Ağ üzerinde Access veritabanı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Aeolus
Üye

Ağ üzerinde Access veritabanı

Mesaj gönderen Aeolus »

Merhabalar.Bir şirkete program yazıyorum.Ofislerinde 3 tane bilgisayar var.Access veritabanını bir bilgisayarda bulundurup paylaşıma açıp diğer bilgisayarlardan kullanmak mümkün mü.Mesela 1. bilgisayardan bir kayıt girildi bu kayıt anında 2. ve 3. bilgisayarda görülmeli.Bunu bir timer ile adotable1.refresh komutunu kullanarak yapabilirim diye düşündüm.

AdoTable ın mdb dosyasını belirlediğimiz yere //pc1/data/data.mdb yazsak bu bağlantıyı sağlayabilirmiyiz?

Özet geçersek access veritabanımı ağ üzerinden kullanmak ve hangi bilgisayardan olursa olsun bir kayıt girildiğinde,çıkarıldığında,düzenlendiğinde bu değişikliğin diğer bilgisayarda da anında görülmesini isitiyorum.

Yardımlarınızı bekliyorum.
qadministrator
Üye

Re: Ağ üzerinde Access veritabanı

Mesaj gönderen qadministrator »

programı ağdaki bir makine'ye kurup klasörü paylaşıma alırsın.

ilgili adoconnection un connection string'i kod ile oluşturursun,

var
calismadizini:widestring; //çalışma dizini için tanımlanan değişken

program ilk açıldığında calismadizini:=getcurrentdir; //o anki çalışma dizinini calismadizini değişkenine atar. programda daha sonra çalışma diiznii değişsede
bu değişkene atanan sabit kalacağı için db bağlantı hatası vermez.

local pc de çalıştığında çalışma dizini atıyorum D:\program\xxx\ gibi olur
ağdaki pc programı açtığında çalışma dizini \\pc1\program\xxx\gibi olur böylelik de db ye o yol üzerinden bağlanmış olursun.

gelelelim ikinci aşamaya, programı aynı anda bir kaç kişi kullandığını düşünürsek aynı tabloya girilen anlık verilerin aynı anda tüm makinelerde
görünüp görünmeyeceği konusunda emin değilim ama her kayıt dan sonra adotable1.refresh; dbgrid1.refresh; gibi komutlar veya daha gelişmiş
başka yöntemler olabilir.
Aeolus
Üye

Mesaj gönderen Aeolus »

qadministrator yazdı:programı ağdaki bir makine'ye kurup klasörü paylaşıma alırsın.

ilgili adoconnection un connection string'i kod ile oluşturursun,

var
calismadizini:widestring; //çalışma dizini için tanımlanan değişken

program ilk açıldığında calismadizini:=getcurrentdir; //o anki çalışma dizinini calismadizini değişkenine atar. programda daha sonra çalışma diiznii değişsede
bu değişkene atanan sabit kalacağı için db bağlantı hatası vermez.

local pc de çalıştığında çalışma dizini atıyorum D:\program\xxx\ gibi olur
ağdaki pc programı açtığında çalışma dizini \\pc1\program\xxx\gibi olur böylelik de db ye o yol üzerinden bağlanmış olursun.

gelelelim ikinci aşamaya, programı aynı anda bir kaç kişi kullandığını düşünürsek aynı tabloya girilen anlık verilerin aynı anda tüm makinelerde
görünüp görünmeyeceği konusunda emin değilim ama her kayıt dan sonra adotable1.refresh; dbgrid1.refresh; gibi komutlar veya daha gelişmiş
başka yöntemler olabilir.
Cevabın için teşekkür ederim.En kısa zamanda bunları deneyeceğim.
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

ağ üzerinden bu şekilde kullanmanız sağlıklı olmayacaktır. Aynı anda tek kullanı kayıt girebilir. Ayrıca paylaşım korumalı olmayacağından virüslere davetiye çıkarırsınız. Ücretsiz bir sürü seçenek varken acsessten uzak durun bence.
Aeolus
Üye

Mesaj gönderen Aeolus »

mkysoft yazdı:ağ üzerinden bu şekilde kullanmanız sağlıklı olmayacaktır. Aynı anda tek kullanı kayıt girebilir. Ayrıca paylaşım korumalı olmayacağından virüslere davetiye çıkarırsınız. Ücretsiz bir sürü seçenek varken acsessten uzak durun bence.
Veritabanı olarak Paradox ta kullanabilirim.Paradox kullanırsam aynı anda birden çok kayıt girilebilir mi ve sağlıklı olur mu?
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

Paradox da çok kullanıcılı değil malasef. Firebird, MySQL, MSSQL, Oracle, Prostgress gibi veri tabanlarını kullanmalısınız.
Aeolus
Üye

Mesaj gönderen Aeolus »

mkysoft yazdı:Paradox da çok kullanıcılı değil malasef. Firebird, MySQL, MSSQL, Oracle, Prostgress gibi veri tabanlarını kullanmalısınız.
Ah bir de kullanabilsem :) Sadece Access ve Paradox kullanmayı öğrenebildim şimdiye kadar. Elinizde bu veritabanlarından biri ile ilgili kaynak var mı?
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

firebird ile ilgili sitede videolu bir eğitim var, ayrıca formumuzun da üyesi olan Mehmet Fatih Küçükkelepçe'nin kitaplarında firebird dersleri olması lazım.