local mi remote mu

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Lord_Ares
Üye

local mi remote mu

Mesaj gönderen Lord_Ares »

merhaba, paradoxla oluşturduğum projemi ağda çok kullanıcılı sisteme geçirmeye karar verdim. Bunun için Firebird kullanmayı istiyorum. Kafama takılan 2 soru var. ( Delphi7 ile yazılmış programı local ağda 3 bilgisayar kullanacak.)

Soru 1)
Sorum şu Firebird ile veritabanını yaratırken iki seçenek var.
a) local
b) remote

oluşturken hangisini seçmeliyim, buradaki local ve remote lardaki kasıt nedir.

Local yaparsam yerel ağ içindeki bilgisyarlar , Remote yaparsam dış iplerden diğer bilgisayarlar erişebilir anlamında mı yoksa

Soru 2)
1 nolu bilgisayara firebird ve kendi programımı kurduk. 2 ve 3 nolu bilgisayarlara da firebird kurulacakmı yapı nasıl olmalı
Veritabanı tek bir bilgisayarda olması yetiyormu.

teşekkürler.
cecihan
Üye
İletişim:

Re: local mi remote mu

Mesaj gönderen cecihan »

1. local olursa oluşturacağınız db kendi bilgisayarınızda, remote olursa ve ip, uzak pc adı vs. doğru girdiyseniz uzak bilgisayarda db'yi oluşturmuş olursunuz. tek farkı bu. sadece nerede oluşturacağınızı anlatmak için.
2.en azından client dosyaları bir şekilde terminallerde de olmalı. ben tüm terminallerime tamamen kurduruyorum.
Lord_Ares
Üye

Mesaj gönderen Lord_Ares »

cevap için çok teşekkürler, yani programı bir tane server bir tane client olarak mı yapmalıyım.
yanlış anladıysam düzeltirseniz sevinirim mantık şöyle ozaman
yerel ağda 3 bilgisyarın kullanması için

1) program server ve client olarak iki tane yazılacak
2) vertibanı oluştururken local seçeneğini seçerek oluşturacağım.
3) ilk bilgisayara server olarak yazdığım programı kurucağım.
4) ikinci bilgisayara da clinet olarak yazdığım programı ve firebird clientlarını kuracağım
5) ikinci ve üçüncü bilgisyarlara veritabanını oluştururken kullandığım aliasları kullanlarak bağlanacağım.

eğer mantık böyle ise şurada kafam karıştı, client olarak yazdığım programların databese name ve yollarını
ikinci bilgisayara kurarken nasıl tanıtacağız. BDE tarzı birşey mi kullanacağız. (clienta veritabanın ağdaki 192.168.0.10 nolu bilgisyarda nasıl diyeceğiz )
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

program tek olacak, sadece veritabanı bağlantısında yolu farklı vereceksiniz,
veritabanının olduğu bilgisayarda yol olarak localhost:c:\veritabani.fdb
diğer makinalardan, VeriTabanininOlduguMakinaninIPAdresi:c:\veritabani.fdb

şeklinde
bazen yükselmek için önce dibi görmek gerekir...

forumda soru sormadan önce bakılmalı bence
daha fazlası için...

yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar için, tökezleyip düşmek kaçınılmazdır...

Resim
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Windows7/8 için local yerine remote kullanmanız gerekiyor. Kendi bilgisayarınız için IP yi localhost IP si 127.0.0.1 olarak verin.

Ayrıca kurulum seçeneklerinde "Install COntrol Panel Applet" işaretini kaldırın.
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Firebird kullanırken, en sağlam mantık ben şunu buldum,
Her makinaya mutlaka aynı sürüm kurulmalı,(versiyon farkıda olmamasında fayda var). Recep'in dediği gibi mutlaka IP kullanın, LAN daki makinalarıda sabit IP verin, dns le uraşmayın. pc adlarına hiç bulaşmayın. db path lerinle de uğraşmayın.
"127.0.0.1:veritabanının adı"
bu enbasit en sağlıklı bağlantı şekli. Bu durumda "server" kelimesi en basit anlamda, veritabanı fiziksel makina anlamında oluryor. Bu mantığın faydası, server düşerse, db yi alıp LAN daki her hangi bir makinaya kopyalayın, alias.conf a ekleyin, terminallerde sadece ıp değiştirin, bunu yapmak 2-3 dk yı geçmez müşteriniz işlemine devam eder. FB çok fazla makinada seçmez zaten, sradan bir laptop bile server lık yapabilir, e tabi sağlam bir veri tabanı ve kayıt sistemi yapıldıysa hiç bir sıkıntı çıkmaz.

Ama birisi soru sormuş cevap yazılmış, eleman ben yaptım oldu onlamı uğraşçam yazmış, bu mantıktaysanız( okuyan herkese sözüm) bizlerin vaktide klavyeside değerlidir. Bu şahsiyetlerin problemleri bitmez.
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!