Xe sürüm farklılıkları

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Lord_Ares
Üye

Xe sürüm farklılıkları

Mesaj gönderen Lord_Ares »

Delphi7 kullanmaktayım, fakat hep aklımda şu oldu, xe sürümlerine geçmek. Biraz araştırayım derken hepsi birbirine karıştıran bir nokta gördüm. Delphi XE5 ve RAD Studio XE5 Bu konu hakkında bilginizi paylaşırsanız sevinirim.
ikisinide aynı olarak biliyordum ama sanırım fark var.Nedir bu farklar
Hangisini seçmeliyim X2-x3-x4 mü yoksa rad studio olarak geçeni mi
teşekkürler.

(http://btgrubu.com/embarcadero/xe5_anasayfa.html burada Delphi XE5 ve RAD Studio XE5 olarak sunulmuş)
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Re: Xe sürüm farklılıkları

Mesaj gönderen mussimsek »

Verdiğiniz sayfada Özellik matrisi kısmına tıklarsanız detaylı özellikleri var. RAD Studio = Delphi + C++ Builder + HTML Builder. C++ ile işiniz yoksa direk Delphi XE5'i seçebilirsiniz.

XE diye geçen sürümlerin en yenisi XE5, birkaç gün önce çıktı. En önemli artısı iOS ve Android için mobil uygulamalar geliştirebiliyor olması. XE5'in deneme sürümünü indirip, inceledikten sonra geçip geçmeyeceğinize karar verip satın alırsınız.

Kolay gelsin.
notname
Üye

Mesaj gönderen notname »

xe5 in deneme sürümünü indirdim bilhassa mobile platformlar için yalnız sinir bozucu sorunları var, bende delphi 7 den artık başka bi sürüme geçme kararı almıştım lakin xe5 için bi kaç update beklemekde fayda var. bide program boyutları devasa düzeyde :) (boş form 2mb) biraz daha beklemenizi öneririm.
Lord_Ares
Üye

sanırım, mobil, ve net üzerine yazılım yapmayan biri için Delphi7 şuanlık daha iyi galiba. Exe boyutları bu kadar yüksekken bana ek bir artısı olmayacak gibi duruyor..
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

Delphi 2007 ve sonrasinda dile eklenen ozelliklerin size bir yarari yoksa delphi 7 de kalmak mantikli.
Unicode , RTTI ve Generics ozellikleri benim icin onemli oldugundan 2010 surumunu kullanmaktayim. XE4 ve XE5 i de mobil ozellikleri bakimindan incelemekteyim.
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Merhaba..

Sorum lisans ücretleri hakkında.

Lokomotif özellikleri nezdinde yeterli saydığım (Android vb içeren haliyle ) RAD Studio XE5 Enterprise - Yeni Kullanıcı lisansı ücreti
BTGrubunda : 2,999.00€ + 539.82€ KDV = 3538,82€
Kendi Sitesinde : NEW USER 2,499.00€

Yurt dışından satın alınmasına engel bir durum olmalı ki bu fiyat verilebiliyor.

Bu engel nedir ?
Teşekkürler.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen csunguray »

Siteden ABD dışına satış yapmıyorlar. Zaten Avrupa fiyatlarının neden ABD fiyatlarından yüksek olduğu sürekli tartışma konusu olmuştur. Hatta Team-B üyelerinden biri bunu protesto etmek için Team-B üyeliğinden istifa etmiştir.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

@csunguray

Cevap oldukça net,
Teşekkürler.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

cok emin degilim ama kendi sitesinden adres turkiye olacak sekilde banka havalesi ile 2499 Euro ya siparis verdim ve kabul etti , benden havaleyi yapmami bekliyor :)
https://store.embarcadero.com/invoice/4 ... 229477.pdf
Resim

Ayrica Delphi XE5 Enterprise Yeni kullanicinin fiyati BTG de de 2499 Euro. Fiyat farki yok. 2999 Euro olan Rad Studio XE5 Enterprise surumu.

http://store.btgrubu.com/index.php?rout ... uct_id=231

csunguray yazdı:Siteden ABD dışına satış yapmıyorlar. Zaten Avrupa fiyatlarının neden ABD fiyatlarından yüksek olduğu sürekli tartışma konusu olmuştur. Hatta Team-B üyelerinden biri bunu protesto etmek için Team-B üyeliğinden istifa etmiştir.
Bildigim kadariyla bu tartismanin asil odak noktasi fiyattan cok para birimidir. Amerikada Dolar olarak satilirken ayni rakamlarda avrupada neden Euro olarak satildigi yonundedir.

Amerikada 2499 dolar
Avrupada 2499 Euro
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
nguzeller
Üye

Mesaj gönderen nguzeller »

FIREDAC CLIENT/SERVER PACK FOR RAD STUDIO XE4 PROFESSIONAL Bu Ürünü SPECIAL UPGRADE Seçenegi ile 50 euro gibi bir rakama satın aldın direk download link ve satış mail geldi ama https://members.embarcadero.com/login.aspx panelde satışla ilgili hiç bir işlem yok ama indirdiğim dosyayı XE4 yüklediğimde sıkıntı çıkarmadı.
Lord_Ares
Üye

xe sürümlerindeki exe boyutuna ek bir çözüm getirmemişler sanırım. Gördüğüm kadarıyla çoğu kişi kullanmadığı bileşenleri kaldırarak ve compile, projet gibi kısımlarda ayarlamalar yaparak bir nebze olsun düşürmeyi başarmış.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Merhaba.

:idea: Büyük EXE dosya boyu korkutmasın.... Ben uzun zamandır EXE boyutunu küçülten AsPack, PeCompact, UPX gibi yazılımlardan yardım aldım. Şimdi FREEWARE olan bir taneden çok memnunum.

MPRESS is a free, high-performance executable packer for PE32/PE32+/.NET/MAC-DARWIN executable formats!

Bir deneyin.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Delphi 7 den XE(x) sürümüne geçişte zorlanacağın konu, IDE kısmında. IDE unicode, tüm source larda. S:string; S[x]:= gibi bir şey kullanamazsın mesela. length(S) unicode da yanlış dönüyordu bir zamanlar. bunun gibi basit alışkanlıklardan gelme sıkıntılar yaşanabilir. Ben geçtişte bunlarla uğraşmıştım. Diğerleri is bazı class isimleri değişti, bazı classların pas file ları değişti. bunlar basit ama vakit alacaktır, geçerken bunları gözönüne almakta fayda var.
abd ve avrupa fiyatlarında tahminim, avrupa ithalatçı koumda olduğu için onlarda vergi koyarak ithalatı yavaşlatmaya çalışıyorlardır. Hiç bir ülke politikacısı, delphi den anlamaz :) ithalat rakkamına bakıp ihracat rakkamlarına bakar. yani toplam rakkam. Bizim şu sürekli söylenen vergiler pahalı lafı bu yüzden, saolsunlar ab ye girdik diye gümrük birliğini bize kaktıran şahsiyetler sayesinde ab 0 yada 0 a yakın vergi ve kotasız olarak bize mal satıyor, yani biz ithal ediyoruz, ama ihraca gelince kotaydı vergiydi bide bu 1mm yamuk diye tüm kargoyu geri göndermeler falan. 0 gümrükle giren mala ötv vs ile fiyatı arttırıp ithalatı bloklamaya çalışıyorlar. Buda bence doğru. cep telefonunu 2500tl yaptılar hala almak için kuyruğa girip kuyrukta kavga edenler var, neyse bu kısım siyaset burası yeri değil :)
exe boyutu içinde paketlerdeki dosya adetleri ve class lara eklenen ilave özellikler yüzünden boyutlar büyüdü. Son yaptığım cezaeviiaşe programında fark ettim, exe boyu 100mb civarındaydı onuda vınn dan göndermeye çalışırken fark etmiştim :) debug sembollerini çıkarmayı unutmuşum, bunu çıkarınca yarıya düşmüştü. project options da release debug grupları bu yüzden. Bu exe boyuna neden takılıyorsunuz? exe yi local de çalıştırıyorsanız, LAN da exe yi server üzerinde çalıştırmıyorsanız bunun hissedilir derece bir sorun olacağını sanmam. Sorun ram ise ki bugünkü makinalarda ve vindows da ram yok abzürt bir hata zaten. exe içinde kullanılan programın ram ihtiyacı. bir class ı yüzlerce kez create edip free etmezseniz yada mem table lar kullanıyorsanız ram zaten yetmez, exe boyu 1 veya 100mb olması bunu etkilemez

Muharrem bey, kullandığınız için tecrübeniz benden fazla,hatta ben yıllar önce sadece 1-2 kez denemiştim okadar. Ben bu exe ufaltma programlarının çalışma mantığını onthefly(Türkçe si sanırım anında gibi birşeye denk geliyor)sıkıştırılmışı açmaya dayanıyor olarak biliyorum, temp klasöre arka planda normal hale getirip ordan çalıştırıyor. Aynı exe sıkışmışı ve normal hali ile task manager da nekadar ram ve cpu kullanıyor, ve çalışma süreleri nekadardır. Bu konular hakkında bilgi verebilir misiniz? Ben findows u yaklaşık bir yıl önce boşadım :) linux kullanıyorum bunları deneme şansım pek yok, ve tecrübesi olan birinde bilgi almak güzel olur, Teşekkürler
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Merhaba.
freeman35 yazdı:Muharrem bey, kullandığınız için tecrübeniz benden fazla,hatta ben yıllar önce sadece 1-2 kez denemiştim okadar. Ben bu exe ufaltma programlarının çalışma mantığını onthefly(Türkçe si sanırım anında gibi birşeye denk geliyor)sıkıştırılmışı açmaya dayanıyor olarak biliyorum, temp klasöre arka planda normal hale getirip ordan çalıştırıyor. Aynı exe sıkışmışı ve normal hali ile task manager da nekadar ram ve cpu kullanıyor, ve çalışma süreleri nekadardır. Bu konular hakkında bilgi verebilir misiniz? Ben findows u yaklaşık bir yıl önce boşadım :) linux kullanıyorum bunları deneme şansım pek yok, ve tecrübesi olan birinde bilgi almak güzel olur, Teşekkürler
Kolay gele
- EXE ufaltma programları sadece lojistik anlamda kullanılan yazılımlardır. EXE dosyanın az yer kaplayarak (örneğin ağ altında) az trafik kaplayıp çalışacağı bilgisayarda kendisini açarlar.

- Program Dili geliştiricileri EXE'yi gereksiz yere büyütmezler, ne lazımsa içine koyarlar. Bu ilkeden yola çıkarsak, EXE paketleme yazılımlarının da bir EXE dosyanın içeriğinden herhangi bir unsuru çıkarmaya hakkı yoktur. Aksi halde yazılımın stabilitesini garanti edemezler.

- (bu kısım ilgilenen arkadaşlar için) EXE paketleme yazılımları (UPX'in gibi kaynak kodları açık olanlara bakılınca açıkça görülüyor) önce sıkıştırıp sonra başına kendi kodlarını ekleme yaparak memoryde hangi şartlarda nasıl açılıp nasıl çalışacağına ilişkin (hani INLINE kod derdik ya o şekilde) kendi kodlarını ekliyorlar.

- Kendisini açma süresi çok hızlı. Sıkıştırırken aldığı zaman ile açma konusunda harcadığı zaman arasında uzaktan-yakından sorun yok. Çok çabuk açılıp çalışıyor. Açma işlemi RAM'da gerçekleşiyor.

- Çalıştığım yerde (TRT Genel Müdürlüğü) GUSTO ERP yazılımının ağ altında bulunan EXE dosyasının (SIKIŞTIRILMIŞ HALİ) kapladığı alan ( 684.427.217 byte(s) ) olduğunu bildirdiğimde "ağ altında vb. lojistik anlamda" derken ne demek istediğimi anlayacaksınız. :idea:

- Delphi yakasında "debug sembollerini çıkarmak" gibi çözümler en efektif çözümlerdir. ( tabi bunu artık BETA aşamasından sonra RELEASE aşamasında yapmanızı salık veririm ).

- Gerçi ne kadarımız farkında bilmiyorum ama proje derlenirken bir MAP dosyası oluşturulur. (eğer Compiler kısmında kapatmadıysak) Bu map edilen her fonksiyon, event, procedure için bir kod üretir. Debug info ise yazılımımızda ERROR oluştuğu durumlarda kodumuzun hangi yakasından kaynaklı olduğu konusunda bu üretilen kodlar ile bize bilgi verir. Yani hasır altından kullancıya projemiz hakkında bilgi verilmeksizin bizim bildiğimiz bir bilgi veren kısımlardır bu Debug sembollerindeki indexler.

- Bu Debug sembolleri kısmını çıkarmasanız da EXE sıkıştırıcılar binary kısımlarda pek başarılı değilken windows EXE'lerinde çokça yer alan text bazlı kısımlarda çok başarılılar. debug sembolleri de text kısımlara daha çok denk geldiğinden, EXEPack kullanacaksanız bu konularda çok ama çok başarılı.

- EXE Sıkıştırıcıların KÖTÜ YANINA GELELİM:
- Virüs tarama programlarının heuristic (onaylanmamış ama olası virüs durumları) için geliştirdiği tekniklerde bu gibi INLINE kodlar bir yazılıma eklentilenmiş virüs gibi algılanabiliyor. False Positive durumu denen bu durumlarla karşılaşmak olası. Can sıkıcı bir olay yani.

Yine uzattım sanırım... :alsana:

Başarılar. :bravo:
Resim
Resim ....Resim
mehmetantalya
Üye

Mesaj gönderen mehmetantalya »

Bilgisayarımda xe2 mevcut. xe5 i de indirip test etmek istiyorum. Aynı pc ye kurarsam bir sıkıntı oluşturur mu acaba?