merhaba,
paradox veritabanı ile iki adet veritabanım var. 1.ci veritabanı satış adında, 2.ci veritabanıda Satışdetay . Satış datasında yapılan satışın toplam tutarını tarihini tutuyorum. Satış detayda ise yapılan satışta neler satıldığını tutuyorum. Bunun için şöyle bir mantık kullandım.
SATIŞ datası
satıskodu = Autoincrement keyli bir alan
ürünkodu= string ( barkodlarını tutuyor)
urun adı: string
SATIŞDETAY datası
Satışdetaykodu:integer; ( buraya satış datasındaki satış kodunu alıyorum, hangi satışa ait ürünler diye)
satılanurunkodu:integer;
satılanurunadı:string;
yukarıda gördüğünüz tabloyu birbirlerine bağlayarak gösteriyorum. Sorun şurada
SATIŞ datasında autoincrement alan her yeni kayıtta benzersiz bir sayı alıyor.
örnek satış datasındaki
satışkodu:= 24 ( burada görüldüğü gibi daha önceki kayıtları sildiğim için, rakam 24 ten başlamış, datayı bir kez pack etsem 1 den başlayacak)
satışkodu:= 25
satışkodu:= 26
şeklinde değerler almış, bu datayı ileride pack edersem, buradaki rakamlar değişecek, dolayısı ile satış ve satışdetay birbirilerine bu alanlar ile bağlı olduğu için
programım kırılacak, yada boş bilgi gösterecek. Satış yapılmış ama satılan ürünleri göster dediğimde boş çıkacak.
satış datasınla satışdetay datasını birbirine ürünkodunu kullanarak bağlasam, string alan olduğu için arama yaparken program yavaşlayacak. Satış kodunu auto yapmasam elle yönetsem buda kod fazlalığı ve hız kaybı yaratacak.
Datayı pack etmediğim sürece sorun yok, fakat veritabanı eninde sonunda boş kayıtların yok olması için pack etmem gerekli.
sizce ne yapmalıyım. Teşekkürler
Veritabanı Autoinc alanlar pack edilince
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- sabanakman
- Kıdemli Üye
Re: Veritabanı Autoinc alanlar pack edilince
Pack işlemi ile bu değerlerin değiştiğine emin misiniz? Yıllarca paradox kullandım ve böyle bir duruma şahit olmadım. Gerçi bu durum, nasıl bir pack aracı kullandığınıza da bağlı. Bu arada her şey yolunda gitse bile paradoxla zamanınızı israf etmeminizi şiddetle tavsiye ediyorum. Bu tür projeleri muhakkak SQL tabanlı bir veritabanı ile geliştirin. Paradox ile en fazla Adres Etiket programı yapın diyeceğim ama onda bile öncelikle Access öneririm.
Şaban Şahin AKMAN
Re: Veritabanı Autoinc alanlar pack edilince
evet dediniz gibi çıktı pack için, kullandığım program kayıtları bozuyor. Çok teşekkürler yardım için