MErhaba arkadaşlar:
programın performansı ile ilgili kafama takılan bir şey var. lokalde ki makinem pentium işlemci i3 i5 zaten hak getire. kendi makinemde zaten makine yavaş olduğu için (Intel® Pentium ™ M Processor 1.73 Ghz L2 Cache 533 Mhz., 3 GB ddr2 ram dahili ekran kartı falan) sql 2012 delphi 2010 programın çalışacağı makine en az i5 olacak
programın bazı modüllerrinde aynı tablo içinde aynı kayda ait update işlemlerim var ve ben bunları aynı query ile ardarda birkaç seferde yapıyorum yani queryi atıyorum 4-5 sefer açıp update işlemini yapıyorum. aslında aynı query içinde yapılabiliyo ama alışkanlık işte. bu ikisi arasında performansı etkileyecek bir fark olurmu acaba yani aynı tablodaki 10 farklı alanı tek query ile mi güncellemeli yoksa 10 alan için 10 ayrı ama küçük querymi yada bunun için procedure yazıp sql e mi yıkmalı konu ile ilgili tecrübelierinizi paylaşırsanız sevinirim.
bunun yanında bir prgramın performası için nelere dikkat edilmeli genel bilgiler verirseniz sevinirim. teşekkürler
query performansı ile ilgili
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Re: query performansı ile ilgili
bana kalırsa bu işlemi procedure yazıp SQL e yık eğer illa query ile yapacam diyorsanda o zaman tek query ile update etmeni tavsiye edebilirim işlemlerinin kolaylığı açısından daha sonra update işleminde 10 farklı yeri kontrol etmektense tek yeri kontrol eder hatayı bulma olasılığın %90 artmış olur.
Soru Sorarken yazmaya Üşenmeyen Parmaklar Sorunun Çözüldükten Sonra Teşekkür etmeye de Üşenmesin.
SQL procedure mevzusunu yanlış anlamışınız biraz. Sorunuza gelince tek sorgu ile yapılacak işi neden birden fazla bağlantı ile yapmak aklınıza geldi. Sorgunuzun text olarak uzunluğu önemli değildir. Tek sorgu ile yapılıyorsa bunu tercih edin. SQL procedure'u unutun. Kafanızı karıştırmayın. CRUD işlemleri için kullanılacak birşey değildir.
Yukarıdakilere ek olarak MSSQL Express (ücretsiz versiyonlar) 'de RAM ve İşlemci Adedi sınırlaması bulunur. Bu tarz veritabanı kullanan tüm yazılımlar aslında gerçek hız ve performanslarını sergileyemezler.
Mesela SQL 2012 Standart 4 Soket veya 16 Çekirdek işlemci desteği sunarken bu Express'te sadece 1'dir.
Yine Standart 64GB ram desteği sunarken Express 1GB RAM desteği verir.
SQL Standart 524 PetaByte veri depolama sunarken Express 10GB ile sınırlıdır.
vs.vs.vs
Yani 16 Çekirdekli işlemciye sahip 32GB ram'li bir bilgisayarda SQL Express sadece 1 soket veya 4 çekirdek ve 1 GB ram kullanabilir. Bunun dışına çıkmaz.
Mesela SQL 2012 Standart 4 Soket veya 16 Çekirdek işlemci desteği sunarken bu Express'te sadece 1'dir.
Yine Standart 64GB ram desteği sunarken Express 1GB RAM desteği verir.
SQL Standart 524 PetaByte veri depolama sunarken Express 10GB ile sınırlıdır.
vs.vs.vs
Yani 16 Çekirdekli işlemciye sahip 32GB ram'li bir bilgisayarda SQL Express sadece 1 soket veya 4 çekirdek ve 1 GB ram kullanabilir. Bunun dışına çıkmaz.