Linux serverde firebird kullanimi

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
mrtblt
Üye

Linux serverde firebird kullanimi

Mesaj gönderen mrtblt »

Merhaba,

Yeni bir server kurdurduk firmamiz icin. Bu server'i file, mail ve web server olarak kullanmayi dusunuyoruz ve yazilim olarakta SME yuklendi.

Sistemin uzerinde uc adet disk mevcut

1 - SSD 64 GB ( Bunda isletim sistemi ve diger yazilimlar yuklu. Ayrica veritabaninida bu diskte tutmak istiyorum performans acisindan )
2 - HDD1 500 gb ( Ana veri stoklama unitesi )
3 - HDD2 500 gb ( HDD1 icin mirror )

Eskiden bilgisayarlar arasinda Win 7 de kurdugumuz basit bir network vardi. Bu network uzerinden baglanti istemci bilgisayarda bulunan ini dosyasindaki stringlere gore yapiliyordu

Kod: Tümünü seç

[NETWORK]
SERVER=USER2
PATH=C:\NEYWORKS\DATA\
Simdi ayni seyi linux icin su sekilde yapmaya calisiyorum

[NETWORK]
SERVER=MASTER
PATH=\OPT\NEYDATA\
burada master linux kurulu olan serverin adi, \OPT\NEYDATA\ ise DB dosyalarini kopyaladagim dizinin adi.

Bu sekilde yapmaya calistigimda program asagidaki hata mesajini veriyor.
Unable to complete network request to host "MASTER". Failed to establish a connection.
Nasil cozebilecegime dair yardimci olabilirseniz cok memnun olurum.

Bu arada linux server'a baglanan istemcilerimiz Win 7 ile calismaktadir
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Re: Linux serverde firebird kullanimi

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Hata mesajı servere erişimin olmadığını söylüyor, ağda görebiliyor musun sunucuyu? İkinci husus da (sunucuya ulaştıktan sonra) slash karakterinin tersini kullanmalısın, yani \ yerine / olmalı.

Kolay gele.
mrtblt
Üye

Mesaj gönderen mrtblt »

Sunucuyu agda gorebiliyorum. Ve hatta sunucuyu file server olarak kullanmaya basladim bile.

Sorun bu iste. Yani ben gorebiliyorken firebird neden goremiyor!!!
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

IP ile denediniz mi hiç? Bir de mümkünse harici bir tool ile bağlanmayı deneyin, IB Expert gibi. Bağlandığınız şekli programınıza uyarlarsınız.

Bir de uyarı. SSD diskler eğer normal SSD ise üzerinde veri tutmanız sıkıntı çıkarabilir. Bunların belli bir ömrü var ve bitince içinden hiçbirşey kurtaramıyorsunuz. Serverlar için yapılan SSD'ler biraz farklı. Her ikisinde de günlük, düzenli bir yedekleme iyi olur.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Bende malesef pardus u bir partion a kurdum arada kurcalıyorum ama hala çözemediğim bir sürü yeri var ve malesef hala eksiklikler var, en basiti ses hala çalışmıyor. forumlarda ezelden beri var ha bu versiyonda ha şu versiyonda diye geçiyor ama sonuç yok malesef. firebird 251 ve lazarus kurayım dedim lazarus u kurdum firebird sorun çıkarttı neyse :) konu bu değildi
Şu olasılık aklıma geliyor. linux dada IP protokolü yüzünden port mantığı olmak zorunda. windows daki gibi port block lanıyor olabilir mi? firewall vs gibi. diğer taraftanda fbserver servis yada application olarak çalışır durumda olmalı ki dışarıdan gelen bağlantıları cevaplıyabilsin. Dediğim gibi malesef bendekiler tahmin, en azından henüz :)
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
mrtblt
Üye

Mesaj gönderen mrtblt »

Burada bence yetkilendirme sorunu var. Windowsta oldugu gibi elini kolunu sallayarak istedigin dosyaya ulasilabilecegini zannetmiyorum :)

Ben kendi istemcimden kendi kullanici adimla linux serve baglaniyorum ama yanilmiyorsam firebird 'SYSDBA' kullanici adi ve 'masterkey' sifresi ile ilgili directore ulasmaya calisiyor. Bu sekildede baglanamamak cok mantikli.

Bu baglanti ile alakali yardimci olabilecek arkadaslara cok minnettar olurum.
mrtblt
Üye

Mesaj gönderen mrtblt »

Burada bence yetkilendirme sorunu var. Windowsta oldugu gibi elini kolunu sallayarak istedigin dosyaya ulasilabilecegini zannetmiyorum :)

Ben kendi istemcimden kendi kullanici adimla linux serve baglaniyorum ama yanilmiyorsam firebird 'SYSDBA' kullanici adi ve 'masterkey' sifresi ile ilgili directore ulasmaya calisiyor. Bu sekildede baglanamamak cok mantikli.

Bu baglanti ile alakali yardimci olabilecek arkadaslara cok minnettar olurum.
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Mesaj gönderen Battosai »

Dizin yapısı ve tanımı böyle olmalı. Bu arada nerden nasıl bağlantı kurmaya çalışıyorsunuz belirtmemişsiniz. Aşağıdaki örnek konsoldan bağlantı için. Dışardan bağlantılar için izinler kotrol edilmeli.

isql-fb
      SQL> connect "/var/lib/firebird/2.1/data/employee.fdb" user 'SYSDBA'
               password 'SYSDBApassword';
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

fi tarihinde suse linux üzerine veri tabanını koyup şu şekilde kullanmıştım:

Linux makinanın IP sı ve devamındaki alttaki yapıyı kullandığım Database nesnesini SERVER NAME kısmına eşitliyordum.
SERVER NAME=10.99.1.30:/vt/veritabani.fdb

aynı şekilde ip yerine domain ismi verilerek de bağlanılıyordu. Buradaki oiserver ın hosts içine ip sının tanımlanması gerekiyor!
SERVER NAME=oiserver:/vt/veritabani.fdb

bu şekilde 5-6 kişi aynı veri tabanını ortak kullanıyordu. Boş bir zamanda sanal makinada pardus üzerinden denemem lazım. :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
mrtblt
Üye

Mesaj gönderen mrtblt »

Hallettim. Simdi sorunsuz baglaniyorum.
Ayrica SSD uzerindeki DB yerel makinadakinden kat kat hizli calisiyor
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Çözümü paylaşsaydın keşke!
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!