Cpu Kullanımı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
tronur
Üye

Cpu Kullanımı

Mesaj gönderen tronur »

Merhaba

Delphi yada C++ ile yazılan programlar cpu yu %100 e varan oranlarda kullanma konusunda cok kararlılar. Bunu engellemenin bir yolu varmıdır acaba? Yani Cpu kullanımını kısıtlayabilirmiyiz bu tür programların ?

Teşekkürler
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

o kadar olmaması lazım. Hangi işlemleri yaparken %100 oluyor işlemci kullanımı.

Benim projemde baktım şimdi. Program açıkken %0, değişik işlemler yaptım en fazla %33'e kadar çıktı.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

surekli dongu işlemleri yaparsanız hangi dil olursa olsun farketmez Cpu kullanımı %100 olur
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Kullanıcı avatarı
salvation
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen salvation »

mouse'ı oynatınca bile cpu da %20 ye kadar yükselmeler olabilir? Bildiğim bütün dillerde, programı, içinde hesap yaptığın uzun döngüye sokarsan cpu %100 de çalışır, ki bu zaten doğaldır. Delphi ve C++ ile sınırlı değil, php, asp ile de aynı durum sözkonusudur. Ama kısıtlama konusunda bi fikrim yok
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

ben sanki sürekli %100 kullanıyorlarmış gibi anladım. Öyle mi acaba?
tronur
Üye

Mesaj gönderen tronur »

Şöyle anlatayım...

Yazdığım program cok fazla işlem yapıyor yani nereden baksanız 4 ila 5 saat calısması gerekiyor. içeride pek cok döngü var mecburi döngüler hiçbirinden taviz veremiyorum. Şöyle bir cıkıs yolu olabilirmi diye arastıryordum program 5 saat yerine 10 saat calıssın ama döngülerde cpu kullanımını hafiflesin?

Bu arada gecici bir çözüm buldum paylaşmak isterim döngülere her 5 girişte bir Application->ProcessMessages(); yaparak döngü içerisinde windows'a izin vermeye çalıştım sorunu kısmen halletti.

İlginize teşekkürler. Farklı çözümleriniz varsa denemek isterim

Herkeze iyi çalışmalar...
Kullanıcı avatarı
warder
Üye

Mesaj gönderen warder »

Anladığım kadarıyla işlemciye üzülüyorsunuz.
Application->ProcessMessages oldukça iyi bir tercih ama sistem açısından.
İşlemci için; hiç denemedim ama programın önceliğini düşük yapmayı deneyebilirsiniz. Gerçi bu diğer programlara öncelik tanısa da sistemin başka işi olmadığında yine sizin programınıza full işlemci yüklenebilir.
Biraz amatörce ama boolean bir değişkeni döngülerde false timer ile true yaparak programı yavaşlatmayı deneyebilirsiniz. Timer süresi kadar döngüler ve dolayısı ile işlemci kullanımı durabilir. Veya işlemci kullanım yüzdesi bir süre düşebilir. Sanırım sizin istediğiniz de işlemciyi biraz dinlendirmek.
Sadece fikir.
... Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
Mustafa Kemal Atatürk...