Bu tarz bir array nasıl kullanılır ?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
boreas
Üye

Bu tarz bir array nasıl kullanılır ?

Mesaj gönderen boreas »

Fatura diye bir tür ve faturalar diye faturanın array'ınden oluşan bir değişken daha var.

Kod: Tümünü seç

faturalar = array of fatura;
Değişkeni

Kod: Tümünü seç

var
dnm:faturalar;
begin
end;
şeklinde tanımlıyorsunuz. Ama içine bir türlü değer atamadım
faturalar[0].create; dediğim zaman hata ile karşılaşıyorum. Bu tarz bir değişken nasıl kullanılır bilen var mı ?
....
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Re: Bu tarz bir array nasıl kullanılır ?

Mesaj gönderen mrmarman »

Buna değişken elemanlı dizi, orjinal adıyla dynamic array diyoruz.

Değişken elemanlı demek dilediğin yani ihtiyaç duyduğun anda eleman sayısını belirlemen ve ondan sonra bu belirlediğiniz sayı kadar eleman ile sınırlı olarak değer atamanız beklenir. Özetini aldınız detayını araştırıp öğrenmeniz gereken kısım buradan başlıyor.

Dizinin eleman sayısını SetLength fonksiyonu ile veriyoruz. Sizin create ile yapmaya çalıştığınız budur. Diziler nesne olmadığından create edilmez. İstisnai olarak eğer dizi elemanı olarak bir nesne tipi vermişseniz o zaman her eleman create edilmek zorunda ki üzerinden geçmezsek eksik ifade etmiş olurduk.

Deneyeceğiniz işlem SetLength(faturalar, 5); dediğinde 0 dahil 5 dahil 6 adet elemanlı bir diziniz olmuş oluyor.

Dilediğiniz zaman buna ekleme yapabilirsiniz. SetLength(faturalar, 6); derseniz 0 dahil 6 dahil 7 elemana genişletmiş olurken eski değerler bozulmadan korunurlar.

Takip eden iş faturalar[0].faturano := 123; gibisinden type olarak fatura içeriği nasıl tanımlanmışsanız değer atayabilir, kullanabilirsiniz.

ARRAY konusuna adım attınız. Başarılar.
Resim
Resim ....Resim