checkbox ve dbgrid problemi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Serhan01
Üye

checkbox ve dbgrid problemi

Mesaj gönderen Serhan01 »

Arkadaşlar paradox tablo kullanarak ufak bir kişi kaydı alma programı yapmaya çalışıyorum ama takıldığım yerler var.

Birincisi checkbox lar. c.boxlar programı çalıştırdığımda varsayılan olarak seçili bir halde ve pasif bir görünüm ile geliyor. Object Inspector penceresinden valuechecked özelliklerini true false olarak değiştirdim ama sonuç elde edemedim. c. boxları program çalıştığında unchecked olarak nasıl getirebilirim? c. boxlarla ilgili bir diğer problemse program üzerinde dört adet c. box var. iki tanesi cinsiyet seçimi, diğer iki tanesi medeni durum seçimi. mesela medeni durum seçiminden evli ye tıklarsam cinsiyetten kadın otomatik olarak seçili hale geliyor. bu neden olabilir?

İkincisi dbgrid ile ilgili. dbgrid'de başlıklar paradoxta ne vermişsem o şekilde geliyor. BABADI gibi mesela. benim bu başlıkları nasıl düzenleyebilirim ve BABA ADI şeklinde yazdırabilirim. bir de dbgrid sütunlarının genişliklerini istediğim gibi ölçülendirebilir miyim?

Resim

teşekkürler.
ercanskose
Üye

Re: checkbox ve dbgrid problemi

Mesaj gönderen ercanskose »

arkadaşım proje örneğini dosyalarıyla paylaşırsan daha çok yardımcı oluruz. eğer griddeki başlık isimlerini değiştireceksen ki adotable kullanmış olmalısın tahminin ado table nesnesine çift tıkla açılan bencere boşsa sağ tıklayıp add all fields tıkla veri alanların gelir istetiğin veri alanına tıklayıp object penceresinden title kısmından değiştirebilirsin. checkbox olayına gelince değiştirebiliyormusun durumunu...
Serhan01
Üye

adotable değil data access altından tbdgrid nesnesini kullandım.

checkbox ların durumunu değiştirebiliyorum. yani açılışta pasif olarak geliyor ama üzerine bir kez tıklayınca aktif duruma geçiyor.
ercanskose
Üye

veritabanına hangi componentle bağlanıyorsun. data access isminde bi component yoktur. data source vardır.
Serhan01
Üye

hocam cevaplar için teşekkürler. delphi ye yeni başladığım için kavramlara da yabancıyım kusura bakmayın.

delphi 7 kullanıyorum. yukarda yanlış söylemişim özür diliyorum, data control altında bulunan tbdgrid i kullanıyorum. veri tabanına bağlanmak için bde altında bulunan ttable ve data access altında bulunan data source u kullanıyorum.
Serhan01
Üye

dbgrid başlıkları ile ilgili problem çözüldü.

checkbox ile ilgili problem konusunda yardımınızı bekliyorum.

teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen White Rose »

TABLE nesnesinin onnewrecord olayına
Tablecinsiyet.value:=False;
yazın
Serhan01
Üye

cevap için teşekkürler fakat kodu yazdığımda "unable to invoke code completion due to errors in source code" hatası alıyorum.
ercanskose
Üye

Arkadaşım eğer yeni başladıysan delphiye sql kodlarını öğren derim. sql kodlarıyla bi nevi konuşursun sen yapmak istediğini söyle o yapsın o derece. zamanında adotable lerle başladım basit uygulamalar yapabiliyordum. Sonra bir arkadaşla tanıştım sql kodlarını öğren bırak table kodlarını dedi. ve şimdi diyorumki iyiki onu dinlemişim. şu anda ciddi uygulamalar yazabiliyorum. eskide kalsaydım hala table1.post; table1.edit; vs. ile uğraşıyor ve istediğim sonuçları alamıyor olacaktım. sende ilerde geliştirdiğinde anlayacaksın. bir an önce sql kodlarına geç derim. en basitinden bir örnek söyleyeyim.

mesela senin projende kaydı ahmet açsın (ilerde kullanıcı adı ve şifreli giriş yaptığını düşünürsek)
sadece ahmetin açtığı kayıtlar arasında adı mustafa, mesleği öğretmen, medeni durumu bekar olan tüm kayıtları listele dediğinde adotable zorlayacaktır.
Ayrıca adotable uzun süre açık kaldığında ilk yapacağın yeni kayıtta hata alacaksındır.

Beni bu sql kod yöntemine teşvik eden arkadaşıma minnattarım şimdi. :D :D :D

Not.: Şu Paradoz veritabanından uzaklaş kayıt arttıkça yavaşlayacak ve kitlenecektir. Daha basidinden access kullanabilirsin. (Gerçi access te 10.000 kayıttan sonra zıçıyo ama şimdilik başlangıç için iyi bir veritabanı.)
Serhan01
Üye

ercanskose eyvallah hocam. bu tavsiyeler çok değerli. dediğiniz gibi yapıp sql e geçiş yapim ben.
Serhan01
Üye

ercankose hocam peki sql için microsoft sql server uygun mudur?
ercanskose
Üye

Sql server dahil tüm veritabanlarında kullanabilirsiniz. Query nesnesini kullanıyorsunuz.