raporlama aracları [öneri/anket]

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.

Projelerinizde hangi raporlama araçlarını tercih ediyorsunuz?

QuickReport
20
61%
ReportBuilder
4
12%
FreeReport(FastReport)
9
27%

Toplam oy: 33

Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

raporlama aracları [öneri/anket]

Mesaj gönderen gkimirti »

raporlama araclarından
qreport,rbuilder ve en son freereportu kullandım
en son freereport ta karar kıldım
ama digerleri ile yapabilecegim bazı seyleeri yapamayacagımı gordum yada ben bilmiyorum

öncelikle sizlerin yazdıgınız programlarda tercih ettiginiz raporlama araclarını ogrenmek isterim
bunların birbirlerine artıları ve eksileri nelerdir...

mesela soyle bir seyi freereportta nasıl yaptıracagım:
kullanıcı id ye gore bir imaj icine imza yuklemem gerek
delphiden rapor preview yapılmadan ben bu imaja erisip imzayı yuklersem sorun yok(sanırım qreport ve rbuilder da olabiliyor)
ama freereport ta rapor icindeki objelere ulasamıyorum
nasıl ulasacagım yada bu problemin alternatif bir cozumu varmıdır
saygılarımla
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

fikir verebilir : http://www.delphiturkiye.com/ipdiger.ht ... rnatifleri

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

D.Hiçbiri :)
Şimdi eminim bunları kullanan herkes kullan çok rahat diyecektir. Bunu duyar gibiyim :lol:
Gerekli olan raporları biz kendimiz hazırlıyoruz, zaten ya serbest rapor yapıyoruz ya da özel raporlar oluşturuyoruz. Kriterleri dışardan girip raporluyorlar dbgridde görüp excele gönderiyorlar.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Rapor hazırlama konusuna biraz detaya girebilirseniz NAİLE hanım çok sevinirim. Neler gerekli ufacık bir örnek veya tarif yeterli olabilir.
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Yaptığım bir rapordan bahsedeyim örnek olarak.. Mesela parekende sektöründe olan çalıştığım şirketin birçok şubesi var. Ürünlerin her bir şubedeki aylara düşen satış miktarı,satış tutarı,şuanki bakiyeyi gösterek bir rapor. Kullanıcı edit boxdan tarik aralığını girer, listboxdan istediği şubeleri seçer, ürün kısıtlamasını girer (gıda,şarküteri v.b.) ben bu kısıtları alarak sql serverda oluşturulmuş functionları da kullanarak sql cümlesini yazar sorgulamayı yaptırırım. Zaten sonuç DBGride gelir. Burdan da sonucu isterlerse excele gönderirler.
İlkel bir yöntemmidir bilmiyorum, burdaki abilerimden böyle gördüm, ben de böyle yapıyorum :lol:
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Bence mükemmel bir teknik :D
sair
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sair »

Tekniğin ilkeli falan olmaz. Herkes işine yarayacak şekilde kullanır. Ben programlarımda bütün hepsini kullanırım. Rapor alacaksam ve yazıcı iğneli ise writeln ile gönderirim. Yazıcı Laser gibi bi şeyse ve rapor fazla karmaşık değilse Quickreport kullanıyorum. Fazla karmaşık raporlamalarda Rave kullanıyorum. Ve kullanıcıya excell e atabilmesi içinde tercih veriyorum. Yani tüm bunları işin şekline göre ayarlıyorum. O yüzden şu raporlama programı iyidir bu değildir, şu rapor ilkeldir bu çok gelişmiştir gibi bi görüş yanlış bence. İşinizi hangisi görüyorsa onu kullanın.
Sevgiler
Geçip gideriz bizde ağızsız,dilsiz ve sorgusuz
İstanbul gibi düşeriz iki kıtaya birden...
En aşağılık düş, en büyük sevdadan belki
Erkek ölümler; bir uzun iç çekişle büyür göğsümüz
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Sair arkadaşımıza katılıyorum, zira Matbu formları Excel'den veya başka bir şekilde bastırmaya kalkmak veya grid'i doğrudan print edebilmek sorunlu olur :)

Bunun yerine rapora uygun raporlama tekniği kullanılmalıdır. Aslında işin niteliğine cevap verebilecek özellikte program geliştirmesi de bu işin içine gider ve konu açılır gider o yüzden şimdi burada NOKTA :)

Kolay Gelsin.

Not : Naile arkadaşımızı eleştirmek için değil ancak onun verdiği örneğin her zaman her yerde işe yaramayacağını açıklayabilmek için örnekledim.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Genel anlamda düşünülecek olursa haklısınızdır, ama bizim burda böyle kullanılıyor ve benden böyle yapmam isteniyor. Raporlama araçları ile yapılan raporlar nasıl oluyor çok fazla bilgim yok ama onları biizm burdakiler kullanabilirmi o da ayrı bir mevzu :) Bişeyin kullanımını öğretene kadar canımız çıkıyor da :evil:
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

maalesef, her yerdeki kullanıcılar aynı :?

Raporlama aracı olarakta, diğer formlarda da en uygunu, en güzeli kullanıcının işini en kolay hallettiği yoldur. Şekli bence buna göre belirlenmeli.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Admin yazdı:maalesef, her yerdeki kullanıcılar aynı :?
Valla deli ediyorlar adamı! Bir tuşa basayım öyle heeeer şey gelsin önüme de bilmem ne de!! Kullanamazlar ve hiçbirşey beğenmezler, sonra suçlu kim olur tabiki biz. Offf of

Kusura bakmayın konu açılmışken içimi biraz dökeyim dedim de :lol:

Mesleğimi değiştirmeyi düşünüyorum şuan, yazılımcı olarak ölmek istemiyorum :evil: :P
Kullanıcı avatarı
betrayer
Üye

yazılımcı = amele

Mesaj gönderen betrayer »

yani yazılımcılar hakkında soylenecek fazlada bır şey yok. hangi program yazılımcısı emeğinin karşılığını alıyor.. benımde görüşüm deişdi.. yazılımı bileceksin ama bu iişi yapmayacaksın
network + web programlama bence yapılacak iş.. bilmem siz nasıl düşünürsünüz..
SEvgilerimle ALİ
-------------------------------------------------------

Hiç birşey İmkansız değildir.. YEterisz OLan Zamandır..
sair
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sair »

Yazılım işi dünyanın en güzel işidir. Çünkü verdiğiniz emeğin karşılığını 1 saniye sonra karşınızda görmek son derece mükemmel bir tatmin duygusu yaratır. Ancak zorlukları da yok değil tabiki. Kaç paket sigara tükettiğinizi bilememek. Ekrandan başka yere baktığınızda kendinizi uzaylıymış gibi hissetmek, elinize ip bağlandığı halde almayı unuttuğunuz ıvır zıvır için evde 3 dünya savaşı senaryoları üretmek, Bu ipin parmağımda ne işi var düşüncesi ile yorulmak, Cep telefonunuzda başlat menüsü aramak, balkondan bakarken karşı evin penceresini açıp arkadaşınıza seslenmek için pencere kenarlarında mouse cursoru aramak, koltuğunuzun şeklinin aynen size benzediğini farketmek. Birisi merhaba dediğinde veritabanınızda bu kelimenin karşılığını bulamayıp aval aval bakakalmak, Birisi bilmediğiniz ingilizce bi kelime söylediğinde babylonumu kim sildi makinamdan diye şapşallaşmak, elinizi mousa benzetmek üf ya üf ne biçim meslek bu ya...
Bütün bunlar kendinizle ilgili yaşadıklarınız. Bu arada bi de nailenin bahsettiği diğerleri var ki bu çok daha vahim bi durum. Adama yalvarıyorum bu arızayı nasıl yaptırdın diye valla bilmiyorum kayıt giriyordum birden böle oldu diyo ya. siz saatlerde debelenin bütün ihtimalleri değerlendirin her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünün o arızanın nasıl çıktığını asla anlayamayacaksınız. bi ikinci husus ne kadar ince düşünüp bütün ayrıntıları en ince noktasına kadar değerlendirseniz bile son kullanıcının biri sizin düşünmediğiniz bir şeyi mutlaka bulacaktır.
"Ekranım fe altılanmıyo" (F6 tuşuna basınca işlem yapmıyormuş) gibi bi cümle ile dumura uğrayıp bütün saçlarınızın birdenbire beyazlanabileceğinden korkmakda cabası..
Ben bütün bunlar için bi sürü taktik geliştirdim tabi ki. Mesela
1. Asla uzlaşıcı olmayın.
2. Kullanıcılarla sert ve kararlı konuşun. Hatta sizden biraz korksunlar
3. Bütün isteklere ilk vereceğiniz tepki "Asla olmaz"
4. Asla "Bilmem olabilir belki" gibi bir cümle kurmayın. Böyle bir cümle idam fermanınızı imzalamaktan farksız olacaktır. Karşınızda aniden bi yerlerde sinek vurmuş bi adam göreceksiniz.
5. Unutmayın ki bu program sizin eseriniz ve bütün kararlar size ait olmalıdır.
6. Asla kafanızdan çıkarmayın Bütün son kullanıcılar sizin en azılı düşmanınızdır. :) (Bunu size zaman öğretecektir.)
7. Asla makul ve mantıklı olmayın. Hatta birazcık kaçıkmışsınız gibi davranın ki size saygı duysunlar.
8. Bütün son kullanıcıların sizin programınızda hata bulmak için yaratıldıklarını unutmayın.
9.Ensık kullanacağınız cümle "Bu programın çalışma şekli budur"

Ve size en güzel tavsiyem.
Unutmayın en güzel mavi windowsun mavisi değil, Gökyüzünün mavisidir.
Sevgiler...
Geçip gideriz bizde ağızsız,dilsiz ve sorgusuz
İstanbul gibi düşeriz iki kıtaya birden...
En aşağılık düş, en büyük sevdadan belki
Erkek ölümler; bir uzun iç çekişle büyür göğsümüz
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

sair yazdı:Ben bütün bunlar için bi sürü taktik geliştirdim tabi ki. Mesela
1. Asla uzlaşıcı olmayın.
2. Kullanıcılarla sert ve kararlı konuşun. Hatta sizden biraz korksunlar
3. Bütün isteklere ilk vereceğiniz tepki "Asla olmaz"
4. Asla "Bilmem olabilir belki" gibi bir cümle kurmayın. Böyle bir cümle idam fermanınızı imzalamaktan farksız olacaktır. Karşınızda aniden bi yerlerde sinek vurmuş bi adam göreceksiniz.
5. Unutmayın ki bu program sizin eseriniz ve bütün kararlar size ait olmalıdır.
6. Asla kafanızdan çıkarmayın Bütün son kullanıcılar sizin en azılı düşmanınızdır. :) (Bunu size zaman öğretecektir.)
7. Asla makul ve mantıklı olmayın. Hatta birazcık kaçıkmışsınız gibi davranın ki size saygı duysunlar.
8. Bütün son kullanıcıların sizin programınızda hata bulmak için yaratıldıklarını unutmayın.
9.Ensık kullanacağınız cümle "Bu programın çalışma şekli budur"
Valla çok doğru şeyler bunlar seni tebrik ederim,doğru tespitte bulunmuşsun. Ama ben yaratılış itibariyle karşıdaki insanlar sert tavır alamıyorum :cry: (eğer yaparsam ozaman da çizgi kaçıyor :lol: )

Evet evet ben yazılımcı olarak ölmemeliyim :evil:
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

evet yazı ve tespitler çok güzel. Eline sağlık abi :)