fare ile mudahaleyi önleme ?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
kodcuminik
Üye

fare ile mudahaleyi önleme ?

Mesaj gönderen kodcuminik »

merhabalar

kullanıcının editlere sıra ile mudahale edebilmesini istiyorum mesela adı girilmeden soyada giriş yapılamasın
bunun için edit1 onekit olayında ikinci editin enabletini true yapıyorum hemde edit 2 ye focuslan diyorum ama hata alıyorum
bunu nasıl yapabilirim ?
bilmezler bilmediklerinide bilmezler ama kendilerini bilir sanırlar
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Re: fare ile mudahaleyi önleme ?

Mesaj gönderen Battosai »

Edit1 in onExit olayına aşağıdaki kodu yazarsan olur... Diğer alanları enable, disable yapman gerekmez. Form açıldığında ilk giriş yapılacak alan hangisi ise onu aktif eleman yap. Kolay yoldan işini görür.

Kod: Tümünü seç

if trim(edit1.text) = '' then
 Begin
   edit1.setfocus;
 end;
kodcuminik
Üye

Re: fare ile mudahaleyi önleme ?

Mesaj gönderen kodcuminik »

teşekkürler hocam bu dediğiniz yöntem de işimi gördü ama tam olarak istedğim olmadı bağzı bileşenlerde şartlar çakıştı
bende aslangeri hocamın benzer bir yazısı vardı ordan faydalanarak aşağıdaki şekilde sorumu çözdüm bilgi olması adına yazıyorum

diğer arkadaşlara fikir olması adına yazıyorum formun shortcut olayı tab tuşunu yakalıyor

global bir değişken tanımladım tusubasa adında

her bileşenin on enter olayında tusubasaya bir değer atadım ve sonraki bileşini kontrol ettim

formum shortcut eventinda da bunun değerini kontrol ederek diğer bileşenin enabled özelliğini true yaptım normalde focus olayı cevap vermiyordu bu sayede
daha stabil bir yapı oldu galiba acizane

Kod: Tümünü seç

if (msg.CharCode=vk_tab) OR (msg.CharCode=vk_RETURN) and (tusubasa=1) then
begin
edit3.Enabled:=true; // EVRAK  numarası 
end;

bilmezler bilmediklerinide bilmezler ama kendilerini bilir sanırlar