Merhaba arkadaşlar deneyimlerinize ihtiyacım var. Programda maliyet hesabı yaptırmam gerekiyor ama bir türlü mantığı kuramadım. Şimdi ilk düşündüğüm Programda ayarlar menüsüne Bir Maliyet tarihi girişi yaptırıp sonra o tarihten sonraki alış fiyattoplamı / alınan miktar yapıp ortalama birim maliyet yaptırmayı planlıyorum ama sizce bu nasıl bir mantıktır ileride bana sıkıntı yaşatma olasılığı çok mudur. Bir arkadaşımda şöyle bir şey dedi kafamı karıştırdı örneğin A ürününden 10 adet aldım tanesi 2 TL den sonra aynı A ürününden yine 10 adet aldım bu sefer maliyet 1 TL şimdi benim mantığıma göre 10+10=20 adet ürün var
20+10=30 TL maliyet var 30/20 = 1,5TL ortalama maliyet var ama diyorki ben hangi satışım 2 tl lik maliyetten hangi satışım 1 tl lik maliyetten onu görmeliyim diyor tam bu noktada sizce bu doğru bir maliyetlendirme yöntemimidir yoksa en sağlamı ortalama maliyet midir. Bu konuda bilgi ve birikimlerinize ihtiyacım var artık maliyet konusunda yolumu çizmem gerekiyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Maliyet Hesabı
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Maliyet Hesabı
Soru Sorarken yazmaya Üşenmeyen Parmaklar Sorunun Çözüldükten Sonra Teşekkür etmeye de Üşenmesin.
- greenegitim
- Üye
Re: Maliyet Hesabı
maliyet konusunda fifo lifo ve ortalama maliyeti incelemeni isterim fatura girişinde ayrı bir hareket tablosu olarak maliyet tablosu yapıp o fatua ile ilgil maliyetleri girdirebilirsin ama ilk giren ilkmi çıkar son giren ilkmi çıkar ortalama maliyetmi bunu firma kendisi seçer.
Mücadele güzelleştirir!
Şöyle bir fikir verebilirim. Ürün stoğa eklenirken diyelim ki veritabanın şu şekilde ürün adı , kodu , fiyatı, adet,alış tarihi alanların var bunların yanına birde alış kodu ekle.
Her ürün eklediğinde yani yerin ürünün alındığında bu alış kodunu bir arttır böylece ilk alınan ile son alınanı ayırmış olursun. ( gerçi alış tarihi diye bir alanın varsa tarihe göre filitreleyerek ilk alınanın satılmasını sağlayabilirsin ama çoklu kayıtlarda bu artan kod sistemi işini kolaylaştıracaktır)
Satış yaparkende alış kodu en küçük olanı sattırırsın veya maliyet hesabı yaparken bu kod sayesinde filitreleyerek ilkten sonra maliyeti ayırabilirsin
Kolay gelsin..
Her ürün eklediğinde yani yerin ürünün alındığında bu alış kodunu bir arttır böylece ilk alınan ile son alınanı ayırmış olursun. ( gerçi alış tarihi diye bir alanın varsa tarihe göre filitreleyerek ilk alınanın satılmasını sağlayabilirsin ama çoklu kayıtlarda bu artan kod sistemi işini kolaylaştıracaktır)
Satış yaparkende alış kodu en küçük olanı sattırırsın veya maliyet hesabı yaparken bu kod sayesinde filitreleyerek ilkten sonra maliyeti ayırabilirsin
Kolay gelsin..
Şöyle bir mantık yapmanız daha doğru olur.
2 TL x elinizde kalan miktar + 1 TL x yeni aldığınız miktar.
2 TL'den aldığınız üründen 5 tanesini satmış, elinizde 5 tane kalmışsa ve 10 tane yeni ürün almışsanız, yeni maliyetiniz :
(2 x5) + (1 x 10) /(5+10) = 1.33 TL dir.
Kolay gelsin.
2 TL x elinizde kalan miktar + 1 TL x yeni aldığınız miktar.
2 TL'den aldığınız üründen 5 tanesini satmış, elinizde 5 tane kalmışsa ve 10 tane yeni ürün almışsanız, yeni maliyetiniz :
(2 x5) + (1 x 10) /(5+10) = 1.33 TL dir.
Kolay gelsin.
arkadaşlar bilgi paylaşımlarınız için hepinize teşekkürederim lord_ares hocam demiş olduğun mantık açıkçası kafama yattı senin dediğin mantığı ben şu şekilde düşünmüştüm ayrı bir maliyet tablosu oluşturup oraya ürün id maliyet ve maliyet kodu bilgilerini oluşturup alış girişi yaparken o rün id ye ait yeni bir maliyet satırı açıp eski maliyet stoğu bitince yeni maliyet bilgisini aktarmayı planlmıştım tabi bu sanki kulağı biraz tersten kaşımak gibi birşey oldu ama göstermiş olduğunuz yöntemlerden dolayı hepinize tekrar teşekkürederim. sağolun arkadaşlar yöntemi faliyete geçirdiğimde tekrar yardımlarınıza muhakkak ihtiyacım olacaktır. Hepinize sonsuz saygılar. Bu arada hepinizin kandili mübarek olsun.
Soru Sorarken yazmaya Üşenmeyen Parmaklar Sorunun Çözüldükten Sonra Teşekkür etmeye de Üşenmesin.
Selam;
tayipk aslında düşündüğün mantık tamamen doğru, kulağını tamamen düzgün bir şekilde gösterme yolundasın bence, Fikir kafanda tamamen otursun diye mantığı biraz açıklıyayım.
Alış ve Satış faturaların olduğunu varsayıyorum veya bi şekilde giriş-çıkış yapmalısın stok kartlarına. Stok kartlarına, stok id ile bağlı bir stok_hareket tablosu oluştur (belkide vardır), her alış veya satış yaptığında o tabloya stok_id, turu, tarih, miktar, fiyatı şeklinde kayıt at (ben Cari hesabın id sinide yazarım o tabloya ki müşteri malı kimden aldığını yada kime sattığını görebilsin), turu alanında da girişmi çıkışmı olduğunu tut (mesela 0:giriş 1:çıkış gibi dolayısı ile turu=0 ise fiyat:alış fiyatı, 1 ise fiyat:satış fiyatı olur), böylece o satırdaki fiyati ve miktari çarpınca stoğun o tarihteki maliyetini bulursun.
Eğer müşteri FIFO (first in first out [ilk giren ilk çıkar]) veya LIFO (last in first out [son giren ilk çıkar]) isterse, sende tarihe göre sıralama yaptırıp (artan yada azalan), giren miktarlardan istenen tarih sırası ile çıkan miktarları çıkartırsan, müşterinize; "sizde 20 adet şu maldan var ama bunun 10 adedinin maliyeti 1,00 TL kalan 10 adedinin maliyetide 1,5 TL dir" diyebilirsin. Hatta daha da ileriye giderek, "elinizde şu maldan 20 adet var, bunun 10 adedi şu tarihte şu firmadan almış olduğunuz birim fiyatı şu fiyat, maliyeti şu fiyat olan maldır, kalan 10 adedide şu tarihte şu firmadan almış olduğunuz birim fiyatı şu fiyat maliyetide şu fiyat olan maldır, zarar etmemek için 10 adedini şu fiyattan, kalan 10 adedide şu fiyattan satmalısınız" diyebilirsiniz.
Bu arada mustafa beyin anlattığı maliyet hesabınada "ağırlıklı ortalama maliyet hesabı" deniyor sanırım. Onuda standart sapması ile birlikte hesaplayıp, "ortalama birim maliyetiniz (+- 0,25 TL [Standart Sapması]) dir." şeklinde genel bir rapor için kullanabilirsiniz.
tayipk aslında düşündüğün mantık tamamen doğru, kulağını tamamen düzgün bir şekilde gösterme yolundasın bence, Fikir kafanda tamamen otursun diye mantığı biraz açıklıyayım.
Alış ve Satış faturaların olduğunu varsayıyorum veya bi şekilde giriş-çıkış yapmalısın stok kartlarına. Stok kartlarına, stok id ile bağlı bir stok_hareket tablosu oluştur (belkide vardır), her alış veya satış yaptığında o tabloya stok_id, turu, tarih, miktar, fiyatı şeklinde kayıt at (ben Cari hesabın id sinide yazarım o tabloya ki müşteri malı kimden aldığını yada kime sattığını görebilsin), turu alanında da girişmi çıkışmı olduğunu tut (mesela 0:giriş 1:çıkış gibi dolayısı ile turu=0 ise fiyat:alış fiyatı, 1 ise fiyat:satış fiyatı olur), böylece o satırdaki fiyati ve miktari çarpınca stoğun o tarihteki maliyetini bulursun.
Eğer müşteri FIFO (first in first out [ilk giren ilk çıkar]) veya LIFO (last in first out [son giren ilk çıkar]) isterse, sende tarihe göre sıralama yaptırıp (artan yada azalan), giren miktarlardan istenen tarih sırası ile çıkan miktarları çıkartırsan, müşterinize; "sizde 20 adet şu maldan var ama bunun 10 adedinin maliyeti 1,00 TL kalan 10 adedinin maliyetide 1,5 TL dir" diyebilirsin. Hatta daha da ileriye giderek, "elinizde şu maldan 20 adet var, bunun 10 adedi şu tarihte şu firmadan almış olduğunuz birim fiyatı şu fiyat, maliyeti şu fiyat olan maldır, kalan 10 adedide şu tarihte şu firmadan almış olduğunuz birim fiyatı şu fiyat maliyetide şu fiyat olan maldır, zarar etmemek için 10 adedini şu fiyattan, kalan 10 adedide şu fiyattan satmalısınız" diyebilirsiniz.
Bu arada mustafa beyin anlattığı maliyet hesabınada "ağırlıklı ortalama maliyet hesabı" deniyor sanırım. Onuda standart sapması ile birlikte hesaplayıp, "ortalama birim maliyetiniz (+- 0,25 TL [Standart Sapması]) dir." şeklinde genel bir rapor için kullanabilirsiniz.