İOS uygulamasını bilgisayarda bulamadım

FireMonkey ve Mobil uygulama (iOS, Android, Windows Phone) ile ilgili sorularınızı bu foruma sorabilirsiniz.
mkucuktepe
Üye

İOS uygulamasını bilgisayarda bulamadım

Mesaj gönderen mkucuktepe »

ios uygulamasını sanal makine üzerinden iPhone'a yüklüyorum, ancak uygulamayı bilgisayarda debug klasöründe bulamıyorum, nerede? Teşekkür ederim.
ertank
Kıdemli Üye

Re: İOS uygulamasını bilgisayarda bulamadım

Mesaj gönderen ertank »

Merhaba,

Debug dizini altında proje adı ile aynı isimli dosyadır. Dosya eki olmaz. Ancak bu dosyayı alıp başka cihaza yüklemeniz mümkün olmayacaktır. Bulmanızın bir faydası olmaz size.

Yayınlamak için ise uygun sertifika ve canlı yayın amaçlı ile build edildiğinde Release dizininde Proje adı ile aynı isimli dosya ve eki IPA olacaktır.

IPA dosyasını Mac sisteme kopyalayıp oradan ilgili Apple araçları ile yayınlama için yüklemeniz gerekir.
mkucuktepe
Üye

Teşekkür ediyorum. İkinci kısmı biraz daha açar mısınız o kısmı anlayamadım
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

iOS için sanal makinede paserver kullanıp, ipa dosyasını oraya çıkartıyor Delphi. Şimdi bir projemde baktım, Debug kullanmadım son zamanlarda ama Release klasöründe .ipa duruyor. Demek ki, sanal makinede oluşturduktan sonra, Windows tarafına da kopyalıyor.

Debug işleminde ipa oluşturmadan, iPhone'a kopyalıyor olabilir. .ipa lazımsa, release modunda oluşturun ve kullanın.

Kolay gelsin.
ertank
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen ertank »

mkucuktepe yazdı: 06 Ağu 2025 12:55 Teşekkür ediyorum. İkinci kısmı biraz daha açar mısınız o kısmı anlayamadım
Bahsettiğiniz kısım neresi anlamadım. Ancak özetle Android ile olduğu gibi kurulum dosyasını alıp başka iPhone telefona ya da iPad tablete yükleyemezsiniz.
mkucuktepe
Üye

ilginiz için teşekkür ediyorum. Release de de aynı şekilde olması gereken dosya maalesef yok.
ertank
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen ertank »

Derleme IPA dosyası oluşturmaz. Sadece derler bırakır.
Project -> Deployment altından hangi hedef için istiyorsanız seçim yapıp Deploy yapmanız gerekir.

Debug modunda telefon seçili iken F9 ya da CTRL+F9 otomatik derlerme+deploy yapar.
Release için Apple Store hedefi için bunu elle yapmalısınız.
mkucuktepe
Üye

ertank yazdı: 06 Ağu 2025 10:36
mkucuktepe yazdı: 06 Ağu 2025 12:55 Teşekkür ediyorum. İkinci kısmı biraz daha açar mısınız o kısmı anlayamadım
Bahsettiğiniz kısım neresi anlamadım. Ancak özetle Android ile olduğu gibi kurulum dosyasını alıp başka iPhone telefona ya da iPad tablete yükleyemezsiniz.
Ben Mustafa Şimşek beye söylemiştim ama sizin yazdığı nız cevap için de teşekkür ederim. Ayrıca debugdan, realese yaptım ve configuratiıon Dan application Store veya adhoc yapıyorum, dolayısıyla depoluda da bu dediklerim oluyor fakat sertifika yok diyor halbuki sertifikalarım da sanal makinada var. Maalesef profile de ad hoc veya App Store seçtiğimde kabul etmiyor tekrar teşekkür ediyorum
ertank
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen ertank »

Eğer sertifika yoksa zaten IPA dosyası olmaması normal. Proje derlenir ancak setup (IPA dosyası) hazırlanamaz. Hata alırsınız. Debug sertifikası ile App Store sertifikası da farklıdır.

- Projects kısmında (Standardta sağ tarafta üst kısımda olur.
- Build Configurations altında Debug veya Release üzerinde fare ile sağ tıklayın.
- En alttaki Edit seçeneğini seçin.
- Gelen ekranda Deployment altındaki Provisioning kısmına gelin.
- Target olarak Release altındaki iOS Device 64-bit - platform seçin
- Build Type olarak iOS Device 64-bit - Application Store seçin
Provision Profile ve Developer Certificate kısmında kullanabileceğiniz sertifikalar gözükür.

Eğer orada Application store için sertifika göremiyorsanız, MacOS üzerinde projenizin canlı yayınlamada kullanılacak sertifikası yüklü değil demektir. Yüklü olan sertifika(lar) sizin projeniz için değil başka bir proje için olabilir. Apple projeye özel sertifika kullanır. Android gibi tek sertifika ile tüm uygulamaları imzalamanız mümkün değil.
mkucuktepe
Üye

Tekrar teşekkür ederim. sertifikaların hepsini sildim. tekrar oluşturdum. Bu sefer oldu ipa dosyasını oluşturdu fakat bu seferde iphone ye delphiden yüklediğim ve çalışan uygulama açtığımda, açılıyor gibi oluyor ekrandan kayboluyor. açık uygulamalar da görünüyor fakat uygulamaya girmiyor. Nedenin i bir türlü bulamadım
ertank
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen ertank »

Hangi Delphi sürümünü kullandığınızı belirtmediniz.
Hangi iOS sürümünde test ettiğinizi belirtmediniz.

Bu iki bilgi de önemli. Delphi her sürümde spesifik iOS sürümü desteği veriyor. Eğer siz daha yeni bir iOS sürümünde çalıştırmaya kalkıyorsanız ihtimal bir gereklilik var ve bu yüzden uygulama çalışamıyor. Bunu en kolay sıfır bir proje açıp içine hiç kod yazmadan çalıştırmayı deneyerek test edebilirsiniz. Eğer hiç kod yazılmamış proje dahi telefonda çalışmıyor ise Delphi sürümü ve desteklediği iOS sürümü kullandığınızı kontrol etmenizde fayda var.

Bunun dışında Delphi ve iOS sürümü uyumlu ise bir çalışma zamanı hatası oluşuyor olabilir. DEBUG modunda "Clean" ve "Build" edilmiş projeyi F9 tuşu ile çalıştırırsanız bu tür bir hata varsa Delphi IDE içinde size gözüküyor olması gerekir.
mkucuktepe
Üye

Merhaba ;
Delphi sürümü :raf Studio 12
İOS 18.4
Fakat sorun sertifikaları sildim ve yeniden oluşturdum ve release, application Store modumda ipa dosyası oluşturdum. Bu sırada iPhone sanal makineye bağlıydı. İpa dosyasını oluşturduktan sonra development moduna tekrar geri döndüm ve çark+f9 la iPhone ye yükledim. Fakat uygulama çalışmadı. Daha önce lphone ye yüklediğim iki adet farklı uygulama da aynı sorunu yaşıyor.
Ama debug modun da Ceran edip build etmeyi deneceğim