dosya boyutunu değiştirmek
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- sherlockholmes
- Kıdemli Üye
dosya boyutunu değiştirmek
merhabalar,
bir dosya oluşturmalıyım. dosya boyutunu mesela 1gb olarak nasıl belirlerim ama sadece dosya boyutu bilgisi 1 gb olacak dosyanın diskte kapladığı yer 1 kb filan olacak. bu işlemi nasıl gerçekleştirebilirim.
bir dosya oluşturmalıyım. dosya boyutunu mesela 1gb olarak nasıl belirlerim ama sadece dosya boyutu bilgisi 1 gb olacak dosyanın diskte kapladığı yer 1 kb filan olacak. bu işlemi nasıl gerçekleştirebilirim.
Dosya yapıları hakkında ve sayı sistemleri hakkında araştırma yapmanı tafsiye ederim.
Kolay Gelsin...
Kolay Gelsin...
Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
- sherlockholmes
- Kıdemli Üye
hoşbulduk diyerek başlamak istiyorum.
bir tane butonum olacak , onun click olayına yazacağım kod ile editbox'a girilmiş klasör'de (mesela c:\belgelerim) , edit2 kutusuna girilmiş dosya adı ile (mesela deneme.ab) , edit 3 kutusuna girilmiş boyutta bir dosya (mesela 1 gb) oluşturulmasını sağlamalıyım. ancak dosyanın dsikte kapladığı alan 1 kb filan olmalı , verdiğim dosya boyutu sadece görünürde olmalı. buna benzer bir şeyi bir cd'de görmüştüm 4 tane dosya vardı her biri 650 mb olarak görünüyordu ama CD'nin kapasitesi 700 mb.
iyi çalışmalar...
bir tane butonum olacak , onun click olayına yazacağım kod ile editbox'a girilmiş klasör'de (mesela c:\belgelerim) , edit2 kutusuna girilmiş dosya adı ile (mesela deneme.ab) , edit 3 kutusuna girilmiş boyutta bir dosya (mesela 1 gb) oluşturulmasını sağlamalıyım. ancak dosyanın dsikte kapladığı alan 1 kb filan olmalı , verdiğim dosya boyutu sadece görünürde olmalı. buna benzer bir şeyi bir cd'de görmüştüm 4 tane dosya vardı her biri 650 mb olarak görünüyordu ama CD'nin kapasitesi 700 mb.
iyi çalışmalar...
abi CD'lerde siz bir dosyaya cd içeriğinide beraberinde kaydediyorsunuz. örneğin şu şu tracklar arasında şu boyutta şu isimli şu tarihli bir dosya var diye. isterseniz sizde neroda böyle sapıtık dosyalar dizayn edebiliyorsunnz diye biliyorum. mesela bi sidiyi yazdıktan sonra onu açık bırakıp nero ile sil derseniz, içindeki dosyalar durmasına rağmen o çekirdek dosyanıın içeriğini siliyor. böylece boş sidi gibi gözüküyor.
ama windowsda bu işlemi mikisoftun kendi shelli yapıyor. herhalde bunu karıştıttırmaz. zaten düzensiz bir dosya yapısı var göçer alimallah
ama windowsda bu işlemi mikisoftun kendi shelli yapıyor. herhalde bunu karıştıttırmaz. zaten düzensiz bir dosya yapısı var göçer alimallah

- sherlockholmes
- Kıdemli Üye
dosya boyutunu değiştirmek istememin nedeni bir koruma gibi bir şey tasarlamak bu yöntemi uygulamak istiyorum. benim programım çalıştığında gidecek bakacaj şu dosyanın boyutu önceden tanımlanmış bir boyutta mı diye , tabi bu arada dosya boyutunun normal bir kullanıcının oluşturabileceği tarzda bir şey olmamasını istiyorum. ilk kurulum enasında programım bahsettiğim tarzda ve boyutta bir dosyayı belirleyeceğim yere atacak sonra program çalışırken bakacak o dosya o boyutta orada duruyor mu diye. eğer önceden tanımlanmış boyuttaki dosya orada değilse program belirli özelliklerini kapatacak.
- pentiumkivanc
- Üye
- İletişim:
Merhabalar...
- Çözüm aslında tırnak içerisinde basit... @husonet'in önerisine katılıyorum ve ekliyorum...
- CDFS (CD File System) hakkında araştırma yapın... Protect kuracapınız CD'nin Image dosyasını oluşturduktan sonra bu image dosyasını CD'ye yazmadan önce, Binary erişim ile dosya isim adres ve boyutlarının olduğu yere gelip, değerlerle oynayın. Değişiklik yapıldığı bu şekilde CD'ye yazın. Çözüm bu...
- CD israfından yana sorun olmasın diye, Nero, Deamon gibi Virtual CD Drive programlarından faydalanın, her yaptığınız değişikliği test etmek için Mount edip görün. Sonuç tatmin edici olduğunda da CD'ye yazarsınız...
- Dediğiniz işlem Fat, Fat32, NTFS için de mümkün fakat kayıp cluster olarak değerlendirilir, sisteminizde geri dönülmez veri kayıplarına neden olabilir...
- Eskilerden bir anekdot...
- Çözüm aslında tırnak içerisinde basit... @husonet'in önerisine katılıyorum ve ekliyorum...
- CDFS (CD File System) hakkında araştırma yapın... Protect kuracapınız CD'nin Image dosyasını oluşturduktan sonra bu image dosyasını CD'ye yazmadan önce, Binary erişim ile dosya isim adres ve boyutlarının olduğu yere gelip, değerlerle oynayın. Değişiklik yapıldığı bu şekilde CD'ye yazın. Çözüm bu...
- CD israfından yana sorun olmasın diye, Nero, Deamon gibi Virtual CD Drive programlarından faydalanın, her yaptığınız değişikliği test etmek için Mount edip görün. Sonuç tatmin edici olduğunda da CD'ye yazarsınız...
- Dediğiniz işlem Fat, Fat32, NTFS için de mümkün fakat kayıp cluster olarak değerlendirilir, sisteminizde geri dönülmez veri kayıplarına neden olabilir...
- Eskilerden bir anekdot...
- Çalışmalarınızda başarılar...@mrmcop yazdı:- Zamanında CD Writer programlarında Bootable CD opsiyonu bulamıyorken (sene 1993) El-Torito standardını öğrendik. (Bootable CD yapmak için geliştirilen standart) ISO9660 CD Image bünyesine OSBOOT.IMG isimli 1.44 bootable disket image ve 41 byte uzunluğunda daha önce belirlenmiş bir binary dosyayı ön eklenti olarak koyar, takiben CD'ye eklenecek programları listelerdik.
- CDimage içerisindeki 17.sectordeki adresi buraya yönlendirir bootable özelliği sağlardık... O zaman yer ve değişiklik belli olduğu için dos basic'de küçük bir program hazırlamıştım ve işimi görüyordu.
Merhaba,
Araştırmalarım
Dosyalarin boyutlari dosya basliginda tutulur ve cogu
dosya turunun baslik,vs. ayrintilarini
http://www.wotsit.org'da bulabilirsiniz. Dosya boyutuyla
ilgili kismi ikili modda acarak degistirabilirsiniz
ancak dosyanin calismasini etkileyecektir. Cunku
windows data,text gibi segmentlerin boyutlarini bu
basliklara bakarak ogrenip bellekte ona gore yer
ayiriyordur. Ancak dosyayi calistirmazsaniz sadece bu
bolume bakan bir dosya yoneticisi sizin yazdiginiz
degeri okuyarak 1kb'lik dosyaya 1gb diyebilir belki.
Sonuclar hakkinda da Forum'a haber verirseniz
sevinirim. Iyi calismalar.
Ayrıca
http://www.rootkit.com bu adresteki makaleleri okumanı tafsiye ederim.
Kolay Gelsin...
Araştırmalarım
Dosyalarin boyutlari dosya basliginda tutulur ve cogu
dosya turunun baslik,vs. ayrintilarini
http://www.wotsit.org'da bulabilirsiniz. Dosya boyutuyla
ilgili kismi ikili modda acarak degistirabilirsiniz
ancak dosyanin calismasini etkileyecektir. Cunku
windows data,text gibi segmentlerin boyutlarini bu
basliklara bakarak ogrenip bellekte ona gore yer
ayiriyordur. Ancak dosyayi calistirmazsaniz sadece bu
bolume bakan bir dosya yoneticisi sizin yazdiginiz
degeri okuyarak 1kb'lik dosyaya 1gb diyebilir belki.
Sonuclar hakkinda da Forum'a haber verirseniz
sevinirim. Iyi calismalar.
Ayrıca
http://www.rootkit.com bu adresteki makaleleri okumanı tafsiye ederim.
Kolay Gelsin...
Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
@husonet Yaptığın araştırmanın kanalı farklı...
- Executable bir program çalışırken veya kullanılacak veritabanı okunurken, onlara özel bir yapı olarak dosyanın başında ortasında sonunda uzunluk vs. konmuş olabilir ama sadece o dosya formatını ve ilgili alt dosyaları ilgilendiren structural bir yapıdır.
- Dosya formatlarının tümünde bu bahsettiğin şekilde bir standart yoktur... Diskin File Allocation Table denen yerinde adreslenirler. Bu adreslerde dosya başlangıç adresi ve cluster bazında uzunluğu kaydı tutulur...
- Fat, Fat32, NTFS arasındaki fark, her bir Cluster büyüklüğüdür ki, dosya gerçekte 1 byte olsa bile file File System seçimine göre cluster size 64, 512 byte yer kaplayabilir... Bize görünen boyutu 1 Byte fakat adresler vs. reel kapladığı alan 512 byte olabilir... Konumuz bu değil zaten biraz dışarı çıktım ama araştırma konusu buralara dayanıyor...
- ChkDsk.EXE'yi hatırlarsın; Gerçek boyut, görünen uzunlukla uyuşmadığı taktirde Cross Linked File olarak nitelendirilir ve buradaki sanal fark kadar dosya FILE000n.CHK olarak fiziksel farka dönüştürülür...
- Örneğin... 10 byte'lık bir veritabanı dosyası oluştur ve tümünü #0 ile doldurunca, içine uzunuk bilgisi konmamış bu dosyanın sistem tarafından boyutunun nasıl tespit edildiğini bir değerlendir.

- Executable bir program çalışırken veya kullanılacak veritabanı okunurken, onlara özel bir yapı olarak dosyanın başında ortasında sonunda uzunluk vs. konmuş olabilir ama sadece o dosya formatını ve ilgili alt dosyaları ilgilendiren structural bir yapıdır.

- Dosya formatlarının tümünde bu bahsettiğin şekilde bir standart yoktur... Diskin File Allocation Table denen yerinde adreslenirler. Bu adreslerde dosya başlangıç adresi ve cluster bazında uzunluğu kaydı tutulur...

- Fat, Fat32, NTFS arasındaki fark, her bir Cluster büyüklüğüdür ki, dosya gerçekte 1 byte olsa bile file File System seçimine göre cluster size 64, 512 byte yer kaplayabilir... Bize görünen boyutu 1 Byte fakat adresler vs. reel kapladığı alan 512 byte olabilir... Konumuz bu değil zaten biraz dışarı çıktım ama araştırma konusu buralara dayanıyor...

- ChkDsk.EXE'yi hatırlarsın; Gerçek boyut, görünen uzunlukla uyuşmadığı taktirde Cross Linked File olarak nitelendirilir ve buradaki sanal fark kadar dosya FILE000n.CHK olarak fiziksel farka dönüştürülür...

- Örneğin... 10 byte'lık bir veritabanı dosyası oluştur ve tümünü #0 ile doldurunca, içine uzunuk bilgisi konmamış bu dosyanın sistem tarafından boyutunun nasıl tespit edildiğini bir değerlendir.

- @Hakkan merhabalar...@Hakkan yazdı:1kb lik bir dosyayi dosya sisteminde oynama yaparak 1GB olarak
gosterseniz bile Scandisk calistirildiginda 'Su dosyanin boyutu yanlis hesaplanmis' diyerek hatayi duzeltecektir.
- Bahsettiğiniz scandisk işlemi, CDFS'de yani CD'de yapılamayacağından sözkonusu olamaz...
- Başarılar...
- sherlockholmes
- Kıdemli Üye
bu konu hakkında araştırmaya devam ediyorum , sonuç aldığımda cevabı yazacağım. şimdllik fat sistemine bakıyorum file size'ın kydedildiği yeri buldum. oradaki sayıyı değiştirip deneyeceğim , eğer olursa bu işlemi delphi araclığıyla nasıl yapılacağına bakacağım...
cevap yazan arkadaşlara teşekkürler...
cevap yazan arkadaşlara teşekkürler...
CDFS'e scandisk elbette olmaz.mrmcop yazdı:- @Hakkan merhabalar...@Hakkan yazdı:1kb lik bir dosyayi dosya sisteminde oynama yaparak 1GB olarak
gosterseniz bile Scandisk calistirildiginda 'Su dosyanin boyutu yanlis hesaplanmis' diyerek hatayi duzeltecektir.
- Bahsettiğiniz scandisk işlemi, CDFS'de yani CD'de yapılamayacağından sözkonusu olamaz...
- Başarılar...
Arkadas Belgelerim dizininden soz edince sabit diskte dosya acacaktir diye dusundum.
Kolay gelsin.
h.k