RANDOM karmaşası

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
muskut
Kıdemli Üye
İletişim:

RANDOM karmaşası

Mesaj gönderen muskut »

Delphi ile (ama genelleştirebiliriz) farklı 2 makinada arada bir BAĞLANTI OLMADAN, AYNI SÜRE başlangıcında, RANDOM olarak AYNI 2 sayıyı üretmemiz mümkün mü? ve diyelim 10 saniyede bir 2 makinadaki sayılar tekrar random olarak üretilecek ve gene AYNI olacak :) biliyorum biraz karışık bir cümle oldu kusura bakmayın :) "üretmek mümkün bunu bir fonksiyonla yaparız" demeyin bana, şincik ben fonksiyon kullanmak istemiyorsam ne olcek! :)

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Böyle bir şeye neden ihtiyaç duydunuz niye RANDOM ?

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
muskut
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen muskut »

bir yerde gördüm, buna benzer bir sistem vardı, donanımlı birşeydi, benim aklıma yattı, kafama bir sürü soru geldi bunun hakkında, sanırım fonksiyon kullanmışlardır diye düşünüyorum ama random olarak yapılması mümkünmü diye merak ediyorum. Yani kısacası kaşıntımdan dolayı cevap arıyorum :)
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Randomize kullanılırsa mümkün olmayacağı kanısındayım. Çünkü Random sayı üretimi belli bir tarihi baz alacaktır. Randomize kullanmazsanız sadece random program her çalıştığında aynı sayıları üretecektir.

Peki görmüş olduğunuz programın kullanım amacı neydi?
En son husonet tarafından 18 Haz 2004 05:18 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

hocam ilk önce şuna cevap verelim
-Random diye bir şey var mıdır?
-yoktur

o zaman belirli bir ifadeyi kullanarak ve daha önceki yapılan işlem sayısınıda hesabın içine dahil ederek-ki bu 10 saniye sonra üretilecek sayıların aynı olmasını sağlayacak- farklı iki makinede aynı sayıyı elde etmek mümkündür.
tamamen random olur mu sorusuna ise şu aşamada birşey söylemek zor. denemek lazım...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Random fonksiyonu yanılmıyorsam tarih ve saate göre değer oluşturuyor. Eğer tarih ve saatleri (salisesine kadar) aynı yapabilirseniz, aynı değeri üretmesi lazım.

Yoksa kendiniz bir fonksiyon yazın.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Random die bir şey yoktur.

Randomize kullanıldığında ise belki aynı saniye ve salise de yakalanırsa belki mümkün olabilir bildiğim kadarıyla randomize her gecen günü farklı baz alıyor.

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
muskut
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen muskut »

eyvallah, fikirler güzel, gördüğüm şeyin kullanım amacı bir firmada veritabanı güvenliğini sağlamak. 15 saniiyede bir veri tabanı şifresi değişiyor ve bu şifreyi gösteren anahtarlık şeklinde bir lcd ekran var. ikiside random çalışıyor (göya) ve kilometrelerece uzaktaki şirkete bulunduğum yerden bu üretilen random sayı ile bağlanılıyor. Çok güzel bir mantık ama fonksiyon ise bunu çözmek mümkün, gerçi sanırım random ilede çözmek mümkün, ne dersiniz...
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Son olarak eklemek istediğim şey Aslında random 1 ve 0 lar arasında değerler üretir.

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

muskut yazdı:. 15 saniiyede bir veri tabanı şifresi değişiyor
hocam bu da biraz abartı gibi.
ben şifreyi yazıp sisteme login olana kadar şifre değişir ben sittin sene sisteme giremem..
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

bu bahsettiğin koçbankın anahtarının programında niye bi başlangıç değeri olmasınki. alet üretim anında kendi serverları üzerinden alınan bi sayıya set edilir. zaten kapılı pilli bi alet pili bitene kadar o sayıyı saklar üstünde.. ve saatide (saat yerine kullanılan sayıcıyı) sürekli sayar.
bence kasılacak nokta verinin iyi bir algoritma şifrelenmesi...
Kullanıcı avatarı
muskut
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen muskut »

:) abartı gibi duruyor olabilir ama değil. Adamlar 1 milyon $ lık yazılım yaptırınca veri tabanına da böyle korumalar koyuyorlar. Ben şuanda SAP ın geliştirdiği ABAP yazılımı yapan bir şirkette staj yapıyorum. Bu yazılımın fiyatları milyon dolarlarla ifade ediliyor. Müşteri bir değişiklik istenildiğinde, buradan o şirketin veri tabanına bağlanılıp, istenilen değişiklik yapılıyor. Maalesef bu sistem benim gözümün önünde işliyor bense öyyyllee bakıyorum :)
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

15 saniiyede bir veri tabanı şifresi değişiyor ve bu şifreyi gösteren anahtarlık şeklinde bir lcd ekran var.
Bahsettiğiniz sistemi biliyorum... Fakat o değişen şifre değil sadence bir numara.... Amacı da güvenliği arttırmak... sisteme girişe yetkili olan kişiye verilen bu ID generator server tarafındaki software olarak çalışan ID generator ile senkronize olarak 15 saniyede bir yeni bir ID üretiyor... Tabi bu random olamaz... Zira her iki tarafta da aynısı üretilmeli... Zaten şart da değil... Ama sağlam bi algoritma ile üretiliyor muhakkak.... sisteme şifresi ile girecek olan kişiye isim şifre haricinde bir de Bu ID değerini gireceği bir alan soruluyor o da diger bilgileri girip bu değerin değişmesini bekleyip değişir değişmez girip login oluyor.... Boylece adamın şifresini birisi tahmin etse bile bu ID numarasını da tahmin etmesi epey zor :D
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)
Kullanıcı avatarı
muskut
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen muskut »

eyvallahhh :) hepinizin eline diline sağlık