veri tabani dizayni

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ikra
Üye

veri tabani dizayni

Mesaj gönderen ikra »

selamu aleykum arkadaslar.

firebird ile bir veri tabani hazirliyorum su an.

degerli fikirlerinize ihtiyacim var.

Bir insaat firmasi düsünün. Bu firma binalarda isler yapiyor.
bunun icin BINA isminde bir tablo hazirlamam gerek.
bu binanin birden fazla sahibi olabiliyor. SAHIPLER!
Ayni kisilerin birden fazla binalari olabiliyor
ayni kisilerin bir bina icinde birden fazla dairesi olabiliyor. fakat evin cogunluk sahibi yine bir baskasi.
bu binanin birden fazla BLOK'u olabiliyor. A-Blok, B-Blok vesaire.

öyle bir tablo hazirlamam gerekli ki, icabinda biz bir binaya ne isler yaptik, kimden hangi bina icin is aldik. bu bina icin kimlere teklif gönderdik, kimler teklifleri kabul ettiler, kimlere hangi isler icin fatura gönderdik.

karmasik olan diger bir konu ise, bir teklif gönderiyoruz, teklif kabul ediliyor. isi yapiyoruz ve is fatura kesmeye geldiginde müsteri diyor ki, faturanin su kadar miktarini bana kes, digerini de su kisiye kes. yada, yapilan su islerin faturasi bana, diger islerin faturalari ise falanca daire sahiplerine kesilsin.

cok mu karmasik anlattim?
aklim karisik ondan : ))

ufak bir fikir verebilecek biri olursa cok makbule gececek.
kıdemsiz üye
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Re: veri tabani dizayni

Mesaj gönderen mkysoft »

SITE->BLOK->DAIRE şeklinde bir ilişki var gibi geldi bana. Büyük ihtimal bazı işler blok'a aitken bazıları sitelere, bazılarıda sadece dairelere aittir. Bir blok'a iş yapıldığnda bu, daire sahiplerine bölünecektir. siteye iş yapıldığunda maliyer bloklara, oradanda yine daireye bölünecektir. Daire burada temel görünüyor gibi geldi bana. Tüm hesaplamaları daire bazında yapacak bir yapı planlayın. blok bir kişiye aitse bile siz yine daire bazında tutun bilgileri.