Merhaba
2002 yılından beri delphi6 srvpack 2 kullanıyorum. Komponent listem kabarık olduğu için versiyonu değiştirmedim ve delphi 6 dan çok memnunum.
En son olarak bir client -server applikasyonuna başladım. Firebird 2,5 kullanmaya karar verdim. Şu ana dek single aplikasyonlarda DBisam kullandım ve hayli memnunum. Ancak DBisam client - server projelerinde yeterince etkin değil. Bu sebeble mssql 2005 veya firebird olabilir düşünmeye başladım. İlk olarak firebird 2,5 denedim. Delphi 6 nın intebase componentleri ve clientdataset gayet iyi çalışıyor. Ancak indexlerde problemim var ve aşamadım. Table de 6 sütun var ve ilk sütun master table in referans sütunu gerisi data sütunları . Data sütunlarını descending order olarak görmek ve kullanmak istiyorum. Database den descending index oluşturdum bu indexi delphi clientdataset componenti içinde çağırdım ama data asla descendig order durumuna geçmiyor. Kayıtlar kayıt edildiği sırada durmaya devam ediyorlar. istediğim aslında tarih sırasına göre girilen kayıtlarda son kayıt daima listenin başında durması gerekiyor. Şu an yeni kayıtlar listenin sonuna atılıyor ve listeyi sondan başa ( descending ) gösteremiyorum. Ne denediysem olmadı. İndexleri database de oluşturup delphide çağırdım olmadı, database de tüm index ve prinmary key leri temizleyip delphide index oluşturdum yine çalışmadı. MSSQl 2005 de denedim descending order hemen çalıştı ve liste sondan başa gösterildi. listenin sonuna bir kayıt yapmamla beraber kayıt en başa geçti. Bu durumu firebird 2,5 ile asla beceremedim. Bu konuda bilgi ve fikri olan kişilerden yardım bekliyorum
Herkese saygılar
firebird 2,5 da index problemi
Re: firebird 2,5 da index problemi
delphi tarafında sadece clientdataset bileşeni ilemi sorun yaşadınız. ibx ile deneme yaptınızmı. ayrıca firebird'ü ücretsiz olduğu için tercih etmediyseniz projenizde sybase kullanmayı düşünmenizi tavsiye ederim.
IBXClientdataset kullandım zaten. Delphi 6 da BDE için ve Express bağlantı ( MySQL ve SYbase ) için de client dataset mevcut. Express client dataset sürekli grid display hatası veriyor .. Yani aslında delphi6 ya tam uygun değil. problem sadece IBXclientdata set ile değil normal IBXtable ile de mevcut. hatta IBXtable de firebird database dosyasında oluşturmuş olduğum index ismi IBXtable componenti " indexname" kutusu listesine otomatik geliyor olmasına rağmen index data listesinde bir değişiklik yapmıyor istediğim sıraya sokmuyor. Table componentinde "index definitions" da descending fieldler oluştuyor olmama rağmen nafile.... Son olarak master source ve master fields leri iptal edip data listesini yanlız elemesiz denedim yine olmadı. Yani ne yaparsam yapayım dizayntime olarak iş görmüyor. Run time denemedim ama bu gece deneyeyim yani tüm hazır indexleri iptal edip herşeyi temizleyip yeniden runtime olarak komutlarla index yaratıp master-slave tesis edip deneyeceğim ancak pek umudum yok... Umarım çalışır .. Firebird üretici - takipci gruba mail attım problemle alakalı ama dönen yok henüz. Belkide firebird 2,5 delphi 6 srvpack 2 ye tam uyum sağlayamıyordur problemin ne olduğunu şu ana dek çıkaramadım. Şu ana kadar Sysbase hiç kullanmadım. MySQL delphi 6 tarafından desteklenmiyor ve eski versiyonları da hayli karmaşık ve sorunlu. Oracle yavaş. Şu ana dek en güzel veri tabanını MSSQL 2000 olarak buldum. 2005 versiyonunu yeni yeni deniyorum ancak 2012 versiyonunda kesinlikle shema sorunu var. network üzerinden update olduğunda zaman zaman doğru shema yı bulamıyor ve kayıt almıyor. indirip trial süresi içinde denedim 10 gün üzerine çalıştım ama yok... insanlar pek çok saçmalık için neden çok güzel , harika derler anlamış da değilim zaten. Firebird ün türkiyede ciddi manada kullanıldığını da sanmıyorum.. Bulabilirsem nexsusDB yi denemek istiyorum..
verinin fiziksel/doğal sıralaması primary key ile sağlanır. veya gibi bir şey ile galiba ...
Kod: Tümünü seç
ALTER TABLE Tablo1 ADD CONSTRAINT PK_TABLO1 PRIMARY KEY (ALAN1 DESC);
Kod: Tümünü seç
ALTER TABLE Tablo1 ADD CONSTRAINT PK_TABLO1 PRIMARY KEY (ALAN1) DESC;
Ömür Ölmez
Pekala Client data set içine koyduğum şu kod ile sorunu çözdüm. SELECT * FROM Hesaplar ORDER BY Tah;Saat DESC
Command text hanesinde ki koda order by komutu ile sorun aşıldı. Ancak bu sorun aslında dizayntime de aşılmalıydı.
Herkese saygılar
Command text hanesinde ki koda order by komutu ile sorun aşıldı. Ancak bu sorun aslında dizayntime de aşılmalıydı.
Herkese saygılar
Yetişemedik mi "dizayntime" a. Haberimiz olmadı ki, artık bir dahaki sefere 

Ömür Ölmez