RES dosyası neden Win8 de Türkçe olmuyor.

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
izmirlikemal
Üye

RES dosyası neden Win8 de Türkçe olmuyor.

Mesaj gönderen izmirlikemal »

Windows 7 kullanırken rahatca hazırlayabildiğim RES uzantılı dosyaları Windows 8 de hazırladığım (Text) ve Delphi XE5 kullanmaya başladığımda
içeriğindeki karakterler sanırım Japonca olarak yazıyor ve hiç biri kelimesini okuyamıyorum. Lütfen bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
warder
Üye

Re: RES dosyası neden Win8 de Türkçe olmuyor.

Mesaj gönderen warder »

Derlenmiş res dosyasına bakmadığınızdan emin misiniz?
... Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
Mustafa Kemal Atatürk...
izmirlikemal
Üye

Sayın Warder win7 de derlemiş olduğum :RES dosyasını Delphi 2006 da rahatça kullnıyorken, Win 8.1 de derlediğim .RES dosyasını Delphi XE5 de kullandığımda bu problemle karşılaşıyorum.
Kullanıcı avatarı
warder
Üye

Mesaj gönderen warder »

Özür dilerim, ben mesajınızdaki (Text) ibaresi ile manuel düzenleyip kullandığınız bir dosyadan söz ettiğinizi sandım.
rc dosyalarını böyle kullanıyoruz, devamında derlenip res oluyorlar..
Dalgınlık ettiğinizi düşündüm açıkçası..
Mustafa Kemal Atatürk...
izmirlikemal
Üye

Sayın Warder neden japonca karakterler oluyor onu açıklamanız veya çözüm vermeniz mümkün mü?
Kullanıcı avatarı
warder
Üye

Mesaj gönderen warder »

Kısaca.. Bilmiyorum.
res dosyasını hiç okuma ihtiyacı hissetmedim. Derlenmiş dosya.. Açtığınız metin editörüne göre gördüğünüz karakterler değişir.
Sorun çıktığında, projeyi yedeklerken bile silinmesinde hiç sakınca görmem. İlk kullanılmak istendiğinde yeniden derlenip yaratılır.
rc dosyasında isteklerimi metin olarak projeye eklerim, derleyici derler ve res dosyası olarak hazırlar.
dfm dosyalarından da otomatik hazırlanır.
component için ikon hazırlarken kullanılır.
Unuttuğum kalmadıysa benim bildiklerim bunlar.. Bunların hiç birisinde (component icon u hariç) açıp bakılan, düzenlenen bir dosya değildir.
Sizin bahsettiğiniz res dosyasını ben bilmiyorum.
Mustafa Kemal Atatürk...
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

izmirlikemal yazdı:Sayın Warder win7 de derlemiş olduğum :RES dosyasını Delphi 2006 da rahatça kullnıyorken, Win 8.1 de derlediğim .RES dosyasını Delphi XE5 de kullandığımda bu problemle karşılaşıyorum.
Belli ki UNICODE sorunu yaşıyorsunuz.

paydaları eşitleyip sorunu irdelemek lazım gelir, bu yaptıkların arasında nasıl korelasyon kurabiliyorsunuz anlamadım. Belki Win7'de aynı ortamda Delphi 2006 ile de Delphi XE5 de de sorun yaşayacaksındır ??

konuya gelelim, RC dosyanda bir text dosyası adı var ve bu dosyayı resource olarak derleyip exe'ye gömüyor olduğunu, bunu proje çalışırken çağırdığında içindeki metnin bozuk olduğunu mu ifade etmeye çalışıyorsunuz ? öyle ise boş bir proje hazırlayın, bu sorunu orada da tespit edin, sorunlu halini bizimle paylaşın size çözüm üretelim...

Metni TEXT Edit ile incelerken farklı kaydet deyip ANSI/UNICODE vs. seçimi kontrol edin.
Resim
Bu şekilde yere basan çözüm üretmek değil, olsa olsa tesadüfen çözüm üretilir.
Resim
Resim ....Resim
izmirlikemal
Üye

Değerli dostum mrmarman...
Verdiğiniz bilgiler için size dönmem biraz geç oldu. Özr dlrm.
Verdiğiniz bilgi doğrultusunda .txt uzantılı dosyamı/dosyalarımı unicode olarak kaydedip brcc32 ile derledim.
Şimdi de başla sorun oluştu. Açıklıyorum.
Derlediğim .RES uzantılı dosyaları program içinde kullanmaya başladığımda;
bazı dosyaların sonunda yine bilemediğim karakter(ben Japonca diyorum) çıkıyor.
Bu arada şu notuda size ileteyim.
Bu yaptığım işlemler memo ve tabcontrol ile yardım sayfası hazırlamak içindir.
Bu hazırladığım yardım sayfasını ayrı bir proje gibi derlediğimde yukarda anlattığım sorun oluşmuyor.
Ancak, esas proje ile birlikde derlediğimde ise yukarıda anlattığım sorunlar oluşuyor.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Şunu yapın, RESOURCE olarak projenizin içinden okutturduğunuz satırın altında bunu bir dosya olarak kaydederek bir editör ile açıp bakın. Acaba resource içinden aslında doğru alınıyor da bunu proje içinde kullanırken mi font hatası oluyor yoksa okuma esnasında mı sorun oluyor bunu sorgulayın.

Resource alırken sorun oluyorsa o kısma odaklanın, yok resource olarak her iki tip projede de aynı dosya ürününe sahip olabiliyorsanız projenizin içinden EDIT/LABEL/MEMO kullanıp bu bilgiyi görüntüleyin. Yine sizin Japonca gibi karakterler ile karşılaşmıyorsanız, form üzerinde kullandığınız VCL'lerin FONT ayarlarında değişiklik olmuş demektir diyebilirsiniz.

Sonuçta bu iş bir hata takip işlemidir. Doğru takip ederseniz sonuca kesinlikle ulaşırsınız, aksi halde hatayı köşeye sıkıştırma imkanınız olmaz.
Resim
Resim ....Resim