DBLookupComboBox1 Varsayılan Değer

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
lord_lion
Üye

DBLookupComboBox1 Varsayılan Değer

Mesaj gönderen lord_lion »

Merhaba Arkadaşlar,

Biraz uğraşıp sitede aradığım bir konu ancak bununla ilgili herhangi bir şey bulamadım.

- Sorum : DBLookupComboBox1 kullanıyorum ve INSERT işleminde varsayılan listfield lerden birinin gelmesini istiyorum ancak ne yaptıysam her seferinde boş geldi. Benim seçim yapmam gerekti.

Konu hakkında bilgisi olanların yardımını bekliyorum.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Re: DBLookupComboBox1 Varsayılan Değer

Mesaj gönderen sabanakman »

Öncelikle özelliklerin doğru olarak ayarlanması gerekmektedir (DataSource, DataField - ListSource, ListField, KeyField). Daha sonra yapılacak işlem ise alana sadece ilgili değeri atamak o kadar. Mesela bir personelin adres bilgisinde bulunan şehir alanında il kodları kayıt ediliyor olsun. Bunu da şehirler isimli başka bir tablo ile ilişkilendirdik. Tabloda il kodları üzerinden yürütlen kayıtları kullanıcı DBLookupComboBox sayesinde isimlerden seçim yapabilecektir. Bileşenimizi aşağıdaki şekilde ayarlarsak,

Kod: Tümünü seç

DBLookupComboBox1.DataSource:=dsPersonel;
DBLookupComboBox1.DataField:='adres_il';{peronel tablosundaki il alanına kayıt yapar, bu kayıtlar kod üzerinden yürütülür}
DBLookupComboBox1.ListSource:=dsSehirler;
DBLookupComboBox1.ListField:='il_adi';
DBLookupComboBox1.KeyField:='il_kodu';{personel tablosundaki il alanındaki kodlar, şehirler tablosuyla ilişkilendirir ve bu tablodaki il_adi alanı liste halinde sunulsa bile arka planda kod kayıt edilir}
Bu noktadan sonra, personel adresine eğer bir il değeri vermek istersek o ile ait kodu atamak yeterli olacaktır. Mesela, personel tablosunu barındıran DataSet bileşeninde tblPersonel.FieldByName('adres_il').Value:=34; ataması yapılırsa DBLookupComboBox bileşenimiz bize İstanbul'u gösterecektir.
Şaban Şahin AKMAN