenininize çift tıklayın ve listede böyle bir alan var mı kontrol edin. Gerekirse bu listeyi temizleyin.
Şaban Şahin AKMAN
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Parametre adı olarak da field adıyla benzer şekilde :BOLUMID demişsiniz. Bu bir hata değildir ancak bu parametre adı sizi yanıltmış olabilir mi ?! diye düşündüm.

Parametre olarak mı bulamadı diyor yoksa field olarak mı ? Verilen hatayı iyi izleyin. AdoQuery kullanıyor ve de "Connection" tanımı / ataması yapmayı (en azından dm.QBolumler sorgusuna kadar olan kısımda) ihmal etmişseniz. Parametre bulunamadı hatası alırsınız. Parametre adı da BOLUMID olunca siz de field bulunamadı diye değerlendirmiş olabilirsiniz.

Bir de bu açıdan kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizmek için cevap yazıyorum.

Başarılar.
Resim
Resim ....Resim
EthemX
Üye

Mesaj gönderen EthemX »

coonection atamasını daha once yapıyorum bütün adoquery sorunsuz çalışıyor, ayrıca alanın adı BOLUMID bulunamadı dediği alanda zaten o. Biraz ilerleme ka ettim,

Kod: Tümünü seç

Adoquery1.Fields.Clear;
hata ortadan kalkıyor yalnız bu seferde sorgudan gelen valuleri alma konusunda sıkıntı yaşıyorum.