Delphi'ye başlarken.

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
maytas
Üye

Delphi'ye başlarken.

Mesaj gönderen maytas »

Arkadaşlar, iyi derecede VB6,VBA bilgim var. Yani programcılığa yabancı değilim.
Ancak eskiden beri Delphi hep dikkatimi çekmiştir. Çünkü VB6'ya nazaran Deplhi'de bolca komponent çeşitlerleri olduğunu hazırlanmış proggamlarda görüyordum.
Ancak Borland'ın Delphi'den desteğini çekmesi sonrası bu dile olan ilgi azalması neticesinde Delphi öğrenmeye bir türlü karra veremedim.
Son yıllarda Embarcadero fşrmasının geliştirdği ve peş peşe piyasaya sürdüğü XE siresinden sonra bu dile yeniden ilginin arttığını görüyorum.
Ben de bu sefer gözümü kararttım ve öğrenmeye başladım.
Elimde kaynak olarak Nihat Demirli ve Yüksel İnan'ın Delphi 7 kitabı var. Delphi XE2 kullanıyorum.
VT uygulamalarına kadar da geldim.
Bu bağlamda sormak istediğim birkaç soru var.
Bu kitap Delphi öğrenmem için yeterli olur mu?
Malüm genelde program öğrenmek isteyen kişilerin amacı ticari programlar geliştirmek ve çok kullanıcılı programlar yazmak. Buna göre Delphi projelerimde hangi VT kullanmamı tavsiye edersiniz?
Çok etraflıca incelemesem de belki temel düzeyde MySQL bilgim var. O kadarını da hazırladığım bir Access uygulamamda lazım oldu diye öğrendim, ama henüz SP ve Trigerr'leri inceleyebilmiş değilim.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
AliCinkilic
Üye

Re: Delphi'ye başlarken.

Mesaj gönderen AliCinkilic »

Neden VB .Net e geçmeyi düşünmediniz? En azından syntx olarak birbirine yakınlar.

Delphi konusunda kitaptan ziyade uğraşmak istediğin konular ilgili bölümleri öğrenmek sana hız kazandıracaktır.
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Re: Delphi'ye başlarken

Mesaj gönderen Battosai »

Yeni bir platforma geçicekseniz delphi yerine web app. uygulamalarına yönelik ortam ve dillere yönelmenizi tavsiye ederim. Web için php,python. Android platformu için java dilini öğrenmek hatta uzmanlaşmak mesleki açıdan daha avantajlı olacaktır.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Öncelikle Borland Delphi den desteğini çekmedi, sattı. Maykisoft satın aldı. İlk işide Kylix i öldürüp, delphi yi IDE den itibaren .net le içine kanser koydu. XE serisinlede hesapta cross-platform deyip sadece maykinin amcaoğlu apple deveyi hendeği atlattıktan sonra ulaşabiliyorsun.
Kitap için: her kitaptan birşeyler öğrenebilirsin, ama bir kitaptan herşeyi öğrenemezsin. Ne kadar okursan okadar öğrenirsin. Bu forum da kitap sayılır, içindeki boş muhabbetlerden dolayıda biraz kalın biraz karmaşıktır, ama çok şey öğrnirsin. Mesela hangi vt kullanayım yüzlerce kez yazıldı, onlardan başlayabilirsin. Pascal la herşey yapılabilir C den yazılımı daha anlaşılır şekilde, öğrenmesi biraz daha kolay.
web le alakalı işlerse delphi başarılı olamaz(yapamaz farklı bir kelime) web sayfası yapamayabilirsin ama web browser yapabilirsin mesela.
kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
maytas
Üye

Mesaj gönderen maytas »

Arkadaşlar, cevaplarınız için teşekkürler.
VB.Net'e geçmedim çünkü onun yerine c# tercih ederim. Gerçi VB.Net'e göre biraz daha zor, ama...
Elimde aslında java seti var, ama uzmanlara göre doğrudan java zor gelir, ondan önce C bilgisi gerekir.
Benim temel VB6 olduğu için C bilgim yok. O yüzden delphi tercih ettim. Bir ara c#'da başlamıştım, ama araya başka işler girince yarıda kaldı.
DElphi ise komponnet bolluğu ve arayüz olarak zengin olduğundan bana daima cazip gelmiştir.
PHP'de aklımın bir köşesinde.
maytas
Üye

Mesaj gönderen maytas »

Bu arada dikkatimi bişey çekti.
Bilmem yanlış mı anladım, ama açtığım konuya yazılan cevaplarda sanki takılacak başka bir programlama dili mi bulamadın da Delphi öğrenmeye kalktın tarzında bir düşünce sezdim ben.
Halbüki şu şekilde yazılan maesajlara şaşırmazdım:
Delphi kervanına hoş geldin. Umarım en kısa sürede güzel programlar yazacak kadar kendini geliştirmene yardımcı oluruz.
Dışarıdan bu dile mesafli bakıldığını zaten biliyorum da bu dili kullananaların bile sanki DElphi kullanmaktan hoşnut olmadığı intibası uyandırdı bende.
Yanılıyor muyum acaba?
Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Lost Soul »

maytas yazdı:Bu arada dikkatimi bişey çekti.
Bilmem yanlış mı anladım, ama açtığım konuya yazılan cevaplarda sanki takılacak başka bir programlama dili mi bulamadın da Delphi öğrenmeye kalktın tarzında bir düşünce sezdim ben.
Delphi kervanına hoş geldin. Umarım en kısa sürede güzel programlar yazacak kadar kendini geliştirmene yardımcı oluruz.
Dışarıdan bu dile mesafli bakıldığını zaten biliyorum da bu dili kullananaların bile sanki DElphi kullanmaktan hoşnut olmadığı intibası uyandırdı bende.
Yanılıyor muyum acaba?
öncelikle şunu belirteyim c'yi bir tek okuldan azıcık bilirdim ama javayı öğrenmem çok zor olmadı. O yüzden kafanızdan o düşünceyi atın.
Garipsediğiniz bu duruma gelince.
Aslında yazılan mesajlardaki durumu şöyle özetleyecek olursak biraz da içinde bulunduğum halet-i ruhiye ve 14 yıllık cırmalamalar sonucunda şöyle bir tespitim oldu (ki bu aslında bir çok kişinin ortak görüşü sayılır)
Olay aslında delphi den c den değil de önce şurdan başlıyor: Web mi masaüstü mü:?: buna yan başlık olarak bir de Mobil var elbet
Görüyorum ki masaüstü programcılığının alanı artık gittikçe daralıyor. Teknoloji geliştikçe ister istemez gereksinimler değişiyor.
Artık nereye baksam çözüm arayışlarında hep web ve mobil var. Belli başlı bir kaç sektörde masaüstü programcılığı hâla devam ediyor.
Bu noktada artık insan düşünüyor masaüstü nereye kadar :?:
Yani burada şunu iyice anlamak lazım. Masaüstü diyince ilk akla gelen ticari program, market, doktor falan filan oluyor.
Bunlar aslında olayın görünen yüzü. Yani delphi, c++ vs. diyince akla gelen kavramlar böyle.
Fakat Arka planda sanayii, denetim sitemleri, belki iletişim sistemleri gibi güzel ekmek kapıları var. Ama o kapıya dayanan adam olmak için epeyi bi tırmalamak gerekiyor. Okullarda öğretilmiyor böyle işler.
Velhasıl şu noktada artık masaüstü uygulamaları noktasında (özellikle Türkiyede) artık insanda acaba :?: :idea: :!: lar baş gösteriyor.

Bu platformda yolunu alan zaten almış, giden gitmiş kimisi geri dönüyor artık.
Ayrıca masaüstü programcılığının her şeyi külfet haline gelmeye bşaladı, versiyon değişir herşeyi uydurmaya çalış versiyona uygun 2.prty bileşenler bilmem ne, yok o oldu bu olmadı, geri dönük revizyonlarda sıkıntılar vesaire. (bu kısım tartışmaya açık elbet fakat pek az insan bu konuda standardı yakalıyor)

Bir masaüstü programcısı olaraktan bana mobil ve web oradan bi yerden göz kırpıyor :) mobildeki bir kaç girişimim oldukça keyif vericiydi, az enerji - hızlı sonuç - çok iş
Web programcılığı da artık Masaüstü programcılığını ezer geçer nitelikte bir alanı kapsamış durumda ve bu alan gittikçe artıyor.

Velhasıl öncelikle yapmanız gereken buna karar vermek Web mi, Masaüstü mü :?:

Masaüstü derseniz çok düşündüm taşındım kaşındım, delphi ye alternatif bulamadım. c# filan diyorlar ama, yok delphinin imkanlarını sunamaz. Bi kere native olmayışıyla kaybediyor zaten.
C++ deseniz, gün gibi ortada ki C++ geliştiricileri bile sahip çıkmıyorlar c++ 'a :) bu da bulunsun diyerek den devam ettiriyorlar.

Ha şimdi gelelim webe
Web derseniz envahir türlü yolu var.
Bir kaç yerde python dediler. İsminden başka hiçbir bilgim yok o yüzden olumlu olumsuz bişey diyemeyeceğim.
VB/C# .net ile çok kötü deneyimlerim oldu zamanında. Ön yargılarımdan dolayı onun hakkında da konuşmamın yanlış olabileceği ihtimalinden dolayı konuşmuyorum :)

Ben de şu aralar (bir kaç saattir :) ) WEB Programcılığına merak sarmış birisi olaraktan
php ile Java (JSF) yı masaya yatırdım.
Birbirlerine göre üstünlükleri var. Şu noktada elemelerim sonucunda bu ikisi kaldı önümde.
Biri performans diğeri gelişmiş sistemler noktasında diğerine üstünlük sağlıyor.
Ayrıca hedef kitle, sunucu tercihleri vs. gibi faktörler var.
Java kodlama, debugging ve kontrol yönünden oldukça güçlü ve zevkli ayrıca javanın her hangi bir teknolojisinde yazdığınız bir kodu diğerinde kullanabilme güzelliği var bunu belirteyim.
Ama php ise performans, kolay kurulum ve destek vs. gibi konularda daha ön planda.

Şimdi delphiden başka kullanacak bişey bulamadın mı izlenimine gelince.
Bu aslında VB ile başlamışsın madem onunla devam et ve masaüstüne bulaşma gel web de hak yolu bul karışımı bişey olmuş.
Yani delphinin eksikliği değil de tercih noktasında iyi düşün mesajı olmuş.

Selametle.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

maytas yazdı:Bu arada dikkatimi bişey çekti.
Yanılıyor muyum acaba?
- Diğer forumda da açtığında benzer bir cevapla karşılaştın ondan böyle düşünüyorsun herhalde... Orada sana TIOBE'nin, 2013 Aralık ayındaki yazılım dillerinin popülerlik sıralamasını vermiştim. bkz.DelphiDunyasi.NET 'deki senin konun :idea:

- Sorduğun soruya insanca bir cevap verdik. Programlama diline değil programcılığa henüz yeni başlayan birisi olsan tam da söylediğin cümleleri söylerdik. Sen kendini VB6 ve VBA'da iyi derecede olduğu konusunda altını çizince bizler de, demek ki dedik; "bu arkadaş çok özel bir amaç için dil değiştiriyor. Delphi ile ne yapmak istiyorsa iyi derecedeki bilgi birikimi ile aslında VB'de de yapabilirdi. Neden birbirine platform bazında çok yakın iki dili öğrenerek vakit kaybetsin" dedik.

- Çünkü Delphi ile ulaşabileceğin seviye için geçen zamanda belki de Delphi'nin de başa çıkamayacağı bir platform gelişecek. Android değil de Mandroid olacak ve tüm sektör oraya kayacak, kim bilir..

- Akıllı insan eğri oturur doğru konuşur, hamaset yapan insan "hadi be kardeşim, kim tutar seni" der konuyu kısadan keser seni yanlış yollara sokar. Burada ve diğer forumda cevap verenler akıllı insanlar ki senin için seni düşünen iyi niyetli cevaplar vermişler.. Ayrıca Delphi'yi de küçümsemeyelim. Kimse onun gücüne bir söz söylemedi dikkat edersen. :idea:

- Aramıza hoş geldin kardeşim... :bravo:
Resim
Resim ....Resim
maytas
Üye

Mesaj gönderen maytas »

Bilmem yanlış mı anlaşıldım, ama amacım kimseyle gereksiz yere polemiğe girmek ve ya kimseyi rencide etmek değil.
Sadece bazı konuları hep beraber madenice tartışalım ki bu şekilde kafamdaki bazı soru işaretleri cevap bulsun, kim bilir belki de bu şekilde daha sonra keşke bu yoldan gitmeseydim diyeceğim yola girmemiş olurum.
Mesajlarıma değer verip cevap yazanlardan Allah razı olsun.
Tüm cevapların benim için çok öenemli olduğununu belirtmek isterim.

Sayın Last Soul, kapsamlı açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Şu cümleniz dikkatimi çekti: "Masaüstü derseniz çok düşündüm taşındım kaşındım, delphi ye alternatif bulamadım. c# filan diyorlar ama, yok delphinin imkanlarını sunamaz."
Bu durumda benim aklıma gelen soru:"Peki neden C# Delphi'den çok daha popüler? Tek sebebi arkasında Microsoft gibi güçlü bir firmanın oluşu udur?"
Ayrıca etrafımda hep söylenen java dilinin zor bir dil olduğu. Ama siz pek zorlanmadığınızı söylüyorsunuz. Acaba bu zorluk olayı abartılıyor mu?
Artık masaüstü programcılığının yavaş yavaş sönmeye başladığını ve web, hatta mobil yazılımlara geçmeye başlandığ tespitinize katılıyorum. Şu en gelecek orada gibi görünüyor,en azından yeni platformlar çıkana kadar.
Benim de bu bağlamda aynen sizin dediğiniz gibi java ve php hedeflerimin arasında(her ne kadar VB altyapımdan dolayı asp.net bana daha yakın olsa da ve bir arkadaşım ısrarla bunu önerse de).

Sayın mrmarman, size de çok teşekkür ederim. Mesajlarımdan belirtiğiniz tarzda cevapları önemsemediğim anlamı çıkarmayın lütfen. Cevapların iyi niyetle yazoldığından hiç şüphem yok.

VB6, Excel ve Access'te ticari programlar yazdım, halen de yazıyorum(VB6 hariç, çünkü VB.Net'ten sonra yıldızı söndü ve yeni çıkan işletim sistemlerinde MS buna destek vermeye devam eder mi bilmiyorum).
Örneğin son yazdığım program Access 2010'da. VT olarak ODBC yoluyla MySQL kullandım. Ancak gerek arayüz olarak gerek pratikliği açısından ayni program Delphi ile yazılsa daha profesyonel olurdu kanaatindeyim. Bu konuda aklımda bir soru var, onu başka başlık altında soracağım.
İlgi ve alakanız için tüm cevap veren arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.
Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Lost Soul »

maytas yazdı: ...
Şu cümleniz dikkatimi çekti: "Masaüstü derseniz çok düşündüm taşındım kaşındım, delphi ye alternatif bulamadım. c# filan diyorlar ama, yok delphinin imkanlarını sunamaz."
Bu durumda benim aklıma gelen soru:"Peki neden C# Delphi'den çok daha popüler? Tek sebebi arkasında Microsoft gibi güçlü bir firmanın oluşu udur?"
...
Yukarıdaki cümlemin sonunda native derleme olmayışını sebeplerinden birisi olarakdan söylemiştim zaten.
Bana sorsalar c# ile delphiyi kıyaslamam. Zira aynı kulvarda değiller aslında fakat bir çok kişi programlama dillerini kıyas ederken c# da dahil edince ona da değinme ihtiyacı hissediyor insan.
c# neden popüler.
Masaüstünde sunduğu imkanlardan değil elbet :)
.net ile webde sundupu imkanlardan dolayı.
Yani aslında delphi mi c# (nezdinde vb) mı karşılaştırmasını yapmak yerine php mi, jsf (ya da jsp, java) mi yoksa .net mi diye sormak daha mantıklı.
Bu bakış açısıyla ele aldığımızda masaüstünde delphi kadar, web de php kadar popüler midir diye bir kez daha sormak lazım. :?:
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

@maytas yazdı:Bu durumda benim aklıma gelen soru:"Peki neden C# Delphi'den çok daha popüler? Tek sebebi arkasında Microsoft gibi güçlü bir firmanın oluşu udur?"
- C ve PASCAL dilleri yaklaşık aynı zamanda üretilmişler. Ref:wiki

- Microsoft'un önemli ölçüde destek verdiği dil C dilidir. Bildiğiniz gördüğünüz üzere tüm API altyapısını bu dil üzerine kurmuştur. Kod syntax'ı oturmuş bir dildir. PASCAL bir eğitim dili olarak kalmış. bkz. C'nin yaratıcılarından olan Brian Kernighan, 1981'de yazdığı makalesi "Why Pascal is Not My Favorite Programming Language"

- Platformlar arası diyalog için FRAMEWORK denen ara kütüphaneler ile diyalog kuracağı zaman C# hayata geçti. Mobil platformlar çıktığında WindowsCE işletim sistemi üretildi. Ayrıca akıllı telefonların Windows olanları WindowsMobile oldu vs. bu da WindowsCE tabanlı işletim sistemidir.

- Endüstriyel bazda cihazlar ile konuşma söz konusu olduğunda yine C dili yine ön plana geliyor. Bu da Microsoft'un büyük desteği sayesinde.

- Şimdi herkes C konuşurken JAVA nasıl bu piyasada yer edindi ? Aşağıdaki iki başlık bunlardan en önemlileri.
(1) Kod syntax'ı C'ye çok benzer, tek yumurta ikizi gibiler. C bilen için JAVA anlaması kolaydır.
(2) Kendi framework'ü var ve SUN / ORACLE gibi ölçek olarak çok büyük bir firma desteğini almış bir dil. DotNET ile çalışan burada da zorluk çekmez.

- Bu gibi bir piyasada Delphi nasıl tutundu. İşte Delphi'nin gücü de burada. :idea:

- Popülarite akıllarda yerleşiklik ve birbiriyle iletişim içindeki olan insanların tercihleriyle ile direkt bağlantılı bir olgu. Daha iyi olup-olmadığı konusu başka bir değerlendirmedir.
Resim
Resim ....Resim
maytas
Üye

Mesaj gönderen maytas »

Arkadaşlar, son cevaplarınız için size tekrar teşekkür ederim.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz sanırım. Kabul etsek de etmesek de dil seçiminde başka faktörlerin yanında seçeceğimiz dilin arkasında duran güçlü firma olup olmadığı da belirleyici faktürlerden bir tanesi, belki de en önemlisi.
thelvaci
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen thelvaci »

Ben de kısaca konuya bir katkıda bulunmaya çalışayım. Aslında pek çok insan, C#, VB.Net vb diller ile .Net Framework'ü birbirine karıştırıyor. .Net Framework'ün Delphi'deki karşılığı VCL'dir. C# dilin adıdır, .Net Framework ise adı üstünde bir framework, kütüphanedir. Bir nevi API'dir. Eğer bir karşılaştırma yapılacak ise, dillerin yetenekleri bazında yapılabilir; bu durumda da Delphi'nin son versiyonları dil olarak C# 'ın sunabildiklerinin hemen hemen hepsini yapabilmektedir. (C# dilini uzman vasfını taşıyacak kadar bilmediğim için değerlendiremem, bu nedenle hemen hemen dedim)

Native derleme yapan Delphi gibi bir dil varken kişisel olarak söyleyebilirim ki asla .Net Framework kütüphanelerini kullanan, CLR bağımlı bir dil kullanmayı düşünmem. Web programlama mı masaüstü programlama mı soruları nerede ise benim programlamaya başladığım 20 sene öncesine dek uzanıyor. Şu anki gelişmeler ve durum ile asla bir web tabanlı uygulamanın native uygulamanın yerine geçeceğine de inanmıyorum. Teknolojiler ne kadar ilerlerse ilerlesin, her zaman yorumlanmaya ihtiyaç duyacak bu teknoloji. Varsayalım ki, tüm browser'lar ortak bir noktada birleşti, belli bir protokol yerleşti, DOM hepsinde aynı şekilde çalışmaya başladı, bu durumda dahi insanların kafasını karıştırmaya yetecek kadar çok teknoloji, bir o kadar dil mevcut olacak. Bana hiç de manidar gelmiyor..

Tabii bu insanların kişisel tercihleridir. Şu andaki aklım olsa idi, Delphi'ye ayırdığım zamanın yarısını C/C++ dillerine ayırır ve sistem seviyesinde programlama yapabilecek kadar C/C++ öğrenir, diğer tüm ihtiyaçlarımı şu anda yaptığım gibi Delphi ile karşılardım. Peki C# neden popüler ? Bunun birinci sebebi yine Microsoft denilen tekelci firma. Delphi henüz Borland'da iken onların aklına girip .Net belasına bulaştıran, sonra bir bir Borland'ın tüm mühendislerini çalan, bununla en ciddi rakibine sağlam bir darbe vuran ve kıs kıs gülen bir firma Microsoft. Programcıların pek çoğu en azından benim gibi yaşını başını almış olanlar, Microsoft'tan pek de haz etmezler. Bunun elbette pek çok nedeni vardır, bu nedenleri tek tek sıralamak gereksiz olur. Ancak bir kaç tanesini yazmaya çalışayım.

1998 senesi başlarında Delphi 3 piyasaya çıktığında nedense stabil çalışmıyordu. Oysa Delphi'nin tek versiyonları her zaman stabil ve güçlü olmuşlardır. Delphi 1 ile yepyeni bir çığır açan Borland hızla Visual Basic'i piyasadaki yerinden ediyordu. Peki bu manzara karşısında Microsoft ne yaptı dersiniz ? İşletim sistemi içine özel bir kod yerleştirerek Delphi uygulamalarının yavaş ve kararsız çalışmasını sağladılar. Bu konu daha sonra davalık oldu ve benim bildiğim kadarı ile Borland bu davayı kazandı.

Başka bir sebep, Microsoft her zaman yeni bir teknoloji çıkartır. Mevcut teknolojinin sağını solunu boyar, bir kaç özellik çıkartır, bir kaç tanesini ekler. Ondan sonra büyük lansmanlarla yeni ürünleri bizlere bir güzel satar. Programcılar da yeni çıkan teknolojileri takip etmeye çalışmaktan hiç bir şeyi öğrenemez duruma gelirler. Bırakın öğrenmeyi artık teknolojik isim çöplüğünde yollarını kaybederler. Aslında bu tam da Microsoft'un istediği şey. Programcılar mevcut teknolojiler hakkında ne kadar az bilgi sahibi olurlar ise, o kadar az düşünebilir ve sorgulayabilirler; teknolojik olarak en ileri grup olan programcılar bertaraf edildiğinde diğer IT çalışanlarına da boyama eşşekler at olarak satılabilir tabii. Aynı zamanda; her yeni teknoloji, MS ürünlerinin yeniden öğrenilmesi, yani yeniden para kazanılması demektir. Yeni MVP'lik alanları demektir, vs.vs.

Hele bir düşünelim, Microsoft dünya üzerindeki programcıların low level programlamaya merak salmasını, Assembler öğrenmesini, C/C++ öğrenerek işletim sistemleri üzerinde malümat sahibi olmasını ve hatta belki de! işletim sistemi yazabilecek seviyelere ulaşmalarını ister mi ? İster demek, ticaretin kurallarına aykırı. İşte sadece bu sebeple dahi, ülkemin programcılarının C# kullanmalarına gönlüm asla razı gelmiyor. Keşke bizden birileri de çıksa da, senelerdir C ve Sistem Programcıları Derneğinde yapılmaya çalışılan işletim sistemi projesine katkıda bulunabilirim dese. Ama bu tarz bir söylemden bulunabilecek insan sayısı maalesef çok ama çok az. Oysa bizim Amerikalı programcılardan ne eksiğimiz var, hiç bu açıdan baktınız mı ?

Bizler bu seviye programlamaya değil de hep onların ürettiklerine mahkum olduğumuz müddetçe, yerli bir işletim sistemimiz, yerli bir savunma sanayimiz çok ama çok zor olur.

Bir diğer rahatsız edici unsur ise low level programlama yapan insanları ilgilendirir. Genellikle bu tarz programcılar, kullandıkları dillerin kendilerine sundukları kütüphaneler ile yetinmezler ve meraklı mizaçları nedeni ile Windows API'lere musallat olurlar. Eh işletim sistemi sahibi Microsoft olunca da musallat olduklarına pişman olurlar, çünkü işletim sisteminin bir versiyonunda doğru çalışan API diğerinde doğru çalışmayabilir, hatta bırakın doğru çalışmayı o API depreceted yada obsolote olmuş olabilir. Bu durumda, siz yazdığınız milyonlarca satırlık projelerinideki ilgili API'leri ya düzeltmek zorunda kalırsınız yada sütten ağzınız yandığı için conditional compilation yolları ile işletim sistemlerini kontrol ederek doğru API'leri çağırmaya çalışırsınız. Oysa bu işler asla bu kadar zor olmamalı. Evet işletim sistemleri gelişiyor dolayısı ile arka plandaki işlemlerde de değişiklikler olabilir bu son derede doğal, ancak bunu Kernel seviyesinde yada NtDll seviyesinde pekala gerçekleyebilirler; nedense bunu beceremiyorlar ! Siz nedenini anlamışsınızdır sanırım ;)

Daha rahatsızlık verici bir çok unsur ardı ardına sıralanabilir ama sanırım daha fazlasını yazarsam Microsoft'tan uyarı alacağım :)