ağ+user ekleme+server ipi

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

ağ+user ekleme+server ipi

Mesaj gönderen Fatih! »

Merhaba Arkadaşlar,
interbase 6.0 kullanıyorum bir tabloya kullanıcı adı ve parolaları ekliyorum "SYSDBA" ve "masterkey"i kodla girerek kendi tablomdaki kullanıcı adı ve şifreye göre kullanıcı giriş yapıyor. ama projemin kurulu olduğu projede biri ib/fb nin default şifresini değiştirirse benim kodla girdiğim şifre yanlış olacağı için programa erişilemicek.
bunu nasıl halledebilirim?
En son Fatih! tarafından 13 Oca 2005 10:23 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

viewtopic.php?p=32320#32320
Firebird/Interbase için varsayılan kullanıcı ve şifre nedir?
SYSDBA - masterkey

SYSDBA kullanıcısının şifresini değiştirebilir miyim?
Evet değiştirebilirsiniz. Ib Expert'te Tools menüsünden User Manager kısmından değiştirebilirsiniz.

SYSDBA kullanıcısının şifresini değiştirdim ama başka bir bilgisayarda veritabanını açabiliyorum?
Evet, maalesef Firebird ve Interbase 6 şifreleri veritabanı bazında değil, bilgisayarda saklamaktadır. Bunun sonucu olarak, bilgisayardaki her Firebird veritabanı aynı şifreyi kullanmak zorundadır ve veritabanını başka bir bilgisayara taşıdığınız zaman, o bilgisayardaki şifre ile açabilirsiniz.
firebirdde kullanıcı tarafında kullanıcıya izin verdirmek yöntmeiyle bu işi halleteniz daha iyi. şifreler geçici çünkü
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

teşekkürler onu okumuştum. ama ben programı yaparken databaseye şifreyi girdim ve login prompu false yaptım ib şifresi değiştimi doğal olarak databaseye ulaşamıyor.

ayrıca tavsiyeniz iççin teşekkürler ama ben ne user oluşturmayı nede user şifrelerini değiştirmeyi bilmiyorum :cry:
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

mege ustam tavsiyeniz uymaya karar verdim aslında projenin ağda çalışmasına son anda karar verdim. şimdiye kadar hiç ağda çalışan program yazmadım. dünden beri forumu karıştırıyom ama bitürlü aradığım sorulara ulaşamadım.
1-kullanıcı adı ve şifresini nasıl değiştircem
2-programa kullanıcı eklemek istendiğnde kullanıcıyı nasıl tanımlicam
3-yerel ağdaki server olan pc nin server olduğunu nerden bilcem ve ip sini nasıl bulcam
4-pc lere sabit ip verilmesi öneriliyor bunu kodla nasıl yapcam
5-client pc'ye databasenin serverde nereye kuruluğunu nasıl belirtcem.

umarım çok saçma sorular sormamışımdır.
Not: hiç ağ ortamını görmediğim için programların ağda nasıl çalıştıklarınıda bilmiyorum. :oops:

yardımlarınız için teşekkürler
selm@n
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen selm@n »

@FaoSoft hocam SQL ve FireBird ile ilgili çok güzel seminerler var forumda öncelikle onları incelemenizi tavsiye ederim. özellikle firebird semineri sizi aydınlatacaktır.

Kolay Gelsin;
;)
csyasar
Üye

Mesaj gönderen csyasar »

Nasıl değiştireceğini yazmışlar. ibexpert tarzında bir toolla değiştirebilirsin.

2-programa kullanıcı eklemek istendiğnde kullanıcıyı nasıl tanımlicam
FB'e ulaştığın componentler arasında InterbaseAdmin diye birkaç componentin olduğu bir sekme var. Bu sekmenin içinde baya yararlı componentler var. user eklemek için IBSecurityService componentini kullan. kolayca kullanıcı eklemesi yapabilirsin...

3-yerel ağdaki server olan pc nin server olduğunu nerden bilcem ve ip sini nasıl bulcam
onun ip'sini gideceksin. server makineyi bulacaksın. server'ın başına geçip sırasıyla: Başlat->Çalıştır: cmd deyip enter'a basacaksın. Msdos komut istemi açılacak. ipconfig yazacaksın olay bitecek. orda sana ne kadar numara istiyosan hepsini verir. kısacası bunu otomatik olarak ayarlayamazsın. Programı ver. Adamlar kursun. Pat diye çalışsın istiyorsun sen ama olmaz. Sen programa girişte server ayar kısmı koyarsın. o şekilde halledersin

4-pc lere sabit ip verilmesi öneriliyor bunu kodla nasıl yapcam
ip'yi sen verme. Herşeyi programcıdan beklememek lazım canım! bu işlerle birazda müşterilerin ilgilensin. sen verdiğinde atıyorum 192.168.1.55 verecen. eğer adamların ağ geçidi 10.0.0.X ise napacan. program çalışmayacak o zaman. bir de vereceğin ip'nin ağda tanımlı olmaması gerekir. Çakışma hatası verir aksi taktirde...

Kardeş yazdığın programın girişinde kullanıcı girişi yapma ekranında client olarak kullanılacaksa client adresi yazılabilecek bir yer koy. eğer kullanıcı client kullanıcaksa(server ip 10.0.0.5 olduğunu varsayalım) database olarak localde C:\Deneme.Gdb yazarken; bu defa 10.0.0.5:C:\Deneme.Gdb

umarım çok saçma sorular sormamışımdır. Ağda program yazmaya yeni başlayan herkesa sorar bu tip soruları

Not: hiç ağ ortamını görmediğim için programların ağda nasıl çalıştıklarınıda bilmiyorum. Kardeş ağ ortamını biraz incelemen görmen lazım herşeye karşın. Fakat yaptığın projede genel anlamda fazla bi değişiklik yapmıyosun. Yukardaki gibi sadece bağlantı yapılacak database yolunun başına ip: koyuyorsun bitiyor.

yardımlarınız için teşekkürler Kardeş eğer yardımımız dokunduysa hiç önemli değil ama sana tavsiye eğer forumu ve özellikle de seminerleri takip edersen çok daha rahat bir şekilde daha fazla bilgiye ulaşabilirsin.
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

öncelile teşekkürler
@selman semineri quicktime ile açın denmiş ama açtığımda sürekli aynı yerde kalıyor okumuyor.
@csyasar
Nasıl değiştireceğini yazmışlar. ibexpert tarzında bir toolla değiştirebilirsin
bunu kodla yapmam lazım.kullanıcıya ibexpertle şifreyi değiştir diyemem ki :roll:
Kardeş yazdığın programın girişinde kullanıcı girişi yapma ekranında client olarak kullanılacaksa client adresi yazılabilecek bir yer koy. eğer kullanıcı client kullanıcaksa(server ip 10.0.0.5 olduğunu varsayalım) database olarak localde C:\Deneme.Gdb yazarken; bu defa 10.0.0.5:C:\Deneme.Gdb
sorumu yanlış bir şekilde ifade etmişim
:oops: şuanda program program files altına kurulacak ama kullanıccı bunu değiştirebilir. serverde database yolunu program başlarken exe yolu+data diyerek belirtiyorum ama client servera kurduğum programın nereye kurulduğunu nerden bilcek
En son Fatih! tarafından 14 Oca 2005 09:56 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Misafir

Mesaj gönderen Misafir »

merhaba.
incelediğim ve geliştirdiğimiz programlarda genelde kullandığımız ip numarası olayını açıklayayım kısaca.sistemlerini kurarlar, ip numaralarını sabit olarak verirler ve siz programınızın ayarlar menüsünde client olarak kullanılacaksa serverin ipsinin girildiği bi bölüm hazırlarsınız ve kullanıcı buraya serverin ipsini yazar.siz de databesin pathine bu ip numarasını eklersiniz o kadar.yok kullanıcı bunu bilemez yapamaz derseniz teknik destek olayı burda devreye giriyor :)
kolay gelsin.
csyasar
Üye

Mesaj gönderen csyasar »

kardeş İbAdmin sekmesi altındaki IbSecurityService isimli component ile hem user eklersin hem silersin hem de değişrtirirsin.

yapacağın ve servera kuracağın programın ayarı şu şekilde olur o zaman:

serverdaki progrmın database'ini ayarlarsın. mesela: Server:C:\Deneme.gdb gibisinden. daha sonra ağdakilerde serverda programa girerler. yani tüm kullanıcılar aynı exeyi kullanırlar. böylece her cliente program kurmamış olursun. sadece serverda programın bulunduğu dizine paylaşım verirsin. daha sonra clientlara kısayol atarsın. bütün bilglarda rahatça çalışır.

ip kafanı karıştırırsa server makinenin adını SERVER olarak ayarla. ip tanımlama filan karmaşasına iş kalmadan prtoblemi çözmüş olursun.

bu durumdada istersen:
10.0.0.55:C:\Deneme.gdb şeklinde,
veya
SERVER:C:\Deneme.gdb şeklinde bağlanırsın
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

Teşekkürler bir çok konuda aklımdaki soru işaretlerini cevapladınz.
arkadaşımın dediğine göre yerel ağda ip değişmiyor yani kullanıcı bir deffaya mahsus server ip iyi girecek demektir. emin olmak istiyorum ip yerel ağda değişmiyor mu?
şuanda bahsettiğiniz bileşeni kullanmayı öğrenmeye çalışıyorum.
son bir sorum olacak umarım fazla sıkmıyorumdur
1-servere nasıl isim vercem
Misafir

Mesaj gönderen Misafir »

merhaba.
hocam servera ne ismi vermek istiyorsunuz ve neden isim vermek istiyorsunuz?
192.168.0.1:C\program files\faosoft\ dediğiniz zaman problem olmaması lazım..bir de aynı olaya şöyle yaklaşabilirsiniz sorduğunuz bu olabilir mi;
\\servername\c\program files\faosoft\ ..
eğer kasdettiğiniz burdaki servername ise serverın computer name olayını arıyorsunuz :)
kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

daha neden bahsettiğimi ben bile anlayamıyorum :oops:
csyasar
Üye

Mesaj gönderen csyasar »

FaoSoft yazdı:arkadaşımın dediğine göre yerel ağda ip değişmiyor yani kullanıcı bir deffaya mahsus server ip iyi girecek demektir. emin olmak istiyorum ip yerel ağda değişmiyor mu?
şuanda bahsettiğiniz bileşeni kullanmayı öğrenmeye çalışıyorum.
son bir sorum olacak umarım fazla sıkmıyorumdur
1-servere nasıl isim vercem
win9X'de ağ özelliklerinden Tanıma(Tanımlama da olabilir) bilgisayar adı olarak yaz istediğini türkçe karekter kullanmadan.

win2K'da bilgisayarım -> özellikler -> bilgisayar adı de. daha sonra değiştir de ve bilgisayar adını yaz. çalışma gurubu olarak ağdaki çalışma gurubunu yaz. biz genelde workgroup yazıyoruz.
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

programı yerel ağda çalıştıracaksanız size birşeyler önerebilirim.

birazdan belirteceğim yöntemin avantajları:
1-her makineye firebird yüklemenize gerek kalmayacak
2-her makineye programı yükleminize gerek kalmayacak
3-güncelleme işlemlerini ana makinedeki programı değiştirdiğiniz vakit kolayca halletmiş olacaksınız

dezavantajları
1-programlar her defasında serverdan okunup terminale getirildiği için extra bir ağ trafiği olacak. bunu da exeyi sıkıştırarak bir nebze olsun önüne geçebilirsiniz. (upx, aspack). oluşacak bu trafiği azaltmak için başka yollarda olabilir. *.bpl dosyalarını exenin içine gönmeyip bir defaya mahsus olarak terminallere yükleyebilirsiniz.

Kod: Tümünü seç

AnaMakine (10.0.0.1)
     |
     |-->c:\MyProgram
     |                 |
     |                 |--> Exe
     |                 |        |
     |                 |        |-->program.exe
     |                 |        |-->ayarlar.ini
     |                 |        |-->gds32.dll
     |                 |
     |                 |--> Data
     |                 |        |
     |                 |        |-->Data.fdb
yapıyı yukarıdaki gibi oluşturduktan sonra anamakineye firebird yükleyin.
exe klasörüne tam paylaşım verin.
ayarlar.ini dosyasındaki database yolunu ip içerecek şekilde verin
10.0.0.1:c:\myProgram\Data\data.fdb
data dosyasını başka klasöre almamızın nedeni terminal bilgisayarların doğrudan dataya erişmelerinin önüne geçmek için.

sıra geldi programın terminallere yüklenmesine
terminallere sadece programın ana makine üzerinden kısayolunu oluşturun.

bu iş için başka yöntemler de var.
bkz-->
terminal services
http://www.microsoft.com/turkiye/samgui ... 2kterm.htm
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

herkese teşekkürler. şuanki programda ağda çalışmasını sağlamaktan vazgeçtim ama ifre konusunu IBSecurityService bileşeni ile hallettim. yakında bu bileşenle ilgili bir makale hazırlicam. birilerine faydam dokunsun bari.
ağıda söylediklerinizden yola çıkarak bilgimi geliştirdikten sonra projelerimde kullanıcam.
bu dedikleriniz kodla olsa çok güzel olurdu.
herkese tekrar teşekkürler