Kredi Kartı Bilgileri
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Kredi Kartı Bilgileri
Merhaba,
Kredi Kartı bilgilerini saklamakla ilgili yasal bir kısıtlama var mı?
Abonelerimizden bazıları alışveriş yaptıklarında taksitleri çekebilmemiz için Kredi kartı bilgilerini veriyor ve biz de bunları veritabanında saklıyoruz. Dışarıya kapalı, ancak şirket içindekiler bu bilgileri görebiliyor.
Kredi kartı bilgileriniz saklarken neye dikkat etmeliyim? Bir arkadaşım yasal olarak bazı kısıtlamalardan, kredi kartı bilgisinin direk veritabanında tutulmasının suç olduğundan bahsetti. Varmıdır böyle bir olay?
Teşekkürler.
Kredi Kartı bilgilerini saklamakla ilgili yasal bir kısıtlama var mı?
Abonelerimizden bazıları alışveriş yaptıklarında taksitleri çekebilmemiz için Kredi kartı bilgilerini veriyor ve biz de bunları veritabanında saklıyoruz. Dışarıya kapalı, ancak şirket içindekiler bu bilgileri görebiliyor.
Kredi kartı bilgileriniz saklarken neye dikkat etmeliyim? Bir arkadaşım yasal olarak bazı kısıtlamalardan, kredi kartı bilgisinin direk veritabanında tutulmasının suç olduğundan bahsetti. Varmıdır böyle bir olay?
Teşekkürler.
Merhaba Mustafa Abi ;
1- Yasal Yükümlülük Olarak ; Eğer herhangi bir şekilde elinizde ki bilgileri sızdırırsanız , bu oalyın vebali altında kalırsınız.
2- Korunma Konusunda ; Kredi Kartı No ları bilindiği üzere , 16 haneden oluşmaktadır. Direk kart alış verişlerinde bu numara kullanılır veya order form vasıtası ile alış verişlerde bu no kulanılır tabiki her ikisindede kişinin imzasına başvurulur.
Bunların haricinde interneten alış verişlerde Kartın arka yüzeyindeki CID no kullanılır. Veri tabanında kredi kartı bilgilerini tutarken. CID no ya bir algoritma kurmanı tavsiye ederim abi. mesela 253 olan CID noyu ("CID nolar 3 Hanelidir") , 352 yapsın tersten falan yazdır VT ye ama program içinde bunnar ekrana listelenirken 253 şeklinde gelsin. İnşallah Anlata Bilmişimdir.
Kolay Gelsin..
1- Yasal Yükümlülük Olarak ; Eğer herhangi bir şekilde elinizde ki bilgileri sızdırırsanız , bu oalyın vebali altında kalırsınız.
2- Korunma Konusunda ; Kredi Kartı No ları bilindiği üzere , 16 haneden oluşmaktadır. Direk kart alış verişlerinde bu numara kullanılır veya order form vasıtası ile alış verişlerde bu no kulanılır tabiki her ikisindede kişinin imzasına başvurulur.
Bunların haricinde interneten alış verişlerde Kartın arka yüzeyindeki CID no kullanılır. Veri tabanında kredi kartı bilgilerini tutarken. CID no ya bir algoritma kurmanı tavsiye ederim abi. mesela 253 olan CID noyu ("CID nolar 3 Hanelidir") , 352 yapsın tersten falan yazdır VT ye ama program içinde bunnar ekrana listelenirken 253 şeklinde gelsin. İnşallah Anlata Bilmişimdir.
Kolay Gelsin..
Yanılmıyorsam Oracle veritabanı kullanıyordun. Oracle Dataları şifreleyip çözebilen toollar var. Ya da kendi Delphi rutinini yazabilirsin mademki bu bilgilerle başkalarının da çalışması gerekiyor. Onlara datanın belli bölümünü gösterirsin. Zaten kredi kartlarının CVC2 bilgisi gerekmekte. Bence sadece onu şifrelesen yeterli olur. Diğer bilgilerle alış veriş vb. yapamazlar.
Gözyaşlarım sevgimi anlatmıyor mu !
Şimdi Avukat abime sordum, Bu konularda çok pimpiriklidir, çok hassas düşür. Onun verdiği cevap şu. Müşteriden imzalı bir evrak al dedi. Evrak üzerinde kimlik bilgileri ve kredi kartı nosu olur, güvenlik no olmasın. Ayrıca mutalaka bu belli bir prioddadır. yani 3 taksit 5 taksit. bunların vadeleride yazılırsa sen kendini garantiye alıyorsun. Ayrıca bunun bir avantajıda adam ben bu ödemei anlaşmadım deme hakkı olmuyor 
AYrıca DB de bilgiler şifrelenir ve bunlara erişecek kişiler limitlenirse daha iyi olur.
Kolay gele

AYrıca DB de bilgiler şifrelenir ve bunlara erişecek kişiler limitlenirse daha iyi olur.
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Bahsettiğiniz txt dosya konusunu daha önce çalıştım. (GARANTI, YKB, DISBANK) Arzu ederseniz txt formatlarını gönderebilirim.
Şu anda sanal pos üzerinde uğraşıyorum. 15 gün önce de 16 karakter olan kredi kart no sunun data üzerinde 1111 xxxx xxxx 2222 şeklinde şifrelenmesi hakkında edit mask var mı diye foruma yazmıştım. Kredi kart no. ların data da tutulmasının hukuki açıdan bir problemi yok şimdilik. Fakat bir arkadaşın dediği gibi CC no ve CVC daha sonra çekim yapmak amacıyla kullanılabileceği için bankalar bu olaya iyi gözle bakmıyorlar. Konuştuğum bir bankacı CVC no ları database de tutmamın doğru olmayacağını açıkça söylemişti. Bir de TURİZm sektöründe; bu bilgilerin kullanımının hem yaygınlığı hemde TURİZM şirketlerinin çok kısa ömürlü olması sebebiyle muhtelif zorluklar çıkarıyorlar. Belge almanız müşteri ile sizin aranızdaki alışverişin aynı zamanda bir belgesi olması ve ödemenin ne tarz olacağının bir ispatı olduğu için doğaldır. (MAIL ORDER Formu gibi)....

En son ADNAN tarafından 31 Mar 2004 05:38 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Merhaba Adnan hocam,
bu formatları paylaşmanın bence çok manası yok çünki bunlar her firmaya göre değişiyor. Mesela biz 3 banka ile çalışıyoruz, üçünün de formatı farklı. Onlarda birçok firmayla çalışıyorlar, farklı farklı formatlar vardır. Biz bazı değişiklikler istiyoruz, yapıyorlar çünki.
Yönetimsel birkaç değişiklik gerekiyor, onlar bitsin şifreleme işini yapacağım. Ayrıca yönetimle konuştum herkes göremiyecek bu bilgilkeri. Her birimde bir kişi sorumlu olacak.
Kolay gelsin.
bu formatları paylaşmanın bence çok manası yok çünki bunlar her firmaya göre değişiyor. Mesela biz 3 banka ile çalışıyoruz, üçünün de formatı farklı. Onlarda birçok firmayla çalışıyorlar, farklı farklı formatlar vardır. Biz bazı değişiklikler istiyoruz, yapıyorlar çünki.
Yönetimsel birkaç değişiklik gerekiyor, onlar bitsin şifreleme işini yapacağım. Ayrıca yönetimle konuştum herkes göremiyecek bu bilgilkeri. Her birimde bir kişi sorumlu olacak.
Kolay gelsin.
CC Bilgileri DB De Saklanabilir
Selam ;
müşterilerinizin cc bilgilerini db lerinizde saklamanızın herhangi bir yasal sorumluluğu bulunmamakla beraber sitenizde üyelerinize bilgilerinin sizin db lerinizde ne amaçla tutulduğunu gizlilik ilkeleri başlığı altında bildirmeniz ve bu bilgilerin 3.şahıslar ile paylaşılmayacağını garanti etmek zorudasınız , daha ayrıntılı bilgi için e-ticaret.garanti.com.tr deki dökümanları inceleyebilirsiniz. Ben su ana kadar kurduğum tüm müşterilerimin alışveriş sitelerinde bu yolu izliyorum.
saygılar & sevgiler
müşterilerinizin cc bilgilerini db lerinizde saklamanızın herhangi bir yasal sorumluluğu bulunmamakla beraber sitenizde üyelerinize bilgilerinin sizin db lerinizde ne amaçla tutulduğunu gizlilik ilkeleri başlığı altında bildirmeniz ve bu bilgilerin 3.şahıslar ile paylaşılmayacağını garanti etmek zorudasınız , daha ayrıntılı bilgi için e-ticaret.garanti.com.tr deki dökümanları inceleyebilirsiniz. Ben su ana kadar kurduğum tüm müşterilerimin alışveriş sitelerinde bu yolu izliyorum.
saygılar & sevgiler
Madem kredi kartı konusu açıldı ben de birşey merak ediyorum; taksitli satışlarda ilk taksit öndedikten sonra diyelim üç tasitte ürün/hizmet satışı yapıldı, ikinci taksiti de o anda postan bir ay sonra olacak şekilde, üçüncü taksiti yine postan iki ay sonra olacak şekilde çekmek mümkün değil mi??? Böyle olur ise işin kırtasiye kısmı tamamen sıfırlanmı olur. 

Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Taksitlendirme
Aslında firma ürünü taksitle satmış olsa bile bankayala anlaşmasına göre alışverişten 1 gün sonra yada 30-40 gün sonra bu tamamen bankayla yapılan pos anlaşmasına bağlı sattığı ürünün tüm ücretini tahsil ediyor müşteriyle alacak verecek hiçbir bağı kalmıyor müşteri bankaya taksit ödüyor