Merhaba üstadlar,,,
Yazım biraz çokda uzun değil rica etsem hepsini okuyup tüm sorularıma cevap verebilirmisiniz... Şimdiden çoook teşekkür ederim.
Öncelikle bazen yazdıklarınızı anlamıyorum. Yani benim seviyrme inerek bir cevap verseniz detaylandırsanız falan çok memnun olurum.
1 Bir program yazıyorum ve ayrı modüller şeklinde yazmam gerekiyor fakat bununla ilgili hiçbir fikrim yok???
1.1 Forumda araştırdım biri ayrı exe dosyalar şeklinde yapmayı tavsiye etmiş fakat hiçbir ticari yazılımda bunu göremedim. Birde dll dosyaları şeklinde yapılıyormuş ama o nasıl oluyor? Menüler buttonlar falan nasıl uyum sağlıyor?? dll nasıl çalıyor??? Hatta bana bir örnek lazım.
* Birde tüm ticari yazılımlarda mesela faturalma gibi sizde olmayan bir modül satın aldığunuzda bu modül farklı bir exe dosya halinde bilgisayara yükleniyor ama nasıl oluyor da ana yazılıma entegre oluyor???? Bir kitap yada kaynak falan önerseniz de olur????
2 Çok kullanıcılı programlar nasıl çalışıyor? Sadece ortak bir veri tabanı mı kullanılıyor yoksa bir sunucu yazılım yapılıp yapılmak istenen işlemler buna gönderilerek mi yapılıyor bu iş???
* Bana ortak veritabanı olayı daha mantıklı geliyor. Fakat birçok yazılımın kendi sunucu yazılımı var ve clientler bu yazılıma bağlanarak işlem gerçekleştiriyor. Yazılımı korumak adına daha güvenli bir yöntem olabilir ama başka bir faydası var mı? Veya bu şekilde çalışmak ne gibi işlevsellikler katıyor programa? Getirileri nelerdir????
Programı ticari yazılımlardaki gibi modüller şeklinde yapmak.
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Re: Programı ticari yazılımlardaki gibi modüller şeklinde yapmak.
Merhaba, Öncelikle konuna geç cevap attığım için üzgünüm. Yeni gördüm. Bazen forumları ve alt sayfaları tarayıp cevabını bildiğim soruları elimden geldiğince yanıtlamaya çalışıyorum. Bu bağlamdan senin için bazı öneri ve açıklamalarım olacak;erkan1525 yazdı:Merhaba üstadlar,,,
Yazım biraz çokda uzun değil rica etsem hepsini okuyup tüm sorularıma cevap verebilirmisiniz... Şimdiden çoook teşekkür ederim.
Öncelikle bazen yazdıklarınızı anlamıyorum. Yani benim seviyrme inerek bir cevap verseniz detaylandırsanız falan çok memnun olurum.
1 Bir program yazıyorum ve ayrı modüller şeklinde yazmam gerekiyor fakat bununla ilgili hiçbir fikrim yok???
1.1 Forumda araştırdım biri ayrı exe dosyalar şeklinde yapmayı tavsiye etmiş fakat hiçbir ticari yazılımda bunu göremedim. Birde dll dosyaları şeklinde yapılıyormuş ama o nasıl oluyor? Menüler buttonlar falan nasıl uyum sağlıyor?? dll nasıl çalıyor??? Hatta bana bir örnek lazım.
* Birde tüm ticari yazılımlarda mesela faturalma gibi sizde olmayan bir modül satın aldığunuzda bu modül farklı bir exe dosya halinde bilgisayara yükleniyor ama nasıl oluyor da ana yazılıma entegre oluyor???? Bir kitap yada kaynak falan önerseniz de olur????
2 Çok kullanıcılı programlar nasıl çalışıyor? Sadece ortak bir veri tabanı mı kullanılıyor yoksa bir sunucu yazılım yapılıp yapılmak istenen işlemler buna gönderilerek mi yapılıyor bu iş???
* Bana ortak veritabanı olayı daha mantıklı geliyor. Fakat birçok yazılımın kendi sunucu yazılımı var ve clientler bu yazılıma bağlanarak işlem gerçekleştiriyor. Yazılımı korumak adına daha güvenli bir yöntem olabilir ama başka bir faydası var mı? Veya bu şekilde çalışmak ne gibi işlevsellikler katıyor programa? Getirileri nelerdir????
1- Modüler program demek, bir uygulama içinde birden fazla modül (Fatura Tahsilat, Banka Havale vb. olabilir) barındıran uygulamalardır. Bu uygulamalar genelde Tek bir .exe ve birden çok dll olarak hazırlanır. Bunun nedeni eğer bir modülde güncelle yapmak gerekirse komple yazılımı derlemeye gerek kalmaz ve sadece o dll üzerinde güncelleme yapılıp (Eğer ana .exe yi etkileyen bir şey yok ise) kullanıcıya update yansıması olarak teşhir edilir. Bu dll dosyaları içerilerinde form barındırabilirler. Bir dll dosyasına bir veya birden fazla form gömülebilir. (Örn: http://www.delphi-central.com/formdll.aspx) Ya da herhangi bir form olmadan bir içerisinde sadece bir hesaplama algoritması ya da lisanslama işlemi barındıran bir dll de olabilir. Bu dll ler 2 farklı şekilde çağırılır. Dinamik ve Statik (Örn: http://delphi.about.com/od/windowsshell ... ynamic.htm)
2- Çok kullanıcılı program demek, bir uygulama içerisinde farklı yetkilere sahip kullanıcıların bir arada çalıştığı uygulamalar demek. Bunlara en güzel örnek CRM/ERP yazılımlarıdır. Bu yazılımları her şirket ve bu şirketin her departmanları kullanabilir. (Muhasebe, Bilgi işlem, Sigorta vb) Bu kullanıcılar farklı yetkilere sahiptirler ve kendi kullanıcı adı ve parolaları ile sisteme giriş yapıp, yetkisi olan ekranlara erişim sağlarlar. (DB üzerinde yetkilendirmeler. Satır Bazlı/Sütün Bazlı yetki kavramı) Yetkiler de dinamiktir. Değiştirilebilir. Esnetilebilir. Bu sebeple olmazsa olmazlardır.
O exe uygulama başlı başına bir uygulama ve aynı veritabanını kullanıyor. Fatura keseceği zaman gidip ana exe nin db ayarlarını okur ilgili tablolara bağlanır ve işini yapar. Ya da dışarıdan parametre ile çalışır ve ana uygulamanın gönderdiği parametreler ile işini yapar. Bu tamamen yazılımcının tercihidir. Daha buna benzer bir çok yol ile bu işlemler yapılabilir.* Birde tüm ticari yazılımlarda mesela faturalma gibi sizde olmayan bir modül satın aldığunuzda bu modül farklı bir exe dosya halinde bilgisayara yükleniyor ama nasıl oluyor da ana yazılıma entegre oluyor????
Araştırman gereken konular
- Database Kullanıcı ve Yetki İşlemleri
- Plug-In Mimarisi (dll, bpl)
- Commandline Applications with delphi (İngilizcemiz var tabii havamı da atarım

- Challenge nedir? Neden Açarız? (Şaka şaka bu eski bir konuydu ahahahah

Haydi Kolay gele usta.